TÉMA

Český les

V pátek mohou teploty dosáhnout až 15 stupňů, vystřídá je ale déšť. Víkend má být zase chladný

O víkendu má být počasí proměnlivé, s velkými výkyvy teploty. Ve čtvrtek i během pátku mají podle meteorologů teploty na některých místech Česka dosahovat až patnácti stupňů Celsia. V sobotu se ale podle předpovědi citelně ochladí a teploty mohou přes den klesnout až k bodu mrazu. Po víkendu se znovu oteplí. Příští dny má provázet převážně zatažená obloha, z níž bude pršet nebo sněžit.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 13:04|

Na Šumavě se mohou kvůli tání sněhu a dešti rozvodnit některé řeky, upozorňují meteorologové

Na jihozápadě Čech bude od noci na čtvrtek do čtvrtečního odpoledne vydatně pršet. Vlivem srážek a tání sněhu se rozvodní tamní řeky, zejména pak ty, které odvodňují Šumavu a Český les. Mohou překročit první, případně i druhý povodňový stupeň, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V části Česka, hlavně v jeho jižní polovině, pak bude ve čtvrtek také foukat silný vítr.
8. 3. 2023|

České lesy procházejí kvůli oteplování překotnou změnou. Společnost to stojí miliardy

Kůrovec a oteplování urychlily rozpad tuzemských lesů, především smrkových monokultur. Podle údajů, které získali reportéři pořadu Bilance z ministerstva zemědělství, padlo dosud za oběť kůrovcové kalamitě přes dvacet procent smrků, přičemž masivní gradace ještě neskončila. V některých oblastech, třeba na Dačicku, byl úbytek stoprocentní. Na Vysočině, která patří k nejpostiženějším regionům, odumřelo až 60 procent lesů. Právě tam měly smrky v dřevinné skladbě vysoké zastoupení. Podle náměstka ministra zemědělství Patrika Mlynáře je kůrovcová kalamita nejviditelnějším projevem klimatické změny v Česku.
6. 10. 2022|

Na Plzeňsku by měly dalších deset let jezdit České dráhy

Na Plzeňsku a v Českém lese budou dál jezdit České dráhy (ČD), jednomyslně to schválili krajští radní. Jde přibližně o třetinu dopravního výkonu osobních vlaků v Plzeňském kraji. Desetiletý kontrakt, který začne od prosince 2023, je zhruba za čtyři miliardy korun. Ve hře byly ještě společnosti Arriva a Leo Express.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 14:17|

Vojenské budovy jsou z vrcholu Čerchova pryč. Studie počítá pouze s rekonstrukcí bývalé roty

Na vrcholu Čerchova v Českém lese projde přestavbou jen budova bývalé roty. Vznikne v ní muzeum a zázemí pro turisty. Vyplývá to z plánovací studie Svazku obcí Domažlicka a vedení tamní chráněné krajinné oblasti. Po loňské demolici bývalých vojenských budov zůstala na vrcholu hory ještě jedna stavba, Klenčí ji prodalo soukromému vlastníkovi. Její rekonstrukce ale podle vedení CHKO není možná.
28. 1. 2022|

Policie našla ztracenou dívku z Čerchova. Je živá, pečují o ni lékaři

Policie našla osmiletou dívku z Německa, která se v neděli ztratila na vrchu Čerchov v Českém lese. Je živá a bude předána do péče zdravotníků. Informovala o tom krajská policejní mluvčí Pavla Burešová. Vzhledem k tomu, že jde o dítě, nebude policie poskytovat žádné další informace.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 20:10|

Na Domažlicku pokračuje pátrání po osmileté dívce, která se ztratila u Čerchova

V okolí nejvyššího vrchu Českého lesa, Čerchova na Domažlicku, pokračuje na české i německé straně hranice intenzivní pátrání po pohřešované osmileté německé holčičce, která se ztratila v neděli navečer. Policie neuvádí počty lidí, kteří se do pátrání zapojili, původně mluvili o dvou stovkách na české i německé straně hranice. Hledání v lesnatém terénu je zatím neúspěšné. Zasahující policisté se v pondělí večer vystřídají a dívku budou dál hledat i v noci.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 20:19|

Na Čerchově likvidují zchátralé armádní budovy. Turisté se měsíc na vrchol nedostanou

Na Čerchově začala demolice starých armádních objektů. Ty vznikly v padesátých letech a později k nim přibyla nová věž sloužící k odposlechům západních armád. Turisty vyhledávaná lokalita v chráněné krajinné oblasti Český les se konečně zbaví ekologické zátěže. Kvůli bourání je Čerchov na měsíc uzavřený.
13. 7. 2021|

Teploty opět přesáhnou třicet stupňů, meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové i ve čtvrtek varují před vysokými teplotami přesahujícími 31 stupňů. Večer mohou ale přijít bouřky, které budou hrozit i po celý víkend. Ten přinese také mírné ochlazení.
13. 8. 2020|

V českém pohraničí žije víc než sto rysů. Ohrožují je pytláci i auta

Česko-bavorsko-rakouská rysí populace čítá 107 kusů, přibližně třetinu tvoří novopečené matky doprovázené potomky. Vyplývá to z monitoringu let 2017 a 2018, o kterém nyní informovalo ministerstvo životního prostředí. Zmíněná populace žije na rozloze 13 tisíc kilometrů čtverečních, obývá území od Dunaje na jihu až po Brdy, Český les na severu a část Vysočiny. V Česku, Německu i Rakousku rys ostrovid patří k přísně chráněným ohroženým druhům.
28. 2. 2020|