TÉMA

Jan Beránek

U Klínce vykolejil prázdný regionální vlak. Rozjel se samovolně a urazil pět kilometrů

Osobní vlak bez cestujících vykolejil ve čtvrtek odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl strojvůdce ani nikdo jiný z personálu. Po nehodě skončil na boku mimo koleje. Událost se obešla bez zranění, příčinu vyšetřují policie a Drážní inspekce. Provoz vlaků mezi Čisovicemi a Měchenicemi stojí, na místě jsou hasiči. Strojvůdce byl postaven mimo službu, vyplynulo z informací policie, Správy železnic a Českých drah (ČD). ČD předpokládají, že úsek zůstane bez vlakového provozu nejméně do půlnoci ze čtvrtka na pátek. Škodu vyšetřovatelé odhadli na 9,1 milionu korun.
2. 5. 2024Aktualizováno2. 5. 2024, 19:47|

Tajemník arcibiskupa pravoslavné církve končí. Býval agentem StB

Česká pravoslavná církev obměnila vedení a chystá kontrolu hospodaření. Funkci opustil jeden z klíčových můžu – tajemník arcibiskupa Igor Střelec. Čelil kritice některých duchovních a věřících kvůli minulosti v StB i kvůli kontaktům s ruskými podnikajícími politiky.
2. 12. 2023|

Dopravu na dálnici D1 u Prahy čekají problémy. Silničáři se tam v létě pustí do dalších oprav

Silničáři budou v létě opět opravovat nejvytíženější část české dálniční sítě – úsek D1 těsně před Prahou. Očekávají se velké problémy, kdykoli se totiž v minulých letech v tomto úseku něco stavělo či opravovalo, tvořily se dlouhé kolony. Podle zjištění ČT se proto letos silničáři pokusí zabrat menší část vozovky, a to i za cenu rozložení prací do dvou stavebních sezon.
15. 1. 2022|

Za incidentem na přejezdu u Litoměřic stojí pracovník Správy železnic. Chybu chtěl utajit

Správa železnic (SŽ) uzavřela vyšetřování loňského incidentu na železničním přejezdu na Litoměřicku. V říjnu tam v plné rychlosti projel vlak, i když byly závory nahoře, naštěstí v tu chvíli přejezdem neprojíždělo žádné auto. SŽ uvedla, že příčinou byla lidská chyba, pracovník železnic se k pochybení přiznal. Podle informací ČT měl špatně zapojit zabezpečovací zařízení a chybu chtěl údajně utajit.
22. 1. 2021|

Česko-německá novinářská cena postřehla Polákovu cestu po pobřeží

Česko-německý fond budoucnosti popáté rozdělil Česko-německé novinářské ceny reportérům, kteří svými výstupy přispívají k porozumění mezi lidmi obou zemí. Oceněno bylo osm českých i německých autorů, kteří „poutavým, nezaujatým a do souvislosti zasazeným zpravodajstvím vzbuzovali zájem o sousedy“. Cenu získaly i Postřehy odjinud Pavla Poláka věnované německému pobřeží.
15. 11. 2020|

Sedačkovné má odvrátit krach autobusových dopravců. Ti se staršími vozy na něj nedosáhnou

Autobusoví dopravci žádají kompenzace za zakázky, o které je připravil letošní výrazný útlum zájezdů a hromadné přepravy. Ministerstvo dopravy už dostalo více než 150 žádostí o kompenzace, v programu za jednu miliardu korun se však dostane jenom na novější typy autobusů. Například provozovatelé autobusů, které pochází z devadesátých let, na náhrady nedosáhnou. Někteří chtějí z trhu odejít úplně.
28. 10. 2020|

15 let ČT24: Ledovka 2014

Dva dny, kdy život v Česku zastavila ledová krusta. Kvůli ledovce uvázlo v prosinci 2014 po celé zemi přes sto tisíc cestujících. V Praze se poprvé po více než sto letech zastavila tramvajová doprava. Situaci sledoval Jan Beránek.
5. 5. 2020|

Pro Němce Žid, pro Čechy Němec. Příběh československého pilota RAF Kurta Taussiga byl výjimečný

Čechoslovák, ale ne Čech, ani Slovák. Pro Němce Žid, pro Čechy Němec. A radši nakonec Brit. Nedávno zesnulý pilot a důstojník RAF Kurt Taussig, oceněný medailí Za hrdinství v boji in memoriam, byl již odmalička neobyčejným rodákem z Teplic. Jeho životní příběh nyní představuje v dokumentu redaktor ČT Jan Beránek.
1. 11. 2019|
Interview ČT24

Beránek: Jde o to, nakolik bude Země obyvatelná v horizontu roku 2050. Tedy za života našeho nebo našich dětí

Německá koalice v pátek oznámila podrobnosti klimatického balíčku, který vyjde tamní daňové poplatníky na 50 miliard eur. Zároveň se po celém světě včetně Česka konaly klimatické demonstrace studentů. Podle Jana Beránka z Greenpeace si lidé čím dál více uvědomují, že se kolem nás začíná něco dít. Stále častěji se totiž střídají extrémní výkyvy počasí, jako přívalové srážky nebo extrémní sucho. „Bez protestů a bez nějaké razantní reakce veřejnosti se věci hýbat nezačnou,“ dodal v Interview ČT24 se Zuzanou Tvarůžkovou.
20. 9. 2019|