TÉMA

ProOlomouc

V olomouckých městských bytech zdraží nájemné. O některé jednotky se bude soutěžit v aukcích

V Olomouci začala platit nová pravidla pro pronajímání městských bytů. Největší změnou je, že o pronájem některých jednotek budou zájemci od jara soutěžit v aukcích. Od března také po pěti letech zdraží nájemné – v běžných bytech o pětinu.
15. 1. 2024|

V kauze olomouckých dopravních zakázek policie obvinila třináct lidí. Pod náměstkem Záchou se kýve křeslo

K rezignaci vyzvali náměstka olomouckého primátora Michala Záchu (ODS) nejen koaliční Piráti, ale i olomoucká organizace jeho mateřské strany. Záchy se týká aktuální kauza zakázek na dopravní stavby, i když není zcela jasné, jak úzce. Jeho advokát v úterý popřel předchozí informace, že by byl náměstek mezi zadrženými po policejním zásahu na hejtmanství. Státní zastupitelství oznámilo, že je obviněno třináct lidí, neupřesnilo však, koho policie stíhá. Zásah se ovšem týkal dopravních zakázek a Zácha má v gesci dopravu. O důsledcích policejního zásahu by měly ve středu jednat špičky krajské koalice.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 22:01|

Olomouc změní systém parkování, platit budou místní i návštěvníci

Město Olomouc chystá zásadní změny v systému parkování. Plánuje zpoplatnit nejen širší centrum, ale také velká sídliště. Platit by měli i lidé, kteří v těchto lokalitách bydlí. Opozice to však kritizuje, nový systém je podle ní připravený nedostatečně. Žádá proto jeho zavedení odložit. Problémem jsou i chybějící parkovací domy na okraji města, například na konečných tramvajových zastávkách.
16. 8. 2023|

V Prostějově bude nová hvězdárna za téměř 70 milionů. Kraj už vybral její podobu

Město Prostějov bude mít novou hvězdárnu. Na místě nynější observatoře plánuje Olomoucký kraj postavit novou budovu. Komise už v rámci architektonické soutěže vybrala vítězný návrh. Tři mladí architekti ze slovenských Košic navrhli budovu hvězdárny jako jednoduchý vysoký kvádr se střešní observatoří.
9. 12. 2022|

Primátorem Olomouce bude i další čtyři roky Miroslav Žbánek z ANO

Zastupitelstvo Olomouce zvolilo primátorem lídra vítězného hnutí ANO Miroslav Žbánka, který stál v čele města i v uplynulých čtyřech letech. Žbánek byl jediným kandidátem na primátora. ANO v pondělí podepsalo koaliční smlouvu se zástupci hnutí ProOlomouc, Pirátů a spOLečně. Koalice má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu 28 hlasů. Programové prohlášení městské rady bude zveřejněno do konce ledna příštího roku. V uplynulých čtyřech letech ANO v Olomouci vládlo s ODS, KDU-ČSL a spOLečně.
21. 10. 2022Aktualizováno21. 10. 2022, 11:45|

ANO v Olomouci podepsalo koaliční smlouvu s ProOlomouc, Piráty a spOLečně. Primátorem zůstane Žbánek

Vítězné hnutí ANO v Olomouci podepsalo koaliční smlouvu se zástupci hnutí ProOlomouc, Pirátů a spOLečně. Primátorem zůstane lídr ANO Miroslav Žbánek. Dohodnutá radniční koalice bude mít v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu 28 hlasů. Nové zastupitelstvo poprvé zasedne v pátek.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 13:03|

ANO půjde v Olomouci do koalice se spOLečně, ProOlomouc a Piráty

Vítězné ANO se v Olomouci rozhodlo jít do koalice s hnutím spOLečně, ProOlomouc a Piráty. Smlouva má být podepsána příští týden. Koalice bude mít v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu 28 hlasů. Po jednání klubu zastupitelů ANO to řekl primátor a lídr hnutí Miroslav Žbánek. Post primátora by měl podle předběžné dohody opět připadnout ANO. Uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) půjde do opozice. V uplynulých čtyřech letech ANO v Olomouci vládlo s ODS, KDU-ČSL a spOLečně.
30. 9. 2022|

V Olomouci zvítězilo ANO. Chce primátora, o koalici začne jednat v neděli

Komunální volby v Olomouci vyhrálo ANO, získalo 16 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhé skončilo SPOLU s deseti mandáty. Třetí ProOlomouc a Piráti budou mít osm zastupitelů. Voleb se zúčastnilo 39,77 procenta voličů.
24. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 00:03|

Stěžejním tématem voleb je v Olomouckém kraji doprava. Dostavět se mají dálnice i cyklostezky

Po čtyři roky vládla v Olomouckém kraji koalice složená z ANO, ČSSD a ODS. Změna ale nastala na postu hejtmana. Ten do února 2017 zastával Oto Košta (ANO), kvůli nezvládání úřadu byl ale odvolán. Údajně také spolupracoval s někdejším hejtmanem Jiřím Rozbořilem (ČSSD), který čelí obžalobě v kauze Vidkun. Koštu nahradil Ladislav Okleštěk (ANO), jenž bude v letošních volbách post hejtmana obhajovat. Babišovo hnutí má v olomouckém krajském zastupitelstvu 16 křesel.
4. 9. 2020|