TÉMA

Aerolinie

Číňané odešli ze Smartwings, aerolinky se vrátily do rukou původních majitelů

Největší česká letecká společnost Smartwings se vrátila původním majitelům Jiřímu Šimáněmu a Romanu Vikovi. Společnost Prague City Air, za níž oba zakladatelé aerolinek stojí, koupila podíl, který prostřednictvím dceřiné firmy vlastnila čínská firma CITIC. O prodeji téměř polovičního podílu ve Smartwings infromovaly aerolinky samotné, podle jejich mluvčí Vladimíry Dufkové se ale firmy dohodly, že nebudou zveřejňovat cenu transakce.
21. 2. 2024|

Chaos na letištích pokračuje. Chybějí stovky tisíc pracovníků, mnoho spojů má problémy

Konec proticovidových opatření a začátek prázdnin těžce zkouší evropské letecké dopravce. Chybějí stovky tisíc pracovníků palubního i pozemního personálu a na mnoha letištích až dvě třetiny letů nabírají zpoždění nebo vůbec neodstartují. Jen Lufthansa ve středu oznámila zrušení dalších dvou tisíc letních spojů. Hlavní turistická sezona přitom teprve začíná.
13. 7. 2022|

Airbus a Qatar Airways se soudí kvůli dodávce letadel A350

Evropský výrobce Airbus se soudí s aerolinkou Qatar Airways kvůli údajným závadám na letounech A350. Právě těmi chtěl arabský provozovatel doplnit svou flotilu, aby zařadil menší a ekonomičtější stroje na dlouhé trasy. Airbus zároveň zrušil jinou dodávku letadel modelu A321.
22. 6. 2022|

Rusko zahajuje sankční odvetu. Britským aerolinkám zakázalo vstup do vzdušného prostoru

Moskva podle šéfky horní komory parlamentu Valentiny Matvijenkové připravila soubor odvetných sankcí proti západním zemím. Senátorka podtrhla, že dobře zná slabiny Západu, citovala ji agentura TASS. Ruské ministerstvo hospodářství uvedlo, že pracuje na opatřeních k minimalizaci západních sankcí a že hodlá prohlubovat obchodní a ekonomické vztahy s asijskými zeměmi. Rusko už zakázalo britským aerolinkám vstup do svého vzdušného prostoru, oznámila agentura pro leteckou dopravu Rosaviacija. Krok je odvetou za zákaz letů ruské společnosti Aeroflot do Spojeného království, informovala agentura Reuters.
25. 2. 2022Aktualizováno25. 2. 2022, 12:12|

Pražské letiště ožívá. Cestovky i aerolinky věří v úspěšnou sezonu

Pražské Letiště Václava Havla ožívá. Aktuálně se odtud létá do zhruba devadesáti destinací. V červenci pak mají přibýt jak spoje, tak i cestující. V květnu jich letištěm prošlo podle prvních odhadů zhruba 130 tisíc – oproti květnu roku 2019 asi desetina. Podnikatelé očekávají, že v létě bude zájem o lety vysoký, kapacity mají poptávku převýšit opět na podzim.
16. 6. 2021|

Běloruské aerolinky nesmí do EU a naopak, schválili velvyslanci

Velvyslanci členských zemí Evropské unie schválili zákaz vstupu běloruských aerolinií do unijního vzdušného prostoru a jejich přistávání na letištích v EU. Unijní přepravci zároveň nebudou smět využívat vzdušný prostor Běloruska. Informovala o tom s odvoláním na tři diplomatické zdroje agentura Reuters.
4. 6. 2021|

Aerolinky musejí při stávce personálu odškodnit cestující, rozhodl soud EU

Letecké společnosti mají povinnost odškodnit cestující za zrušení či velké zpoždění letu v případě, že je způsobila stávka personálu. Rozhodl o tom v úterý Soudní dvůr Evropské unie, podle jehož verdiktu není zejména stávka za lepší platové podmínky žádnou mimořádnou okolností, při které by aerolinky pasažéry odškodňovat nemusely.
23. 3. 2021|

Airbus se chystá snížit produkci o 40 procent a propustit tisíce zaměstnanců

Airbus v příštích dvou letech sníží produkci a dodávky o 40 procent oproti původnímu plánu a propustí tisíce lidí. Německému deníku Die Welt to řekl šéf společnosti Guillaume Faury. Dříve přitom Airbus uváděl, že výrobu sníží jen o třetinu.
29. 6. 2020|