TÉMA

Jurský park

Věda popsala první případ, kdy si dinosaurus pochutnal na savci

Paleontologové popsali první známý případ, kdy nějakého savce sežral dinosaurus. Důkazem je nález mikroraptora, který v sobě měl nohu drobného savce.
24. 12. 2022|

Kombajny jsou těžké jako dinosauři. Lidstvo kvůli tomu může dopadnout stejně jako oni

Co mají společného moderní kombajn a tyranosaurus? Nová studie vedená vědci ze Švédska a Švýcarska zjistila, že hmotnost dnešních zemědělských strojů se blíží hmotnosti největších zvířat, která se kdy pohybovala po Zemi –⁠ dinosaurů. A to může být pro zemědělství velký problém.
21. 5. 2022|

Mláďata tyranosaurů byla velká asi jako border kolie, vypočítali paleontologové

Čerstvě vyklubaná mláďata tyranosaurů byla velká asi jako border kolie. Zjistili to paleontologové z Edinburské univerzity, když prozkoumali zkamenělé zbytky drobné čelistní kosti a drápu nalezené v Kanadě a USA.
27. 1. 2021|

Vědci poprvé získali DNA z hmyzu uvězněného v jantaru

Vědcům se poprvé podařilo získat části DNA z hmyzu, který uvázl v pryskyřici stromů nalezených na Madagaskaru. Snít o vzniku Jurského parku je ale podle autorů výzkumu zatím předčasné. Hmyz totiž nepocházel z pravěku, ale uvázl a zemřel v pryskyřici jen před několika lety.
7. 10. 2020|

Jed plivající dinosaurus z Jurského parku vypadal úplně jinak. Vědci rekonstruovali opravdovou podobu Dilophosaura

Dinosaurus známý jako Dilophosaurus se objevil v řadě filmů – asi nejslavnější je jeho scéna z Jurského parku. Tam ho zobrazili jako jed plivajícího predátora s pohyblivým límcem kolem krku a dvěma výraznými hrboly na lebce. Nový výzkum ukazuje, že se Jurský park, jako u řady jiných dinosaurů, i u něj zmýlil.
9. 7. 2020|

Hmyz z doby dinosaurů měl zářivě jasné barvy, ukázal unikátní nález z Myanmaru

Čínští paleontologové v Myanmaru našli dokonale zachovaný pravěký hmyz z doby, kdy Zemi ještě vládli dinosauři. Nález je výjimečný v tom, že díky jantaru, v němž byla zvířata polapená, se dokonale zachovaly i jejich původní jasné barvy.
2. 7. 2020|