TÉMA

Bankomat

Etiopské bankomaty vydávaly miliony dolarů. Fronty studentů rozháněla policie

Lidé v Etiopii o víkendu neskrývali překvapení poté, co zjistili, že si mohou z bankomatů vybrat mnohem vyšší částky, než mají reálně na svých účtech. Kvůli technické závadě systému vydala státní Etiopská komerční banka (CBE) v přepočtu 951 milionů korun a teď prosí své klienty, aby jí peníze vrátili. Chyba se dotkla i bankovní aplikace, která umožňovala převody do jiných finančních ústavů. Na incident upozornila zpravodajská stanice BBC.
19. 3. 2024|

Kartou se platí častěji, v některých obchodech se dá vybrat u kasy jako v bankomatu

Obliba bezhotovostních plateb dál roste. Za rok podle bank vzrostl počet transakcí zhruba o čtvrtinu. Přesto zůstává i dost prodejen nebo provozovatelů služeb, kteří berou od zákazníků jen hotovost. A měnit to neplánují. Odrazují je například poplatky za platební terminál a s ním spojená další administrativa.
11. 6. 2023|

Sberbank v pátek zavřela své české pobočky, na několika místech pomáhali strážníci

Banka Sberbank CZ spadající pod střechu ruské Sberbank v pátek ve dvě hodiny odpoledne uzavřela své české pobočky. Řekla to její mluvčí Radka Černá. Důvodem prý byly bezpečnostní problémy na pobočkách, ve čtvrtek a v pátek se před některými pobočkami tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o jejím fungování. Na několika z nich také asistovali strážníci. Kolem pátečního poledne bylo mimo provoz internetové bankovnictví. V dalších dnech chce Sberbank fungovat standardně. Vklady jsou pojištěny, krach banky se neočekává.
25. 2. 2022Aktualizováno25. 2. 2022, 20:14|

30 let zpět: Zahájení provozu prvního bankomatu

Dnes jsou bankomaty běžnou součástí měst i obcí. V tehdejším Československu se objevily právě před 30 lety. Reportáž z února 1992 ukazuje uvedení do provozu prvního bankomatu u nás. Výběr bankovek však ještě zdaleka nebyl pro všechny. Na běžné používání si veřejnost ještě musela počkat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 2. 2022|

Vězení, podmínka a vyhoštění. Ostravský soud potrestal bulharské podvodníky s platebními kartami

Ostravský okresní soud potrestal dva Bulhary, kteří v Ostravě a Brně vybírali peníze z bankovních účtů pomocí padělaných karet. Přišli si tak na více než sto tisíc korun. Jeden z mužů stráví ve vězení tři roky, druhý od soudu odešel s podmínkou. Soudce oba muže vyhostil. České televizi to potvrdil mluvčí soudu Dalibor Zecha.
7. 1. 2021|

Vteřina dějepisu: Čokoláda a prostituce. Víte, jak začínaly bankomaty?

John Shepherd-Barron vynalezl přístroj, který vyluzoval zvuky jako „velryba zabiják“, a odrazoval tak drzé tuleně od masakru na lososích farmách. Proslavil ho ale jiný přístroj – bankomat. První mašina vydávající hotovost byla uvedena do provozu 27. června 1967 v londýnské pobočce banky Barclays. Co mohl mít společného s čokoládou a prostitutkami, jak zmiňujeme v titulku?
27. 6. 2020|