TÉMA

Petr Gapko

Bankovní asociace čeká letos jen mírný růst HDP, příští rok pak ke třem procentům

Česká ekonomika vystoupila z recese, v letošním roce se mírně zvedne o 0,4 procenta. Růst bude postupně zrychlovat, v příštím roce se přiblíží ke třem procentům.  Vyplývá to z nové makroekonomické prognózy, kterou představila Česká bankovní asociace (ČBA). Inflace se letos podle ní v průměru dostane k jedenácti procentům a citelněji ke třem procentům klesne až v roce 2024.
11. 5. 2023|

Tržby v maloobchodě se v lednu opět snížily. Pokles ale zpomalil

Maloobchodní tržby v Česku v lednu už devátý měsíc v řadě zaznamenaly meziročně pokles. Ten ale zpomalil z prosincových revidovaných 8,1 procenta na 7,7 procenta. V úterý to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně tržby v maloobchodě mírně vzrostly, a to o 0,3 procenta.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 21:31|

Průměrná sazba hypoték dál roste. Poptávka po bytech i rekreačních objektech je menší

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v červenci vzrostla na 5,4 procenta z červnových pěti procent. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 11,9 miliardy korun, což je proti červnu pokles více než o třetinu. Meziroční propad zrychlil na 73 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 20:05|

Nezaměstnanost se v květnu zvedla na 3,6 procenta. Zlomová čísla budou až za červen

Nezaměstnanost v květnu vzrostla na 3,6 procenta, potvrdila čísla, která už uvedla ve čtvrteční sněmovní debatě o vládní pomoci  během epidemie koronaviru, ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Dodala, že čísla jsou slušná, ale zřejmě taková nezůstanou, zlomový bude podle ní červen. Podle hlavního ekonoma Moneta Money Bank Petra Gapky je navíc v Česku velký rozdíl mezi strukturou nabízených míst a uchazečů o práci. V krizi je třeba se ale přizpůsobit, uvedl. Ministerstvo práce zatím také nebude navrhovat zvýšení podpor v nezaměstnanosti, úpravu částek začne prosazovat, pokud lidí bez práce začne v Česku skokově přibývat.
5. 6. 2020Aktualizováno5. 6. 2020, 20:23|