TÉMA

Vepřín

Demolice vepřína v Letech začne už příští týden. Vznikne tam Památník holocaustu Romů

V Letech na Písecku začne 22. července demolice bývalého vepřína, v jehož místě stál za druhé světové války romský koncentrační tábor. Vznikne tam Památník holocaustu Romů a Sintů v Čechách. Náklady demolice by neměly přesáhnout 110 milionů korun, které dal na práce stát, uvedla Karolina Spielmannová, mluvčí Muzea romské kultury, které památník vybuduje. Stát vepřín odkoupil před čtyřmi lety. Výstavba památníku bude stát desítky milionů. Část by měly uhradit norské fondy a část stát.
12. 7. 2022|

Výroky exposlance Roznera o romském táboře v Letech bude řešit soud

Státní zastupitelství obžalovalo exposlance Miloslava Roznera (SPD) kvůli jeho výroku o někdejším romském koncentračním táboře v Letech u Písku. České televizi to potvrdila obvodní státní zástupkyně pro Prahu 4 Blanka Valsamisová. Policisté chtěli Roznera obvinit už v roce 2018, měl ale poslaneckou imunitu a sněmovna ho ke stíhání nevydala. V říjnových volbách však svůj mandát neobhájil a o imunitu přišel. Případ nyní projedná soud.
7. 1. 2022|

Chovatelé prasat z jihu Čech ruší své chovy. Problémy to přinese i řezníkům z regionu

Chovatelé na jihu Čech už začali rušit chovy prasat, nutí je k tomu nízké výkupní ceny a rostoucí náklady. Například v říjnu byl jeden kilogram prasete v živé váze podle ekonomů nejlevnější za posledních skoro třicet let, a to 25 korun za kilogram, dnes už je to zhruba 21 korun. Vepřín se teď ruší například ve Volenicích na Strakonicku. Většinu prasat už nákladní auta odvezla na porážku.
16. 12. 2021|

Policie pokračuje v trestním řízení s exposlanci Volným a Roznerem. Po neobhájení mandátu už nemají poslaneckou imunitu

Policisté pokračují v trestním řízení bývalé poslance Lubomíra Volného (Volný blok) a Miloslava Roznera (SPD). Ve sněmovních volbách neobhájili mandát a přišli tak o imunitu. ČT to potvrdil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. O vydání Volného k trestnímu stíhání požádala policie v květnu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy, končící sněmovna už ho ale neprojednala. Roznera pak kvůli jeho výrokům o táboře v Letech už dříve vydat odmítla.
22. 10. 2021|

Pieta v Letech u Písku připomněla romské oběti druhé světové války

V Letech u Písku si lidé připomínají romské oběti druhé světové války. Akce se tradičně koná v místě bývalého pracovního tábora. Podle historiků jím do roku 1943 prošlo více než 1300 Romů, přes tři sta z nich v něm zemřelo a pět set lidí skončilo v Osvětimi. Za komunistického režimu na místě vznikl vepřín, státu se ho před třemi lety po dlouhých jednáních podařilo odkoupit. Muzeum romské kultury, které teď areál spravuje, plánuje na místě postavit památník.
1. 8. 2021|

Demolice vepřína v Letech se odkládá, otevření památníku se ale nezpozdí

Demolice vepřína v Letech u Písku, který stojí v místech protektorátního tábora pro Romy, se o rok odkládá. Práce tak začnou až příští rok v září. Termín dokončení památníku holocaustu Romů a Sintů, který má na místě vzniknout, se ale dodrží. Slavnostní otevření se uskuteční v květnu 2023. Uvedla to ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.
12. 9. 2020|