TÉMA

Zdeněk Hostomský

Počet nakažených covidem stoupá, pacientů v těžkém stavu je kolem čtyřiceti
Přes nárůst počtu případů nákazy covidem-19 se v Česku významně nezvyšují počty hospitalizovaných v těžkém stavu. Intenzivní péči jich potřebuje méně než čtyřicet, informoval o tom náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Od září se proti covidu-19 nechalo očkovat téměř tři sta tisíc obyvatel České republiky, zejména starších pětašedesáti let. Proti chřipce je očkováno 560 tisíc lidí.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 21:23|jch
Na kraken jsme připraveni, jde jen o zdokonalenou verzi omikronu, shodl se Prymula s Hostomským
Podle odborníků by se v Evropě během následujícího měsíce mohla objevit nová verze koronaviru, která se rychle šíří ve Spojených státech. Epidemiolog Roman Prymula v Otázkách Václava Moravce upozornil, že se takzvaný „kraken“ na evropském kontinentu již vyskytl. Upřesnil, že se jedná o subvariantu omikronu, na kterou již jsou lidé zvyklí a Česko je připraveno ji zvládnout.
15. 1. 2023|
V Česku vznikne Národní institut virologie a bakteriologie. Finance se mají investovat do lidí a přístrojů
Práce osmadvaceti vědeckých týmů v České republice, které studují viry a bakterie, bude podpořená 1,3 miliardy korun z evropských fondů. Vznikne Národní institut virologie a bakteriologie (NIBV), který propojí ústavy Akademie věd ČR, Univerzitu Karlovu a Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, Masarykovu univerzitu v Brně a Univerzitu Palackého v Olomouci. Cílem je připravit vědecké poznání na budoucí pandemie.
21. 6. 2022|
Spustila se registrace k očkování pro děti od pěti let
Rodiče mohou svoje děti ve věku pět až jedenáct let registrovat k očkování proti covidu-19 ve vakcinačních centrech už od nedělního večera. Oficiálně se měl systém na očkovacím webu ministerstva zdravotnictví otevřít až v pondělí, stejně jako u jiných věkových kategoriích bylo ale možné se do něj přihlásit o několik hodin dříve před stanoveným termínem.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:42|
Očkujme hlavně starší skupiny, říká Hostomský. Prokop apeluje na pozitivní motivaci
Očkování dětí nechme na později, nyní se zaměřme na vakcinaci lidí v kategorii 65 plus, uvedl v pořadu Události, komentáře ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd Zdeněk Hostomský. Sociolog Daniel Prokop z PAQ Research k tomu řekl, že podle průzkumů deset procent dospělých váhá. Podle něj by bylo vhodné jim přístup k vakcíně co nejvíce usnadnit, například zasláním termínu.
23. 11. 2021|
V sobotu přibylo nejvíc případů covidu za víkendový den od konce května
Za sobotu přibylo v České republice 195 potvrzených případů covidu, o 38 více než před týdnem. Je to nejvyšší nárůst o víkendovém dni od konce května. Reprodukční číslo určující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se přesto snížilo z 1,18 na 1,11. Nad zlomovou hodnotou jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie, je od konce června. Počet lidí, kteří jsou s covidem v nemocnicích, v sobotu oproti pátku klesl z 30 na 29. Ve vážném stavu nadále zůstává šest pacientů s novým koronavirem.
18. 7. 2021Aktualizováno18. 7. 2021, 13:08|
Čím mladší, tím méně zájmu o očkování mají. Je to ale potřeba i kvůli ochraně starých, apelují odborníci
K očkování se od pátku již může hlásit každý, kdo o něj má zájem a je mu alespoň 16 let. Již první den ukázal, že zájem v nejmladší skupině do 29 let není kdovíjaký, do pátečního odpoledne se přihlásila asi pětina. Odborníci se domnívají, že část z nich to zkrátka nepovažuje za důležité, myslí si, že pro ně nepředstavuje covid-19 hrozbu. Podle pediatra Jana Lebla ale má i každé tisící dítě, které covidem onemocní, závažný průběh. Podle biochemika Zdeňka Hostomského i imunologa Václava Hořejšího jde také o to, že jen proočkováním celé společnosti lze ochránit nejohroženější skupinu starých lidí. Očkování bylo tématem 90' ČT24 i Interview ČT24.
5. 6. 2021|
Ve druhém kole senátních voleb v Praze 9 vyzve současného senátora Smoljaka vojenský historik Stehlík
Ve druhém kole senátních voleb v Praze 9 a 14 vyzve stávajícího senátora Davida Smoljaka (koalice STAN, Pirátů a TOP 09) vojenský historik Eduard Stehlík (ODS). Neuspěli třeba předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása (Trikolóra) ani bratr současného senátora Filip Smoljak (PRO Zdraví). Účast voličů byla ve 24. obvodě přes 33 procent.
3. 10. 2020Aktualizováno3. 10. 2020, 19:01|Nelson Villarroel
Vakcína proti covidu není otázkou pár měsíců. Podle Duška 60 procent z českých obětí nezemřelo primárně na tuto nemoc
Očkování proti covidu-19 bude podle odhadů odborníků dostupné nejdříve na konci letošního roku, pravděpodobněji až v roce 2021. Na odborné konferenci Co víme a nevíme o covidu-19 pořádané Univerzitou Karlovou v Praze to řekl Roman Chlíbek, vědecký sekretář České vakcinologické společnosti. Ve vývoji je podle něj asi 120 vakcín, žádná z nich ale není v poslední fázi testů. Podle odhadů ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška 60 procent z 317 obětí koronaviru primárně nezemřelo na covid-19.
26. 5. 2020Aktualizováno26. 5. 2020, 19:00|