TÉMA

Pivovary

Na podzimní zdražování piva nejspíše naváže růst DPH. Podle pivovarů to ohrozí hlavně venkovské hospody

Říjen, listopad a prosinec jsou letos měsíce zdražování piva. Počátkem října začali v Plzni, v listopadu se přidají v Humpolci, na listopad a prosinec rozdělí zdražování i v Českých Budějovicích. A podobné plány mají i menší pivovary. V lednu na zdražení, které iniciují samotné pivovary, nejspíše naváže zvýšení DPH na čepované pivo, které se v parlamentu snaží prosadit vláda. Podle zástupců pivovarů nelze očekávat, že by růst DPH dokázaly absorbovat hospody do svých marží, takže patrně znovu stoupnou ceny i pro zákazníky. Zdražování piva bylo tématem Byznysu ČT24.
5. 10. 2023|

Pivo zdražuje a štamgasti mají čím dál hlouběji do kapes. Tak z hospod mizejí

Velké pivovary chystají podzimní zdražování. Vesměs zvednou ceny o korunu za půl litru. Obratem počítají se zdražením piva i restaurace. Těm ale podle pivovarů zvedání cen škodí víc – a přitom se blíží ještě další, součástí vládního balíčku je zvýšení DPH na čepované pivo, které zřejmě zákazníci rovněž pocítí. V hospodách a restauracích se přitom již dnes pije výrazná menšina vyrobeného piva. Za poslední desetiletí se poměr dramaticky změnil, v roce 2010 byl poměr piva vypitého v hospodách a doma zhruba stejný.
2. 10. 2023|

Brownfieldy lákají. O využití opuštěných pozemků a budov uvažují soukromí investoři i radnice

Situace na českém trhu s bydlením zvyšuje zájem o výstavbu na browfieldech, tedy nevyužívaných pozemcích. Zájem o jejich využití mají radnice i soukromí investoři. Podle dat státní agentury CzechInvest stoupl zájem o brownfieldy meziročně téměř o pětinu.
8. 4. 2023|

Loni se za čepované pivo utratilo podle studie o šest miliard méně, nejvíc propadly duben a listopad

Češi loni za čepované pivo utratili o šest miliard korun méně, odhaduje studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA). Do té autoři ale nezapočítávají tržby minipivovarů, částka tak může být ještě o desetinu vyšší. Suma také nezahrnuje ztráty v době, kdy mohly být loni restaurace otevřené.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 20:35|

Pivovary nebudou muset platit daň za vylité pivo. Vláda předloží novelu sněmovně

Pivovary nebudou muset ani v příštím roce platit spotřební daň za vylité nebo jim vrácené pivo. Vláda v pondělí schválila novelu, která tuto možnost prodloužila a upravila, sdělilo  ministerstvo financí. Dosud platí výjimka do konce letošního roku. Za likvidované pivo budou mít pivovary nárok na vratku daně. Český svaz pivovarů a sladoven nedávno informoval, že pivovary přicházejí o tržby a zejména velcí výrobci zvažují propouštění.
23. 11. 2020|

Pivovary se připravují na propouštění, přichází o tržby, ukazuje průzkum

České pivovary očekávají celoroční propady tržeb v řádu desítek procent. Největší výrobci čekají pokles mezi dvaceti a čtyřiceti procenty, nejmenší i o více než padesát procent, uvádí Český svaz pivovarů a sladoven. Na základě průzkumu, který si mezi producenty piva udělal na konci října, zjistil, že třetina, hlavně velcí výrobci, zvažují propouštění. V průzkumu odpovídalo 90 respondentů zastupujících sladovny a pivovary všech velikostí, sdělili zástupci svazu.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 13:05|

Ztráta pivovarů se pohybuje kolem pěti miliard korun. Ty malé zasáhl útlum méně

Zhruba pět miliard korun činí ztráta českých pivovarů, které zasáhla koronavirová opatření. Často omezovaly výrobu a některé musely kvůli propadu spotřeby pivo i likvidovat.
3. 9. 2020|

Pivovary se vyrovnávají s několika ranami. Pomáhá jim i loajalita zákazníků

Pivovary mají potíže. Jen v tuzemsku jim prodeje za tři měsíce nouzových opatření poklesnou podle odhadů až o 1,3 milionu hektolitrů. Do zahraničí navíc nevyvezou dalších 600 tisíc hektolitrů. Největší ranou je ale uzavření restaurací, které představují až 40 procent trhu, uvádí Český svaz pivovarů a sladoven.
26. 4. 2020|

Automobiloví výrobci v Česku přišli za měsíc odhadem o 67 miliard korun

Odhadované měsíční propady tržeb automobilek v Česku přesahují kvůli odstávkám výroby v době koronavirové epidemie padesát miliard korun. U dodavatelů se odhaduje pokles o 45 procent, tedy více než 17 miliard korun za měsíc, uvedlo Sdružení automobilového průmyslu. Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí klesla o 11 procent na 322 908 vozů. Hospodářská komora uvedla, že vládní harmonogram uvolňování opatření proti novému koronaviru může být diskriminační pro velkou část podnikatelů. Pivovary budou moci žádat o vrácení spotřební daně za pivo, které nedokázaly prodat z distribučních center kvůli zavřeným hospodám a restauracím.
21. 4. 2020Aktualizováno21. 4. 2020, 17:15|