TÉMA

Idaho

Trump zvítězil na republikánském shromáždění v Idaho, ovládl i Missouri a Michigan

Bývalý americký prezident Donald Trump zvítězil v sobotu na republikánských volebních shromážděních ve státě Idaho, předtím vyhrál v Missouri a Michiganu. V neděli se konají primárky v hlavním městě Washingtonu, na které naváže 5. března takzvané superúterý. Svého rivala, úřadujícího demokratického prezidenta Joea Bidena, Trump v Severní Karolíně obvinil z toho, že vede spiknutí, které má svrhnout Spojené státy americké.
3. 3. 2024|

Po útocích střelnými zbraněmi v USA o uplynulém víkendu je několik mrtvých

Komunity napříč Spojenými státy zasáhly během uplynulého víkendu útoky spáchané střelnými zbraněmi, které si dohromady vyžádaly desítky mrtvých a zraněných. Informuje o tom agentura AP. Policie ve státě Idaho ohlásila zadržení podezřelého poté, co byli čtyři lidé nalezeni zastřelení v domě v městečku Kellogg.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 12:24|

Po znásilnění svatba. Řada Američanů netuší, že státy USA dovolí tisíce sňatků dětí

Každá pátá dívka na světě se vdá ještě před svými osmnáctými narozeninami. To je třiadvacet dětských svateb za minutu a skoro jedna za tři vteřiny, upozorňuje organizace Girls Not Brides. Díky osvětě a tlaku na vlády se čísla dařila postupně snižovat, čáru přes rozpočet však udělaly aktivistům důsledky pandemických opatření. Fenomén dětských manželství se přitom netýká jen rozvojových zemí –⁠ ani řada Američanů netuší, že ve Spojených státech, které šíří lidská práva po světě, vstoupily do manželství během dvou dekád statisíce nezletilých. Osm států USA dokonce nezavedlo žádný minimální věk, při splnění určitých podmínek se tak může ocitnout v nuceném svazku i desetileté dítě.
1. 12. 2022|

Americké úřady uzavřely kvůli záplavám Yellowstonský národní park

Americké úřady nařídily více než deseti tisícům návštěvníků Yellowstonského národního parku, aby oblast opustili kvůli rozsáhlým záplavám. Povodně na severu parku zničily mosty a silnice a napáchaly další škody, mrtví ani zranění ale nejsou hlášení, informovala ve středu agentura AP.
15. 6. 2022|

Supervulkán, který vědcům stále motá hlavu. Yellowstonský národní park byl vyhlášen před 150 lety

Yellowstonský národní park je nejstarším národním parkem nejen ve Spojených státech amerických, ale i na celém světě. Pro odborníky je Yellowstone stále velkou neznámou – jde totiž o supervulkán, o kterém se přesně neví, jak vlastně vznikl. Pro turisty z celého světa je však obrovským lákadlem, nejen díky gejzírům, kaňonům či vzácným rostlinám a živočichům, ale také pro jeho dobrou dostupnost.
1. 3. 2022|

Střelec v nákupním centru v USA zabil nejméně dva lidi, další jsou zraněni

Nejméně dva lidé zahynuli při útoku střelce v Boise, hlavním městě amerického státu Idaho. Další čtyři lidé včetně jednoho policisty utrpěli zranění. V kritickém stavu je i útočník, kterého policie zadržela.
26. 10. 2021|

Texas nově zakazuje potraty po šestém týdnu těhotenství, je to největší omezení od legalizace

V Texasu začal platit zákon, který omezuje možnost legálně provést potrat jen na prvních šest týdnů těhotenství. Tedy na dobu, kdy mnohé ženy ani nevědí, že jsou těhotné. Norma zároveň přenáší vymáhání zákazu na běžné občany a opravňuje je k žalování lidí, kteří se mohli na provedení interrupce po stanoveném limitu podílet. Podobná opatření jiných států zablokovaly soudy, k texaskému zákonu se ale nejvyšší soud ani federální odvolací soud zatím nevyjádřily. Pokud zákon zůstane v platnosti, byl by největším omezením práva na potrat ve Spojených státech od roku 1973, kdy byly legalizovány. Prezident Joe Biden zákon odsoudil.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 19:03|

Yellowstonský národní park zasáhl roj více než 141 zemětřesení. Erupce supervulkánu nehrozí, říkají geologové

Americká geologická služba USGS uvedla, že od čtvrtka v oblasti Yellowstonského národního parku probíhal zemětřesný roj; největší koncentrace otřesů přitom byla pod Yellowstonským jezerem. Přístroje zaznamenaly čtyřicet zemětřesení silnějších než druhý stupeň a dvě zemětřesení měla sílu vyšší než třetí stupeň, uvedla USGS.
21. 7. 2021|

Žákyně v Idahu čelí podezření, že postřelila ve škole tři lidi

Žačka šesté třídy základní školy ve městě Rigby v americkém státu Idaho je podezřelá z toho, že postřelila dva svoje spolužáky a jednoho zaměstnance školy. Podle lékařů nejsou zranění ohroženi na životě. Útočnici nakonec odzbrojila jedna z učitelek a zadržela ji do příjezdu policie, napsal server televize CNN. Motiv činu je zatím nejasný.
7. 5. 2021|
Doporučujeme

V USA zrušili ochranu vlků. Přibylo jich tolik, že to předčilo veškerá očekávání

Administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa odstranila vlky ze seznamu federálně chráněných živočichů. Změnila tak označení, které tyto divoce žijící psovité šelmy získaly v roce 1978 poté, co byly na území Spojených států téměř vyhubeny. Po zrušení ochrany již delší dobu volali někteří občané a politici na středozápadě USA, který je významným bojištěm nadcházejících prezidentských voleb, napsala agentura AFP.
30. 10. 2020|

Americké úřady druhý den po sobě hlásí více než 50 tisíc nově nakažených

Úřady ve Spojených státech během pátku nahlásily přes 53 tisíc nových případů nákazy koronavirem. O den dříve agentura Reuters napočítala rekordních 55 405 oznámených infekcí, páteční součet by ale ještě mohl narůst, neboť údaj 53 483 případů byl platný ve chvíli, kdy na západním pobřeží USA do půlnoci zbývalo ještě více než šest hodin.
4. 7. 2020|
Americké volby

Biden zvítězil ve státě Washington, guvernér Ohia se kvůli koronaviru vzbouřil proti soudu

Bývalý americký viceprezident Joe Biden zvítězil v demokratických primárkách ve státě Washington. Píše to agentura AP. Biden tak ovládl pět ze šesti států, kde se minulý týden hlasovalo. Soud v americkém státě Ohio mezitím odmítl odklad místních primárek kvůli epidemii koronaviru. Guvernér Ohia nicméně na Twitteru zdůraznil, že volební místnosti zůstanou přesto zavřené.
17. 3. 2020|

Biden je o krok blíž k prezidentské nominaci. Ovládl další čtyři státy, Sanders ztrácí

Bývalý viceprezident Joe Biden si v úterý zajistil důležité vítězství v souboji se senátorem Berniem Sandersem. Podle agentury AP vyhrál ve čtyřech ze šesti států, v nichž se konají volební primárky demokratů, a to včetně důležitého Michiganu. Pro automatický zisk nominace potřebují kandidáti získat nejméně 1991 delegátů letního nominačního sjezdu. Na základě stále neúplných výsledků jich Biden má 858 oproti Sandersovým 709.
11. 3. 2020Aktualizováno11. 3. 2020, 20:06|