TÉMA

Sociální zařízení

Noc důstojnosti upozornila na situaci mentálně handicapovaných

V Praze a v dalších čtyřech městech se konala v pořadí druhá Noc důstojnosti. Připomíná památku Doroty Šandorové, kterou před třemi lety udusil ošetřovatel v domově pro lidi s postižením. Akce má upozornit na situaci lidí s mentálním handicapem, kteří jsou podle některých organizací ohroženi špatným nastavením systému sociálních a zdravotních služeb. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by měl být zákonem stanovený termín pro ukončení transformace ústavů, ve kterých žijí lidé s mentálním postižením, na komunitní péči.
8. 1. 2024|

Týraných seniorů přibývá, ministerstvo chce poslat do sociálních zařízení inspektory v utajení

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje nová pravidla pro kontroly ústavů sociální péče pro seniory. Nově by měly probíhat v utajení. Jde o reakci na přibývající případy šikanování a nevhodného zacházení s obyvateli domovů pro seniory. Podle policie se s takovou zkušeností svěří svým známým jenom zlomek lidí ve vyšším věku.
20. 1. 2023|

Chtít po člověku, co spí v zimě na lavičce, aby ihned skoncoval s alkoholem, je nereálné, tvrdí vedoucí kontaktního centra

Jedním z problémů časti lidí bez přístřeší je závislost na alkoholu, která jim brání využívat některé sociální služby. Společnost Podané ruce proto před dvěma lety zahájila provoz kontaktního centra ve Vlhké ulici v Brně, které se na lidi s problémovým požíváním alkoholu specializuje. To jim také nabízí v Česku zatím ojedinělý program regulovaného pití, jehož cílem je snižovat následky jejich závislosti.
2. 5. 2022|

Ve Zlíně vzniká bydlení pro lidi s duševním onemocněním. Někteří místní jsou však stále proti

Ve Zlíně v části Letná vznikají byty pro lidi s duševním onemocněním. Proti projektu zlínské radnice však už v minulosti protestovala řada obyvatel zdejších baťovských domků, kterými je čtvrť vyhlášena. Argumentují například tím, že tato městská část by spíše potřebovala například navýšit kapacitu školek. Projekt za 35 milionů korun, který má přinést bydlení potřebným, má být hotový příští rok v dubnu.
21. 1. 2022Aktualizováno21. 1. 2022, 18:36|

PŘEHLEDNĚ: Od pondělí se zpřísňují opatření na vysokých školách a ve zdravotnictví

Od pondělí 15. listopadu platí nová proticovidová opatření. Studenti vysokých škol musí nosit respirátory i v rámci výuky, pokud jich bude v učebně alespoň padesát. Kabinet také zavedl povinnost testování pro neočkované zdravotníky v nemocnicích a zkrátil platnost testů pro návštěvy v sociálních zařízeních. Očkování mají hrazené i cizinci, kteří dlouhodobě v Česku legálně pobývají. Na některých školách se zároveň uskuteční druhé kolo lokálního testování na covid.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 23:02|

Domovy seniorů, školy, sportoviště. Nejčastější ohniska nákazy koronavirem

Zařízení sociálních služeb, nemocnice, školy, sportoviště. To jsou ohniska, kde se podle statistik nejčastěji lidé nakazí koronavirem. Nejvíc, téměř 20 tisíc nakažených, označilo za místo nákazy domovy důchodců a jiná sociální zařízení. Nejméně lidí se mělo nakazit v divadlech či hotelích.
18. 12. 2020|

Zdravotnictví je pod náporem. Ubývá lůžek i zdravotníků, pomůžou lékaři ze zahraničí

České zdravotnictví je přetížené péčí o pacienty s covidem-19. Zároveň se nákaza šíří i mezi těmi, kteří o se o ně starají, pozitivní lékaři a sestry odcházejí do karantény. Nemocnice tak ruší plánované operace a obávají se nedostatku lůžek pro zvyšující se počet hospitalizovaných. S nabídkou pomoci armádních lékařů se na Česko obrátilo Německo a Spojené státy.
22. 10. 2020|

Jihomoravský kraj trápí doprava a kapacita sociálních zařízení. Tématem voleb je i sucho

Čtyřčlenná koalice v čele s hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO) vede Jihomoravský kraj poslední čtyři roky. Region řeší dlouhodobě problémy s rozšiřováním dopravní sítě, a to jak na úrovni měst, kterým scházejí obchvaty, tak i v pomalém napojování na rakouské dálnice. Během posledních suchých let se tématem stal také nedostatek vody. Nové vedení kraje bude čelit i otázkám spojeným se stárnutím obyvatel, rozhodovat bude také o podpoře Velké ceny v Brně.
4. 9. 2020|