TÉMA

Zřícenina

Spolek musí vyklidit Vítkův hrádek, rozhodl soud

Českokrumlovský soud rozhodl o vyklizení Vítkova hrádku. Ten je nejvýše položenou zříceninou v Česku. Přední Výtoň, která je majitelem památky, podala žalobu na Spolek přátel Vítkova hrádku. Ten ho měl v pronájmu skoro 25 let. Obec požadovala odstranění vyhlídkové plošiny a dalších dřevěných konstrukcí, což se nestalo.
15. 3. 2024|

Romantická zřícenina nad Lipnem nutně potřebuje opravu. Obec shání peníze ve sbírce

Přední Výtoň na Českokrumlovsku se snaží sehnat prostřednictvím veřejné sbírky peníze na opravu nejvýše položené hradní zříceniny v Česku – Vítkova hrádku. Potřeba je deset milionů korun, především je nutné vyměnit vyhlídkovou plošinu. Ta je v tak špatném stavu, že ji museli na podzim uzavřít.
7. 2. 2024|

Řemeslníci na zřícenině hradu Cimburk obnovují bývalou první bránu. Léta byla zazděná

Řemeslníci obnovují na zřícenině hradu Cimburk u Koryčan na Kroměřížsku prostor bývalé první brány. Jde o jednu z nejstarších částí hradu z první poloviny 14. století. Brána v pozdějším období zanikla, je zazděná. Vstup do hradu se přesunul do míst, kde je nyní pokladna, řekl prezident spolku Polypeje David Krämer. Spolek se o hrad stará už 27 let.
21. 7. 2021|

Pálavská zřícenina Děvičky se rozpadá. Ničí ji i desítky tisíc turistů

Pálavský hrad Děvičky chátrá. Padá z něj kamení, ve zdech vznikají praskliny a velké množství turistů památku ničí. Ročně jich tam zavítá až 150 tisíc. Pomoc teď chce spolek Památky Pálavy, letos plánuje úpravy za zhruba milion korun. Nejprve chce nainstalovat zábrany, v posledních letech tam totiž došlo k několika nehodám.
13. 3. 2021|

Dobrovolníci opravili západní hradbu Lukova. Zříceninu hradu zvelebují už desítky let

Spolek přátel hradu Lukova pokračuje v jeho zvelebování. Letos dobrovolníci dokončili opravu západní hradby dolního hradu, která přiléhá k předbraní. Pracovali také na obnově původní západní hradby jádra horního hradu. Na zříceninu poblíž stejnojmenné obce na Zlínsku loni zavítalo zhruba dvacet pět tisíc platících návštěvníků, letos jich zatím bylo kolem osmnácti tisíc.
21. 9. 2020|