TÉMA

Praha hlavní nádraží

Restaurátoři na hlavním nádraží odkryli znak republiky, zřejmě měl vítat Masaryka

Rekonstrukce pražského hlavního nádraží dospěla k interiéru výpravní budovy. Při opravách se ukazuje, že v rozsáhlých secesních prostorách se nacházejí detaily, které překvapují i restaurátory. Například zakrytý státní znak Československa, který měl zřejmě na konci 1. světové války vítat prezidenta Tomáše Masaryka.
5. 3. 2023|

Grandi Stazioni má nárok na půlmiliardu za opravu hlavního nádraží, kterou chtěl stát zpět, rozhodl soud

Italské společnosti Grandi Stazioni zůstanou peníze, které jí zaplatil český stát za technické zhodnocení hlavního nádraží v Praze. Správa železnic, jejímž prostřednictvím stát nádraží vlastní, neuspěla u soudu s žalobou o navrácení zaplacené půlmiliardy korun. Rozsudek je pravomocný, i když Správa železnic zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu. Grandi Stazioni v minulosti rekonstruovala novou odbavovací halu hlavního nádraží, ale pak nabrala zpoždění oprava jeho historické budovy. Nakonec firma přišla o dlouhodobý pronájem, který měl být odměnou za provedené investice.
4. 5. 2022|

Pražské hlavní nádraží slouží cestujícím 150 let. Jmenovalo se po císaři i americkém prezidentovi

Své nejdůležitější nádraží má Praha 150 let. Že právě dnešní hlavní nádraží bude jednou tím nejvytíženějším nejenom ve městě, ale i v celé zemi, však tehdy mohl málokdo tušit. Vzniklo jako koncové nádraží na pouhé odbočce z hlavní trati Dráhy císaře Františka Josefa, která spojovala Vídeň s Bavorskem. Jako rozhodující výhoda se ukázal fakt, že se brzy dočkalo napojení i na další trati. Díky ideální poloze nakonec zastínilo svým významem, ale i svojí krásou všechna ostatní pražská nádraží.
14. 12. 2021|

Na Fantově budově je opět kolo se zlatými křídly, jejich zvedání trvalo šest hodin

Symbol železnice – okřídlené kolo – opět zdobí historickou budovu pražského hlavního nádraží. Secesní památkově chráněný objekt prochází celkovou rekonstrukcí a na soše kola poslední rok chyběla pozlacená křídla. Po složité šestihodinové operaci jsou zpět na svém místě.
7. 4. 2021|

Z Žižkova do vlaku za pár minut. Začala stavba podchodu, díky kterému odpadne obcházení hlavního nádraží

Správa železnic začala stavět podchod, který naváže na jeden ze stávajících podchodů nástupišť pražského hlavního nádraží a bude ústit na Žižkov. Cesta z této části Prahy k vlaku se tak dramaticky zkrátí, cestující nebudou muset obcházet nebo objíždět tramvají celé nádraží.
24. 6. 2020|

30 let zpět: „Tady se pilo, a ne nějaký limonády“

Stovky vězňů, propuštěných na začátku ledna v rámci rozsáhlé amnestie vyhlášené prezidentem Václavem Havlem, zůstávaly i po více než měsíci od nabytí svobody stále bez domova. Mnozí z nich hledali útočiště na pražských nádražích – k nelibosti cestujících i k rostoucímu znepokojení představitelů Občanského fóra.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
9. 2. 2020|