TÉMA

Pošumaví

SÚRAO lidem v Pošumaví představila geologický průzkum pro stavbu úložiště radioaktivního odpadu

Zástupci Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) lidem v Pošumaví v pátek představili chystaný geologický průzkum pro výstavbu hlubinného úložiště. Mezi čtyřmi lokalitami, kde stát zvažuje, že by mohlo úložiště vzniknout, je Březový potok na Klatovsku. Místní však proti tomu protestují už asi dvacet let.
16. 6. 2023|

Hladiny šumavských řek pomalu klesají, Otava se vrátila na druhý povodňový stupeň

Na jihozápadě Čech až do úterního večera vydatně pršelo. Kvůli intenzivním srážkám spolu s táním sněhu hrozilo na Šumavě v povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy vystoupání hladin na desetiletou až dvacetiletou povodeň. Kulminaci meteorologové předpokládali v noci na středu. Otava v Rejštejně a v Sušici klesla před devátou večer ze třetího povodňového stupně na druhý. Na prvním povodňovém stupni je Vydra v Modravě na Klatovsku.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 23:15|

Pod Krkonošemi, Jeseníky a Šumavou může tání zvednout hladiny řek

V podhůří západních Krkonoš a také Jeseníků může tání sněhu od pondělního poledne zvednout hladiny toků, varují meteorologové. Až druhé povodňové stupně na řekách čekají od pondělního večera do středy v Pošumaví. Vyplývá to z výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Také druhý lednový den padaly v Česku teplotní rekordy. Hlásí je téměř polovina stanic měřících třicet a více let.
2. 1. 2022Aktualizováno2. 1. 2022, 18:59|

Dvě dýky do zad letních kin. Nepříznivé počasí a nedostatek filmových premiér

Letní kina patří k prázdninám. Někde už desítky let, jinde začaly uvádět filmy poprvé letos. To, zda lidé na venkovní promítání přijdou, závisí hlavně na počasí. Letos ale provozovatelé řeší ještě další problém: chybějí české i zahraniční premiéry. Řadu z nich distributoři kvůli pandemii posunuli.
15. 7. 2020|

Protesty proti jadernému úložišti. Lidé v Pošumaví blokovali silnici, požadují dialog

Několik stovek lidí s vlajkami a transparenty v sobotu na návsi ve Velkém Boru na Klatovsku protestovalo proti tomu, že oblast Březový potok zůstala jednou ze čtyř lokalit pro možnou stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu. Účastníci, hlavně obyvatelé šesti dotčených obcí a města Horažďovice, už oznámili, že budou v protestech pokračovat.
13. 6. 2020|