TÉMA

Bruggy

Česko nabídne víc stipendií pro studium na elitní škole. Slibuje si od toho posílení vlivu v Evropě

Česko rozšiřuje počet stipendií pro zájemce o studium na College of Europe. Prestižní univerzitou v belgických Bruggách prošli významní politici, byznysmeni i diplomaté. Stát nově zaplatí roční magisterský program pěti lidem v rámci širší strategie posílení vlivu země v evropských institucích.
6. 3. 2024|

EU by se měla rozšířit v zájmu své bezpečnosti, řekl v Bruggách Pavel

Evropská unie by se měla rozšířit v zájmu své bezpečnosti a Ukrajina i státy západního Balkánu nesmějí být ponechány napospas „geopolitickým manipulacím“. Při úterním zahájení nového ročníku na College of Europe v belgických Bruggách to řekl český prezident Petr Pavel. Patronkou ročníku je již zesnulá bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, kterou hlava státu vyzdvihla jako vizionářku. Pavel také citoval českého exprezidenta Václava Havla a vyjádřil úmysl uspořádat v Praze konferenci na téma odolnosti demokracií.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 18:52|

Borrell přirovnal Evropu k zahradě a většinu zbytku světa k džungli. Čelí kritice Íránu či Ruska

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell čelí kritice kvůli vyjádřením z minulého týdne, kdy při projevu v Bruggách na Evropské diplomatické akademii přirovnal Evropu k „zahradě“ a většinu zbytku světa k „džungli“. Někteří označili slova španělského politika zastupujícího unijní diplomacii za „kolonialistický jazyk“ a ministerstvo zahraničí Spojených arabských emirátů (SAE) si kvůli tomu v pondělí předvolalo šéfa unijní mise v SAE k podání vysvětlení.
19. 10. 2022|

Dva velké belgické přístavy se spojily. Pomůže to i dovozu zkapalněného plynu do Evropy

Evropská unie se nyní snaží rychle najít alternativní zdroje těch energetických surovin, které jsou zatím dodávány z Ruska. Jednou z možností je vyšší dovoz zkapalněného plynu. I z tohoto důvodu se nyní oficiálně spojily dva největší belgické přístavy – Antverpy a Zeebrugge – do jednoho společného střediska lodní dopravy. Informoval o tom zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.
29. 4. 2022|

Ukrajinci poznají ruské diverzanty podle chleba. Trik jménem šibolet funguje už od biblických dob

Ukrajinské ozbrojené síly se snaží odhalovat ruské záškodníky, kteří operují hluboko za frontovými liniemi. Využívají k tomu způsob, který je známý už ze Starého zákona. Říká se mu šibolet a opírá se o výslovnostní rozdíly –⁠ v aktuálním případě jde o způsob, jakým Ukrajinci a Rusové vyslovují název chleba.
3. 3. 2022|

V Bruggách nechali turisté ročně 20 miliard. Teď město strádá

Na zavřené hranice doplácejí hlavně atraktivní evropská města. Třeba belgické Bruggy jsou na turistech naprosto závislé. Ročně tam návštěvníci nechávají v přepočtu přes dvacet miliard korun. Teď město řeší, že kvůli krizi bude potřeba pojetí turistického ruchu přehodnotit.
29. 4. 2020|