TÉMA

Sportovní dotace

Na ovlivnění dotací jsem byl malý pán, řekl v závěrečné řeči u soudu Pelta

Na ovlivnění dotačního řízení jsem byl malý pán, řekl v závěrečné řeči ve čtvrtek u soudu exšéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Ke kauze zmanipulování sportovních dotací ministerstva školství dodal, že někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) u něj jako člověk navždy prohrála. Valachová má v procesu postavení svědkyně. Proti její výpovědi se ve čtvrtek vymezili i ostatní obžalovaní včetně šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty a bývalé náměstkyně pro sport Simony Kratochvílové. Rozsudek vyhlásí pražský městský soud 27. dubna.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 17:07|

Žalobce v kauze sportovních dotací žádá pro Peltu devět let vězení, pro Kratochvílovou deset

Ve druhém kole kauzy zmanipulování sportovních dotací ministerstva školství ve středu státní zástupce znovu navrhl odnětí svobody i citelné peněžité tresty jak pro bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu, tak pro někdejší náměstkyni pro sport Simonu Kratochvílovou a šéfa České unie sportu Miroslava Janstu (ČUS). Pro Peltu opětovně žádá devět let vězení a zaplacení pětadvaceti milionů korun, pro Kratochvílovou deset let za mřížemi a zaplacení šesti milionů, pro Janstu pět let vězení a dvoumilionový peněžitý trest.
29. 3. 2023|

Kauza sportovních dotací se vrátila na začátek. Kratochvílová zkritizovala obžalobu, Pelta nepřišel

Pražský městský soud v pondělí znovu začal projednávat kauzu rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Obžalobě z manipulací čelí dvě organizace a pět lidí včetně bývalé ministerské náměstkyně Simony Kratochvílové a někdejšího předsedy Fotbalové asociace Miroslava Pelty. Dle Kratochvílové byl v rozdělování dotací chaos, který „kreativně vylepšovala“ tehdejší ministryně Kateřina Valachová (ČSSD), jak uvedla u soudu.
30. 1. 2023|

Vrchní soud zrušil rozsudek v případu sportovních dotací

Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek v případu údajných manipulací se sportovními dotacemi kvůli nejasnému popisu skutku, pochybnostem o způsobené škodě, ale i kvůli zprošťující části rozsudku. V případu je obžalován mimo jiné bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta a někdejší náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová. Oba už v minulosti vinu odmítli. Městský soud v Praze loni v listopadu Peltu za zmanipulování dotací nepravomocně poslal na šest let do vězení, Kratochvílovou potrestal 6,5 lety.
19. 10. 2022|

Vrchní soud zrušil rozsudek nad Peltou a Kratochvílovou v kauze sportovních dotací

Pražský vrchní soud podle informací ČT zrušil odsuzující verdikt nad bývalým šéfem české fotbalové asociace (FAČR) Miroslavem Peltou a někdejší náměstkyní z ministerstva školství Simonou Kratochvílovou. Na Twitteru to následně potvrdilo i Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze. Odsouzeni byli za manipulace se sportovními dotacemi. Případ se tak vrátí k Městskému soudu v Praze.
1. 9. 2022Aktualizováno1. 9. 2022, 14:31|

Nejedlý a Faltýnek svědčili v kauze sportovních dotací. Pelta s nimi prý měl pracovní vztahy

V kauze sportovních dotací v pondělí vypovídal prezidentův poradce Martin Nejedlý nebo šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Jejich jména se objevila v policejních odposleších hlavního obžalovaného Miroslava Pelty. Ten je zmiňoval v hovorech s další obžalovanou, exnáměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou.
30. 8. 2021|

Úředníci svědčí v kauze sportovních dotací. Podle obžalovaných mohou být ve střetu zájmů

V kauze údajného manipulování sportovních dotací končí výpovědi úředníků ministerstva školství, kteří z pozice svědků vysvětlují systém přidělování peněz. Podle obžalovaného sportovního funkcionáře Miroslava Jansty ale mohou být někteří ve střetu zájmů, protože se nechávali zvát na sportovní zájezdy Českého olympijského výboru, který v případu vystupuje jako poškozený.
29. 9. 2020|

Přepis rozhovoru s Kratochvílovou je podle Pelty vytržený z kontextu. „Nedává mi to logiku,“ řekl u soudu. „Mně taky ne,“ kontrovala soudkyně

Soud v kauze ovlivňování sportovních dotací pokračoval výslechem bývalého předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty, který na dotaz soudkyně uvedl, že spoluobžalovanou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou neovlivňoval. Vyjádřil přesvědčení, že na informace o rozdělování peněz pro sport měl nárok. Soudkyně ho pak konfrontovala s úryvky některých odposlechů. Vypovídali také Jan Boháč s Miroslavem Janstou, oba vinu rovněž odmítli.
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 16:42|