TÉMA

Úslava

Hladiny řek klesají, noční výstraha před povodněmi se nenaplnila

Hladiny řek a potoků v Česku, které zvedly prudké víkendové lijáky, vytrvale klesají. V tuto chvíli už nejsou žádné ani na druhém stupni. První stupeň platí na Úslavě nebo Berounce. Nebezpečí už nehrozí na Ploučnici a Lužické Nise. Rozvodněné toky poškodily silnice, mosty, utrhly se některé svahy a vytopená je i řada domů. Dvě vesnice hasiči preventivně evakuovali.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 20:27|

Východ Česka mohou v neděli znovu zasáhnout silné bouřky

Ve východní polovině Česka se mohou v neděli odpoledne a večer znovu objevit silné bouřky. Při přívalových deštích může napršet okolo 30 milimetrů srážek. Aktuální výstraha meteorologů je s nižším stupněm nebezpečí než na bouřky, které ze čtvrtka na pátek prošly částí země.
10. 7. 2021Aktualizováno10. 7. 2021, 19:10|

Hladiny rozvodněných řek po bouřkách klesají. Na čtyřech je stále druhý stupeň

Na druhém stupni povodňové aktivity jsou čtyři řeky na západě a severovýchodě Čech. Na několika dalších místech platí první stupeň. Hladiny se zvedly po čtvrtečních prudkých bouřkách, nejvážnější situace nastala na východě Plzeňského kraje na tocích v povodí Úslavy a Klabavy. Na Úslavě v Koterově platil ještě v pátek odpoledne nejvyšší, tedy třetí stupeň povodňové aktivity. Kvůli rozlití řeky Trnavy museli v Křelovicích na Pelhřimovsku hasiči evakuovat dětský tábor. Voda z protržené hráze zaplavila pietní místo Ležáky.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 22:02|

Silné bouřky budou až do pátku, déšť rozvodní řeky na jihozápadě Čech

Silné bouřky s přívalovým deštěm, případně i krupobitím se budou v Česku ojediněle objevovat do pátku. Vzhledem k dosavadním i očekávaným srážkám stoupnou hladiny v jihozápadní polovině Čech. V povodí Radbuzy, Úhlavy, Úslavy, Klabavy a Litavky mohu dosáhnout i druhého povodňového stupně a některé menší toky přechodně i třetího stupně, tedy ohrožení. Hasiči v Jihomoravském kraji měli během středy kvůli bouřkám kolem třiceti výjezdů, převážně na Vyškovsku a Brněnsku, situace se ale již uklidňuje. Klienti pojišťoven také již nahlásili po bouřkách téměř tisíc škod za desítky milionů korun.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 16:58|

Berounka na Rakovnicku vystoupala na druhý stupeň. Praha zavřela náplavky

Vydatný déšť a silné bouřky, které Česko poprvé zasáhly ve středu, zvedly hladiny řek. Na druhý stupeň povodňové aktivity v pátek večer dosáhla Úslava v Plzni-Koterově a Prádle na Plzeňsku, stejně jako Klabava na Nové Huti. Druhý stupeň hlásí také Berounka ve stanici Zbečno na Rakovnicku. Podle meteorologů mohou být hladiny na jihozápadě Čech a v části Středočeského kraje zvýšené až do sobotního poledne. Kvůli tomuto varování meteorologů pražský magistrát preventivně uzavřel protipovodňová vrata na Čertovce a od pátečního večera náplavky u Vltavy.
14. 5. 2021Aktualizováno14. 5. 2021, 21:58|

O víkendu bude víc pršet na Moravě a ve Slezsku, znovu mohou stoupnout hladiny řek

Déšť v Česku slábne, hladiny řek kulminují, případně budou kulminovat v noci na sobotu či během soboty. A protože se ve druhé polovině noci na neděli na některých místech Moravy a Slezska zase vyskytne trvalý a vydatný déšť s úhrny kolem 25 mm, můžou hladiny řek znovu stoupat. Kvůli nasycenosti povodí může dojít k překročení nižších stupňů povodňové aktivity. Pokud se předpovědi množství srážek potvrdí, bude Český hydrometeorologický ústav vydávat další výstrahu.
14. 5. 2021|

30 let zpět: Bradlava je zase živá

Nešetrná regulace horního toku Úslavy na Klatovsku proměnila v polovině 80. let tok s rozmanitou faunou na nevzhlednou strouhu bez života. S blížícími se prvními polistopadovými volbami do místních zastupitelstev poukazovali autoři tehdejší reportáže na to, jak zásadní dopad mohou mít rozhodnutí přijímaná právě na úrovni komunální politiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
28. 10. 2020|

Před 130 lety zaplavila rozbouřená Vltava téměř třetinu Prahy a zničila Karlův most

Těsně před půl šestou ráno 4. září roku 1890 pobořila velká voda Karlův most. V té době již sice po celých Čechách i Moravě pršelo několik měsíců téměř v kuse, přesto jen málokdo věřil, že by katastrofu tento staroslavný most neustál. Ti, kteří se po mostě během protržení dokonce procházeli, za to zaplatili životem. V ten den totiž kulminovala jedna z největších povodní české historie.
4. 9. 2020|