TÉMA

eRouška

Aplikaci eRouška momentálně aktivně využívá přes půl milionu lidí, od začátku roku přišla o tři sta tisíc uživatelů

Počet lidí, kteří aktivně využívají aplikaci eRouška, je stále menší. Zatímco na začátku letošního roku aplikace evidovala zhruba 850 tisíc aktivních uživatelů, nyní ji využívá přes 500 tisíc lidí. Oslabující zájem o eRoušku si mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka vysvětluje narůstajícím počtem očkovaných a nedostatečným vysvětlením funkce aplikace.
27. 7. 2021|

Pacienti se z Chebu do Německa převážet nebudou, nemocnici vypomůžou další lékaři

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navštívil přetíženou nemocnici v Chebu. Za poslední týden patří okres Cheb k těm s nejvíce novými nákazami v zemi. Podle Blatného by převoz pacientů do německých nemocnic za hranicemi nestačil, protože i ty jsou přetížené a byly by schopné se postarat jen o několik lidí. Nabídky pomoci přišly již dříve z nemocnic v Sasku i v Bavorsku, vláda je ale odmítla. Nemocní jsou tak převáženi i vrtulníky nejen do nemocnic v sousedních krajích, ale i přes půl republiky.
4. 2. 2021Aktualizováno4. 2. 2021, 20:28|

Aplikace eRouška má své mouchy. Vychytáme je, ujišťuje zmocněnec pro digitalizaci Dzurilla

Od začátku týdne dostávají lidé esemesky s výzvou, aby si do svých chytrých telefonů nainstalovali eRoušku. Aplikaci, která má anonymně upozornit na setkání s osobou nakaženou koronavirem, si dosud stáhlo přes milion dvě stě tisíc lidí. Někteří ale poukazují na chyby v systému. Koordinátoři projektu ujišťují, že na odstranění nedostatků pracují.
17. 10. 2020|

Kabinet schválil vznik polní nemocnice v Letňanech

Kolaps zdravotnictví v Česku kvůli epidemii covidu-19 podle koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého nehrozí. Zdravotnickou kapacitu pak dle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) Česko téměř zdvojnásobilo, další rezervy ale příliš nejsou. Vláda schválila vznik polní nemocnice v pražských Letňanech, ministři v pátek řešili i ekonomické záležitosti. Kabinet například schválil odklad elektronické evidence tržeb na leden 2023 nebo kompenzační bonus pro podnikatele. Ministři se také rozhodli zakázat návštěvy ve věznicích a detenčních ústavech.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 18:04|

Termín návratu dětí na první stupeň je podle Prymuly třeba dodržet

Od středy se žáci a studenti učí pouze distančně. Výjimku z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví proti koronavirové epidemii mají pouze školy mateřské a speciální. Vláda také ve středu schválila kompenzace kvůli koronaviru. Pomůžou třeba podnikatelům, dopravcům nebo kultuře. V Česku v úterý laboratoře odhalily 8325 nových případů nemoci covid-19. Ke středečním 18:00 jich pak přibylo dalších 5679, což je zatím vůbec největší podvečerní nárůst od vypuknutí epidemie. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) fakultní nemocnice omezí plánovanou péči a uvolněnou kapacitu připraví pro pacienty s covidem-19.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 22:31|

Plzeňská hygiena má problémy s trasováním, teprve nyní se učí s centrálním systémem

V Plzeňském kraji nefunguje chytrá karanténa. Zdejší hygienická stanice místo centrálního systému pro trasování dosud využívala vlastní systém, který byl prý lepší. Centrální program Daktela je přitom podle odborníků naprosto klíčová věc pro boj s pandemií – jinak se může sledování nemocných a jejich kontaktů úplně rozpadnout v celém Česku.
8. 10. 2020Aktualizováno8. 10. 2020, 21:51|

„Je to nesmysl.“ Babiš popřel registraci v hospodách, kterou zmínil Prymula

Registrace lidí v hospodách kvůli snazšímu odhalovaní výskytu nemoci covid-19 je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nesmysl a nebude zavedena. Uvedl to ve čtvrtek v předvolební debatě České televize. O zapisování lidí v restauracích mluvil odpoledne ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve sněmovně. Babiš tvrdí, že byl Prymulův výrok vytržen z kontextu.
1. 10. 2020Aktualizováno1. 10. 2020, 21:28|

Nová verze aplikace eRouška je ke stažení, funguje na všech typech telefonů

Od pátku funguje nová verze aplikace eRouška, která uživatele upozorní na možný kontakt s infikovaným. K dispozici je pro všechny typy telefonů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na čtvrteční tiskové konferenci vyzval, aby ji lidé používali a nebrali ji jako sledování. Po jednání ústřední epidemiologické komise uvedl, že data jsou v aplikaci anonymní.
18. 9. 2020|

Restaurace a bary budou muset zavírat o půlnoci, oznámil Vojtěch

Epidemie nemoci covid-19 v Česku nabrala na síle, republikový semafor se zřejmě už o víkendu zbarví do zelena. Na tiskové konferenci to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Od půlnoci z pátku na sobotu se proto musí plošně zavřít noční provozy barů a restaurací, roušky budou od pátku nově povinné i ve školních třídách, s výjimkou prvního stupně. Další opatření ministr nevyloučil. Kraje volají po zřízení Ústředního krizového štábu.
17. 9. 2020Aktualizováno17. 9. 2020, 18:27|
Události komentáře

Vládní opatření přišlo včas. Nošení roušek se projeví nejméně po čtrnácti dnech, tvrdí Mašek

Efekt vládních opatření se dostaví minimálně po čtrnácti dnech nebo třech týdnech, do té doby budou počty nakažených narůstat, tvrdí poslanec Jiří Mašek (ANO). Uvedl to v pořadu ČT Události, komentáře, kterého se zúčastnil společně se svými protějšky Markem Bendou (ODS) a Pavlem Kováčikem (KSČM). Zároveň uvedl, že plošné opatření ohledně nošení roušek přišlo včas a „bylo potřeba jej uplatnit“. Většina zástupců opozice, kteří byli dalšími hosty pořadu, nicméně vládní postup při zvládání pandemie ve vysílání zkritizovala.
11. 9. 2020|

Nová verze eRoušky odstartuje za čtrnáct dní. Její varování budou anonymní

Nová verze aplikace eRouška se má spustit do čtrnácti dní. Nebude již pomáhat s trasováním kontaktů, ale má posloužit k anonymnímu varování uživatele, že se mohl setkat s nakaženým člověkem. Informoval o tom ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
1. 9. 2020|