TÉMA

Pedagogové

Opozice zablokovala projednání školské novely. Podle Balaše hrozí, že nakonec nedostane přidáno nikdo

Třetím čtením měla v Poslanecké sněmovně projít novela, která zavede kariérní řád učitelů a také zakotví jejich platy na úrovni 130 procent průměrné mzdy. Nakonec na ni ale vůbec nedošlo. Opozice má k návrhu výhrady, chce o něm ještě jednat, a tak sérií požadavků na změnu pořadu schůze projednání znemožnila – vzhledem k časově omezenému oknu na třetí čtení. Ve sněmovně prošla pouze novela o bezpečnosti dodávané pitné vody, u níž poslanci kývli i na řadu pozměňovacích návrhů. Díky nim by měly mimo jiné zaniknout potravinářské průkazy. Několik dalších předpisů má za sebou první čtení.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 18:14|

Mezi učiteli a učitelkami zeje platová propast. Muži dostávají průměrně až o dva a půl tisíce víc

Mezi ženami a muži ve školství se zvyšují platové rozdíly. Ještě výraznější nepoměr vykazují výdělky řídících pedagogů. Podle ministerských statistik za první letošní pololetí berou učitelé v průměru až o dva a půl tisíce korun hrubého víc než učitelky.
28. 11. 2022|

Platy maďarských učitelů jsou nízké. V Budapešti demonstrovalo 80 tisíc lidí, tvrdí pořadatelé

Tisíce lidí v neděli vyšly v Budapešti do ulic za vyšší platy a větší práva učitelů. Pedagogy v protestu podpořili studenti a také lidé, které trápí rychlý růst cen. Organizátoři podle agentury APA tvrdí, že demonstrovalo 80 tisíc lidí.
23. 10. 2022|

Ukrajinští tanečníci studují na konzervatoři v Praze. Dobrá zkušenost, hodnotí pedagog

Konzervatoř Taneční centrum Praha přijala od března ke studiu šestnáct ukrajinských studentů a do učitelského sboru i ukrajinské pedagogy. Konzervatoř pro ně zajišťuje stravu i ubytování a počítá, že v Česku i dostudují.
8. 4. 2022|

30 let zpět: Učitelé demonstrují za odbornější vedení

Protest několika set pedagogů u budovy ministerstva školství dal najevo nespokojenost českých učitelů. Ti se dožadovali řešení nahromaděných problémů. Například chtěli více odborníků na ministerstvu nebo znát jeho budoucí koncepci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
20. 2. 2021|

Během prvních tří měsíců roku Česko obdrží 1,5 milionu vakcín, řekl Blatný

V Česku podle odhadů zdravotníci naočkovali proti nemoci covid-19 už 70 až 75 tisíc osob. Řekl to premiér Andrej Babiš (ANO) po návštěvě očkovacího centra v Brně. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu představil podrobnou metodiku očkování. V první skupině pro přednostní očkování je podle ní 838 tisíc lidí. Blatný také řekl ČT, že během prvních tří měsíců roku Česko obdrží 1,5 milionu vakcín.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 20:26|

Deset miliard na armádu převést do rezervy. Schillerová by vyhověla KSČM a zachránila rozpočet

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se kloní k dohodě s KSČM, která by pomohla odhlasovat návrh rozpočtu na příští rok. Šlo by o přesun 10 miliard korun určených pro armádu do vládní rozpočtové rezervy. Ve čtvrtek též jednali premiér a ministryně financí s lídry parlamentních opozičních stran o dalším postupu ohledně rozpočtu. Opozice však pak uvedla, že rozpočet nepodpoří, ani neudělá krok, který by umožnil jeho přijetí. Sněmovna ve středu poprvé v historii Česka přerušila jeho závěrečné schvalování a odložila ho na pátek. Pokud poslanci rozpočet nepřijmou, začne od ledna potřetí v historii rozpočtové provizorium.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 23:27|

Koronavirus se masivně šířil mezi pedagogy a žáky. Proto bylo třeba školy zavřít, říká Prymula

Nákaza novým koronavirem se podle zdravotnických dat od začátku září nejčastěji objevuje u učitelů a žáků, dále také u seniorů, uměleckých skupin, sportovních týmů nebo mezi zdravotníky.
15. 10. 2020|

Pedagogové a odborníci oponují změnám v inkluzi, nechtějí návrat před rok 2016

Ministerstvo školství by mělo připravovat změny ve vzdělávání handicapovaných dětí společně s odborníky a na základně jasných dat. Návrh úprav, které by měly omezit využití asistentů pedagoga jen pro děti s některými handicapy, s experty nekonzultovalo. Novela by podle nich školám i dětem uškodila.
22. 9. 2020|