TÉMA

Samoživitelky

Vláda schválila zvýšení příspěvků na bydlení. Začne platit od října

Takzvané normativní náklady, které představují strop pro výpočet dávek na bydlení, se od října kvůli zdražování energií zvednou o dva tisíce až 4500 korun. Nejvíc vzrostou samostatně žijícím lidem či dvojicím v nájmu. Návrh nařízení ve středu schválila vláda. Kabinet měl rovněž projednávat návrh státního rozpočtu na příští rok, ale ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) oznámil, že tento bod bude vláda projednávat až v pondělí 26. září. Pro příští rok připouští vyšší schodek než nyní navrhovaných 270 miliard korun, zejména v souvislosti s vysokými cenami energií.
21. 9. 2022Aktualizováno21. 9. 2022, 20:04|

Výbava pro prvňáčka vyjde na více než šest tisíc korun, zdražují aktovky i psací potřeby

Nástup dětí do první třídy se domácnostem prodraží. Za kompletní vybavení budoucího školáka rodiče zaplatí v průměru 6500 korun. Jak zjistila ČT, letos je kvůli zdražujícím energiím i velkoobchodním cenám papíru výbava vyjde o dvě stě korun dráž. Vůbec nejvíc se podle oslovených prodejců inflace projevuje na cenách aktovek nebo papírenského zboží. Za starší děti pak domácnosti před začátkem školního roku utratí kolem dvou tisíc korun.
7. 8. 2022|

Od července se znovu zvýší životní a existenční minimum

Vláda od července znovu zvýší životní a existenční minimum, tentokrát o 8 až 10 procent. České televizi to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Mimo jiné by to znamenalo, že tisíce rodin nově dosáhnou na přídavky na děti nebo na porodné.
20. 6. 2022|

Měli bychom šetřit a pomoci nejohroženějším skupinám, říká ekonomka Horská

Plošná pomoc je špatná, protože inflaci těžko předhoníme, a budeme ji tak jen přiživovat a dorovnávat, myslí si hlavní ekonomka Raiffeisenbank a členka poradního sboru předsedy vlády Helena Horská. Trvá na konkrétní cílené pomoci zaměřené na nejohroženější skupiny obyvatel. Pokud čelíme krizím, jako jsou vysoké ceny energií, potravin, nedostatek materiálů, tak v této těžké situaci vždycky musíme volit, co musíme mít, a ne to, co je hezké mít, uvedla Horská v Interview ČT24.
27. 4. 2022|

Kabinet finalizuje pomoc samoživitelkám, řekl Jurečka. S odboráři z úřadů práce se sejde v úterý

Vláda chystá kvůli vysoké inflaci novou pomoc pro samoživitelky. Parametry podpory nyní finalizuje, řekl v Interview ČT24 ministr práce a sociálních věcí a předseda lidovců Marian Jurečka. Konkrétní podobu zatím představit nechtěl. Šéf resortu bude také v úterý jednat s odboráři z úřadů práce. Ti požadují navýšení výdělků ještě v letošním roce.
26. 4. 2022|

Do akce Milostivé léto se už zapojily tisíce lidí, dlužníkům pomáhají i dárci

Už tisíce zájemců se přihlásily k takzvanému Milostivému létu, tedy možnosti zbavit se některých exekucí. Pro dlužníky je potřeba zaplatit původní částku plus poplatek 908 korun, penále bude odpuštěno a exekuce zastavena. Týká se to zejména pohledávek vůči státu, samosprávám a jejich organizacím.
14. 11. 2021|

O židle či postele z Nábytkové banky roste zájem. Množství přijatého vybavení ale spíš klesá

O vybavení z pražské Nábytkové banky byl během prázdnin vyšší zájem. Poptávka oproti předchozím měsícům narostla o patnáct procent, banka v létě pomohla více než sedmdesáti domácnostem. Podle vedoucího banky Tomáše Valenty množství darovaného nábytku od května spíše klesá. Potřeba jsou především nečalouněné židle, šatní skříně, postele nebo dětský nábytek.
4. 9. 2021|
OVM

Plaga chce respirátory pro učitele z šesti nejvíce nakažených regionů, nesouhlasí s ošetřovným do 13 let

Vláda by měla podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) poskytnout respirátory každému učiteli v Praze a dalších pěti regionech nejvíce postižených koronavirem, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Každý z učitelů by měl podle ministra dostat minimálně deset respirátorů ze Správy státních hmotných rezerv. Plaga také uvedl, že nesouhlasí s navýšením věku u ošetřovného z 10 na 13 let.
13. 9. 2020|