TÉMA

Zdeňka Jágrová

Novou ředitelkou pražské hygieny by měla být Zdeňka Shumová, řekla končící Jágrová

Novou ředitelkou pražské hygienické stanice by měla být od 1. ledna příštího roku Zdeňka Shumová. Na jednání pražských zastupitelů to řekla končící šéfka hygieny Zdeňka Jágrová. Ministerstvo zdravotnictví zatím výběr oficiálně nepotvrdilo. Jágrová byla také hostem Interview ČT24, kde hovořila například o problémech s trasováním kontaktů nakažených nebo o spolupráci s ministry zdravotnictví.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 19:31|

Hygieny mohou pokutovat restaurace za ignorování kontrol, k nejvyšším sankcím ale nesáhnou

Až třímilionová pokuta hrozí restauracím nebo barům, které nebudou kontrolovat potvrzení o bezinfekčnosti svých návštěvníků. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová nicméně uvedla, že k nejvyšším sazbám pokut její úřad nyní sahat nebude. Zda podniky plní svou povinnost, mají kontrolovat krajské hygienické stanice společně s policií.
2. 11. 2021|

Aplikace eRouška končí. Upozorňovala na rizikové kontakty, prý už ale není třeba

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo provoz mobilní aplikace eRouška, která upozorňovala na riziková setkání s lidmi nakaženými covidem-19. S ohledem na proočkovanost, další nástroje a vývoj epidemie už aplikace není nadále potřeba, uvedl na Twitteru tým eRoušky. Vláda rozhodla, že příští týden se povinné testování ve školách rozšíří o dalších třiadvacet okresů, celkem se tak žáci a studenti budou testovat v 31 okresech. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) však kritizoval ministerstvo zdravotnictví, že nemá jasnou stategii pro fungování škol.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 22:51|

Ředitelka pražské hygieny Jágrová v prosinci končí, ministerstvo vypsalo výběrové řízení

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová ke konci roku skončí ve funkci. Podle ministerstva zdravotnictví je důvodem to, že služební zákon omezuje věk pro vedoucí úřadu. Jágrové je 70 let. Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení na tento post.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 13:59|

Olympijský výbor šokoval Neusserův výrok o údajných podvodech při trasování letu do Tokia

Český olympijský výbor (ČOV) je šokovaný vyjádřením předsedy Národní sportovní agentury (NSA) Filipa Neussera o leteckého speciálu na olympijské hry do Tokia, z něhož bylo šest pozitivních případů nákazy koronavirem včetně čtyř sportovců. Neusser v pondělí v rozhovoru pro Českou televizi nařkl zástupce ČOV z toho, že podváděli při označování lidí, kteří byli v kontaktu s lékařem Vlastimilem Voráčkem. Ten měl pozitivní test hned na letišti po příletu do Tokia. Předseda ČOV Jiří Kejval označil obvinění za absurdní. Podle pražské hygieny uvedený zasedací pořádek odpovídal skutečnosti.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 23:05|

Pro nařízení karantény platí nová pravidla, při podezření na mutaci mají epidemiologové postupovat individuálně

Hygienici nově posuzují rizikové kontakty přísněji. Kdo by měl přes ústa a nos látkovou roušku, šálu nebo třeba šátek a setkal se s nakaženým, měl by jít nově do karantény. Naopak lidé, kteří nosí jednorázové chirurgické roušky nebo respirátory, do karantény nemusí, a to ani v případě, kdy by kontakt byl na vzdálenost menší než dva metry. Vyplývá to z metodického pokynu hlavní hygieničky Jarmily Rážové krajským hygienickým stanicím. České televizi dále řekla, že vypadla i podmínka minimální doby kontaktu s pozitivně testovaným 15 minut.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 20:12|

Vláda uvolnila tři miliony respirátorů pro sociální služby

Vláda schválila uvolnění tří milionů respirátorů ze státních rezerv pro personál v sociálních službách pro příští měsíc. Pracovníci v domovech seniorů a dalších zařízeních by měli mít k dispozici jeden nebo dva respirátory na směnu. Materiál do krajů rozvezou hasiči. Oznámili to ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 21:41|

Soud zrušil rozhodnutí pražských hygieniků, které zakazovalo osobní přítomnost vysokoškoláků na výuce

Pražský městský soud zrušil rozhodnutí pražské hygienické stanice, které zakázalo osobní přítomnost studentů vysokých škol na výuce. Podle soudu v něm chybí dostatečné zdůvodnění.
20. 10. 2020Aktualizováno20. 10. 2020, 15:57|

V Praze se nedaří dohledávat místa nákazy mimo domácnost a práci, uvedla hygienička Jágrová

V Praze se nedaří dohledávat místa nákazy novým typem koronaviru, pokud jím není domácnost nebo zaměstnání. Ve středu to uvedla ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová. Na obvolávání nakažených se podílí 130 zaměstnanců a 200 až 300 dalších lidí volá kontaktům. Nakažené se nedaří kontaktovat do 48 hodin, dodala hygienička.
30. 9. 2020|

Restaurace a bary budou muset zavírat o půlnoci, oznámil Vojtěch

Epidemie nemoci covid-19 v Česku nabrala na síle, republikový semafor se zřejmě už o víkendu zbarví do zelena. Na tiskové konferenci to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Od půlnoci z pátku na sobotu se proto musí plošně zavřít noční provozy barů a restaurací, roušky budou od pátku nově povinné i ve školních třídách, s výjimkou prvního stupně. Další opatření ministr nevyloučil. Kraje volají po zřízení Ústředního krizového štábu.
17. 9. 2020Aktualizováno17. 9. 2020, 18:27|

Česká pobočka WHO varuje před omezením trasování kontaktů. Podle Babiše by měla mlčet

Situace v Česku ohledně šíření nákazy koronaviru je podle české pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) znepokojivá. Data ukazují rostoucí úroveň šíření infekce napříč kraji a přibylo i hospitalizovaných pacientů s covidem-19, včetně těch, kteří jsou ve vážném stavu. Řešením není zastavit trasování kontaktů nakažených, ale zvýšit kapacity, uvedla pobočka na Facebooku. Premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci kritizoval práci WHO a vyzval ji k mlčení. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by se do trasování mohli zapojit policisté.
8. 9. 2020Aktualizováno8. 9. 2020, 22:19|

Prahu možná čekají další opatření. Růst počtu infikovaných ve městě zrychlil, překročil 200 za den

Prahu možná čekají další opatření proti šíření covidu-19. V předvečer rozšíření povinnosti nosit roušky na obchody a před začátkem povinné zavírací hodiny v nočních podnicích oznámila vedoucí městských hygieniků Zdeňka Jágrová, že denní přírůstek pozitivně testovaných poprvé překročil 200. Do úterního odpoledne přibylo v Praze 220 lidí s nově potvrzenou nákazou.
8. 9. 2020Aktualizováno8. 9. 2020, 21:14|

Začátek školního roku ovlivní koronavirová opatření. Některé školy nasadí roušky, jiné nikoli

Začátek nového školního roku doprovodí letos přísnější hygienická pravidla proti šíření koronaviru. Roušky ve školách nejsou povinné, ale mohou si je vyžádat ředitelé. Šestnáct škol už také oznámilo, že se 1. září kvůli karanténě neotevřou a výuka začne na dálku.
31. 8. 2020Aktualizováno31. 8. 2020, 20:43|
Interview ČT24

Na případnou druhou vlnu jsme výrazně nepřipraveni, tvrdí předseda KDU-ČSL Jurečka

Předseda opoziční KDU-ČSL Marian Jurečka v Interview ČT24 kritizoval nepřipravenost vlády na případnou druhou vlnu epidemie koronaviru. Výzvy opozice v této věci kabinet podle Jurečky ignoroval. „V polovině července jsme svolali mimořádnou schůzi sněmovny, kde jsme apelovali na přípravu na případnou druhou vlnu. Měli jsme dokonce konkrétní návrhy, pan ministr Vojtěch a pan premiér se nám ale vysmáli.“
4. 8. 2020|

V Praze budou od pondělí povinné roušky i v lékárnách a čekárnách u doktora

V hlavním městě bude od pondělí platit povinnost zakrytí úst a nosu v nepobytových zdravotnických zařízeních, tedy například v lékárnách nebo v čekárnách u lékaře. Dosud povinnost platila jen v nemocnicích. Kromě toho město zřídí odběrové místo v centru a nabídne bydlení lidem, kterým bude nařízena karanténa a z objektivních důvodů ji nebudou moci strávit doma. Na Kutnohorsku naopak končí některá mimořádná opatření, která tam byla v minulých týdnech zavedena.
24. 7. 2020Aktualizováno24. 7. 2020, 23:24|

Pět lidí v Česku má koronavirus s lehkým průběhem nemoci. Hygienici zmapovali jejich kontakty

Česko má pět případů nákazy koronavirem. Celkem bylo testováno více než dvě stě lidí, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zatím poslední nakažená byla v kontaktu s Američankou, jež leží na Bulovce už od neděle. Podle Vojtěchova náměstka Romana Prymuly je Praha v kontaktu s americkou firmou, která vyvíjí lék remdesivir na koronavirus. Přislíbila v případě potřeby jeho dodávky.
3. 3. 2020Aktualizováno3. 3. 2020, 19:08|