TÉMA

Matěj Chlupáček

Úsvit v kinech. Intersexualita za Bati vede k současným obavám z jinakosti

Ředitel továrny pod Tatrami se snaží vybudovat moderní město po vzoru baťovského Zlína, přípravy ale naruší nález mrtvého dítěte. Film Úsvit se inspiroval skutečným příběhem ze třicátých let, v nichž se snímek v režii Matěje Chlupáčka také odehrává. V hlavních rolích historického dramatu s tématy přesahujícími do současnosti se představuje Eliška Křenková a Miloslav König. V kinech se Úsvit promítá od 5. října.
5. 10. 2023|

Když baťovský svět naruší jinakost. Soutěžní Úsvit může být kontroverzní, připouští režisér

Jedním ze dvou tuzemských titulů v hlavní soutěži letošního filmového festivalu ve Varech je detektivní drama Úsvit. Odehrává se v meziválečném období na Slovensku, přesto podle režiséra Matěje Chlupáčka pojednává o současných tématech. V hlavní roli silné ženské postavy, která se pokusí vzepřít utopickému světu, se představuje Eliška Křenková.
1. 7. 2023|

Začal festival ve Varech. Na úvod převzali ceny Russel Crowe a Alicia Vikanderová

V Karlových Varech začíná sedmapadesátý filmový festival. Připraven je na „baťůžkáře“ i filmové hvězdy. Na úvod dorazily dvě z hlavních tváří festivalu Russell Crowe a Alicia Vikanderová, kteří převzali během slavnostního zahájení čestná festivalová ocenění. Největší pozornost ale patří filmům, hlavní cenu – Křišťálový glóbus – můžou letos získat i dva zástupci české kinematografie. Vítězové budou známi v sobotu 8. července.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 19:10|

Za Česko bude ve Varech soutěžit Úsvit a Citlivý člověk, svůj film stáhla Čína

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary prozradil snímky, které vybral do soutěže sedmapadesátého ročníku. Hlavní cenu, Křišťálový glóbus, mají šanci získat i dva filmy českých režisérů: adaptace Topolova románu Citlivý člověk v režii Tomáše Kleina a drama z baťovské éry Úsvit od Matěje Chlupáčka. Oba snímky vznikly v koprodukci České televize. V soutěži budou mít zástupci tuzemské kinematografie o konkurenta méně, protože čínský účastník na příkaz čínské vlády svůj snímek stáhl.
30. 5. 2023|

To se vysvětlí, soudruzi. Paranormální jevy vyšetřují v seriálu České televize a německé ZDF

Ve studiích na Kavčích horách dočasně sídlí Ústav paranormálních jevů. Jeho pracovníci hrají důležitou roli v chystaném seriálu, který vzniká ve spolupráci České televize a německé ZDF. Seriál To se vysvětlí, soudruzi! chce po desetiletích navázat na kdysi oblíbené koprodukční projekty z osmdesátých let, v nichž se děj chystané novinky odehrává.
11. 5. 2023|

Filmaři postavili slovenské město Svit z roku 1937. Je sedmkrát menší než ve skutečnosti

Nový film Úsvit je inspirován třicátými lety v Československu a prvorepublikovými podnikateli. Detektivní drama v koprodukci České televize dotočil režisér Matěj Chlupáček. K vytvoření dobových reálií využili tvůrci osvědčené filmové triky. Model města Svit postavili v poměru 1 : 7 v hale u Slaného.
21. 9. 2022|

Prodávat drogy, vydělávat a donášet. Nový seriál Zrádci vede do středu drogové mafie

Šestidílnou kriminální sérii Zrádci, která mapuje práci protidrogové policie, bude od příští neděle vysílat Česká televize. Režíroval ji Viktor Tauš, scénář napsal Miro Šifra. Seriál vznikl na základě zkušeností policistů z terénu. Spolupracovala na něm i Národní protidrogová centrála. Hrají Václav Neužil, Lenka Krobotová nebo Cyril Dobrý.
16. 2. 2020|