TÉMA

Vládní opatření

Firma musela při pandemii zavřít, Nejvyšší soud jí otevřel cestu k odškodnění

Pražský městský soud musí znovu rozhodnout o odškodném pro firmu, která žádá přes milion korun kvůli omezením v době koronavirové pandemie. Dříve její žádost zamítl. Znovu projednat její žalobu na stát nařídil Nejvyšší soud. Žaloba se týkala období před účinností speciálního pandemického zákona, kdy vláda vydávala opatření na základě krizového zákona.
12. 9. 2023|

Žaloba bývalého ředitele školy na Semily zamítnuta. Odvolali ho za porušení pandemických opatření

Soud zamítl žalobu bývalého ředitele waldorfské školy Ivana Semeckého na město Semily. Domáhal se určení neplatnosti svého odvolání z funkce ředitele. Obě strany si ponechaly pro odvolání lhůtu na rozmyšlenou. Podle soudu Semecký porušil vládní koronavirová opatření, když do výuky umožnil přístup netestovaným dětem a ve třídách nevyžadoval nošení roušek. Ohrozil tak podle něj zdraví žáků a dopustil se závažného porušení předpisů, což dokládá i sankce hygieniků.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 20:22|

Podmínky i zákaz pobytu v Praze. Soudy kvůli demonstraci proti vládním opatřením potrestaly šest lidí

V souvislosti s loňskou protivládní demonstrací na pražském Staroměstském náměstí potrestaly soudy pravomocně šest lidí. Uložily jim podmíněné tresty od devíti do dvaceti měsíců. Informaci Radiožurnálu potvrdil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. V některých případech soudy potrestaly pachatele navíc i peněžitými tresty, jednomu obžalovanému soud zakázal pobyt na území Prahy. Celkem bylo kvůli demonstraci obžalováno jedenáct lidí, v jednom dalším případě policie podala návrh na podání obžaloby.
13. 5. 2021|

Epidemie v Polsku kvůli britské variantě sílí. Vláda od soboty zpřísní opatření

Polsko od soboty rozšiřuje přísnější opatření na celé území. Znovu úplně zavírá základní školy a hotely, lidé nebudou moci za kulturou. Do nákupních center budou smět jen pro základní zboží. Vládu ke kroku přiměla zrychlující třetí vlna epidemie koronaviru, přírůstky denních nákaz dvakrát za sebou překonaly pětadvacetitisícovou hranici a přiblížily se podzimnímu rekordu.
19. 3. 2021|

Policie v týdnu po uzavření okresů otočila 10 500 aut. Někteří řidiči tvrdili, že o opatření nevěděli

Během prvního týdne zákazu cestování mezi okresy se muselo z jejich pomezí vrátit 10 500 aut. Oznámil to policejní mluvčí David Schön. Hlídky většině lidí, kteří vládní pravidla nerespektovali, pouze domlouvaly. Pokutu za porušení restrikcí vyhlášených vládou dostalo 1450 lidí, další dva tisíce za porušení pravidel zavedených ministerstvem zdravotnictví, k nimž patří zejména špatné nošení respirátorů.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 16:58|

PŘEHLEDNĚ: Kde jsou povinné respirátory nebo jiná kvalitnější ochrana dýchacích cest

Kvalitnější ochranu dýchacích cest stanovuje od půlnoci ze středy na čtvrtek 25. února nařízení ministerstva zdravotnictví. V některých případech stanovuje ochranu minimálně respirátorem či nanorouškou, v jiných případech stačí jen jedna zdravotnická rouška. Minimálně zdravotnickou roušku musí nasadit i děti. Od konce února podle nařízení nebudou dostatečné podomácku vyrobené či jiné textilní roušky. Do prvního března se mohou lidé na vymezených místech chránit také dvěma přes sebe nasazenými zdravotnickými rouškami, po tomto datu už bude takový typ ochrany nedostatečný. Minimálně zdravotnická rouška bude od 1. března nutná také všude v rámci pohybu venku po obci.
22. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 23:43|

Je nám hůř, vzkazuje čtvrtina domácností. Velké problémy mají i firmy, po zavření obchodů nemají kde prodávat

Více než čtvrtina českých domácností hodnotí svoji ekonomickou situaci jako horší než před rozšířením pandemie covidu-19 do Česka. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Zároveň čtyři pětiny dotázaných uvedly, že dodržují vládní nařízení, ostatní je dodržují zčásti kromě procenta dotázaných, kteří je zcela ignorují.
1. 11. 2020|

PŘEHLEDNĚ: Poslední velká vlna. Co všechno se otevřelo 25. května?

Česko se dočkalo poslední velké vlny rozvolňování protipandemických opatření. Za přísných hygienických podmínek se v pondělí 25. května obnovily vnitřní provozy hospod, barů a restaurací, hromadné akce získaly strop v počtu 300 osob a Češi se mohou vypravit i na koupaliště – i sem ovšem s rouškou, třebaže na řadě dalších míst už není od posledního květnového týdne povinná.
1. 5. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 10:29|

Zrušení nouzového stavu podle Hamáčka zkomplikuje nákup pomůcek. Podle Babiše to problém nebude

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) si stojí za svým návrhem opět prodloužit nouzový stav v Česku. Řekl, že jeho zrušení by mohlo zkomplikovat nákup zdravotnického materiálu. Premiér Andrej Babiš (ANO) v ČT řekl, že pro pokračování nouzového stavu nevidí důvod. Podle něj komplikace při nákupu zdravotnického materiálu nehrozí.
22. 4. 2020Aktualizováno22. 4. 2020, 22:29|

Měsíc s koronavirem v Česku. Země se vyrovnává s mimořádnou situací

Už celý měsíc sužuje Česko nový koronavirus, který si kromě obětí na životech vyžádal mnoho opatření, včetně omezení volného pohybu v rámci republiky i přes hranice, uzavření škol, restaurací a některých prodejen. Připomeňte si dosavadní vývoj událostí ohledně nákazy.
31. 3. 2020|