TÉMA

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu

Jde o selhání soudní moci, řekl k délce procesu s Nečasem Pospíšil. Soudní systém podle Šlachty nastavovala ODS

Deset let po zásahu policie na Úřadu vlády padl trest pro tehdejšího premiéra Petra Nečase za nabízení trafik poslancům. Kromě podmínky 2,5 roku má zaplatit milion korun. Podmínkou a pokutou soud potrestal i Nečasovu manželku Janu Nečasovou, tehdy Nagyovou. Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) v Událostech, komentářích řekl, že na tehdejším brífinku policie zazněla vážná obvinění, která způsobila chaos ve společnosti. Šéf hnutí Přísaha a tehdejší ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta to ale odmítl a akci policie, o které se hovoří jako o přehnané, hájil.
14. 6. 2023|

Mrázek byl klíčová postava podsvětí. Měl úzké kontakty s policisty i politiky, vzpomíná bývalý detektiv Tichý

Bývalý detektiv protikorupční policie Karel Tichý bojoval s organizovaným zločinem, pracoval na případech Františka Mrázka i Radovana Krejčíře. Seriál České televize Devadesátky sledoval jenom zprostředkovaně. Na dobu u policie vzpomíná jako na čas, kdy podsvětí spolupracovalo s politiky, státními zástupci, ale i některými policisty. O svůj život se nikdy nebál, o rodinu ano. Karel Tichý byl hostem pořadu Interview ČT24.
21. 2. 2022|

Kadlec, Kyselý i Rozbořil dostali v olomoucké kauze Vidkun podmínky, soud jim uložil i pokutu

Krajský soud v Olomouci v pátek uznal vinnými bývalého olomouckého policejního náměstka Karla Kadlece, podnikatele Ivana Kyselého i exhejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) v kauze Vidkun. Uložil jim podmíněné tresty a pokuty. Kromě nich čelil obžalobě i bývalý šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj, toho soud zprostil obžaloby. Obžalováni byli z korupčního jednání, všichni svou vinu po celou dobu procesu odmítali.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 13:06|

Chybějící zákon je můj dluh, říká Zeman. Že neprošla poslední jeho verze, ho ale těší

Za dluh, který po sobě zanechá, považuje končící nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman to, že za deset let jeho působení nevznikl nový zákon o státním zastupitelství. Zároveň je však rád, že nakonec nebude přijata novela, která z původního komplexního návrhu zbyla. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Zdůraznil, že rezignaci oznámil s takovým předstihem, aby ponechal dost času k nalezení svého nástupce. Myšlenku, že by vláda do funkce instalovala někoho, kdo státním zástupcem není, označil za znásilnění systému.
13. 6. 2021|

Další odškodnění anarchista Ignačák nedostane. Jeho jednání nebylo etické, odůvodnil soudce

Martin Ignačák nedostane od státu dalších 477 tisíc korun jako odškodné za trestní stíhání. Ve čtvrtek o tom pravomocně rozhodl soud, který poukázal na to, že muž se aktivně podílel na neetickém jednání. Ministerstvo spravedlnosti Ignačákovi podle soudu už dříve přiznalo 910 tisíc korun. Anarchista dříve čelil obžalobě za to, že připravoval teroristický útok na vlak. Stíhání trvalo bez jednoho měsíce tři roky, z toho 518 dní strávil mladík ve vazbě. Po státu se za to domáhal celkem 4,2 milionu korun.
25. 3. 2021|

V případu exdetektiva Vokála vypovídal bývalý šéf protimafiánského útvaru Šlachta

Soud projednává v pořadí už druhou obžalobu na bývalého detektiva Luďka Vokála. V případu vypovídal jako svěděk bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Jednání bylo neveřejné. Podle státního zástupce předával Vokál lidem z podsvětí informace ze spisů, například o aktivitách Národní protidrogové centrály. Za to měl dostávat úplatky od podnikatele Albina Arifoviče, který také stojí před soudem. Oba obvinění odmítají.
6. 1. 2021|

Státní zástupkyně obžalovala pět lidí v kauze Beretta, jsou mezi nimi žalobkyně, policisté i celník

Pražské vrchní státní zastupitelství obžalovalo pět lidí v takzvané kauze Beretta, která se týká vynášení informací z trestních řízení. V případu čelí obvinění pražská žalobkyně Dagmar Máchová, policista protikorupční jednotky Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policisté Igor Gáborík a Vladimír Zmrhal.
21. 8. 2020|