TÉMA

Slovenské národní divadlo

Litry krve z Maďarska, Stouni ze Slovenska. Lidé v krizi divadlo potřebují, říká ředitel festivalu

Představením divadelního vizionáře Roberta Lepagea začal v Plzni mezinárodní festival Divadlo. O inscenaci 887 slavného kanadského divadelníka dramaturgie festivalu dlouho usilovala. Ve třicátém ročníku svou tvorbu do Plzně doveze celkem šestadvacet souborů z devíti zemí.
15. 9. 2022|

„Vy, kteří rozkrádáte tento stát.“ Pořád žijeme v devadesátkách, varuje v Ostravě slovenské drama o korupci

Komorní scéna Aréna nastudovala v české premiéře Karpatský thriller. Slovenské dokumentární drama, které vychází ze skutečných korupčních kauz v devadesátých letech, vzbudilo při uvedení u našich východních sousedů nebývalý rozruch. U veřejnosti i těch, do nichž se opíralo. Podle ostravských inscenátorů najdou Češi podobnost jak se „svou“ porevoluční dobou, tak pandemickou současností.
6. 5. 2021|

Baletka s Alzheimerovou chorobou si vybavila choreografii. Nic překvapivého, míní odborníci

Miliony lidí na sociálních sítích viděly v posledních dnech video, na němž je Marta Gonzalezová s Alzheimerovou nemocí. Bývalá primabalerína newyorského baletu si na záběrech vzpomněla na choreografii Labutího jezera, když slyšela ve sluchátkách známou hudbu. Gonzálezová zemřela loni v pečovatelském domě ve španělské Valencii. Podle psycholožky a terapeuta její reakce není výjimečná.
13. 11. 2020|

Festival Divadlo si vystačí s prezidentkami z Brna, světcem ze Slovenska a transkami z Ostravy

V Plzni začíná mezinárodní festival Divadlo. I když „mezinárodní“ je letos kvůli pandemii covidu-19 méně, než pořadatelé původně zamýšleli. Nicméně i osmadvacátý ročník uvede nejen to, co stojí za povšimnutí z uplynulé sezony na českém divadle, ale zároveň představí aktuální zahraniční produkci. Navzdory redukci program sestává z padesáti představení od osmadvaceti souborů.
9. 9. 2020|