TÉMA

Petr Beitl

ODS chtěla v Liberci pokračovat, opozici vypovězení koaliční smlouvy nestačí

ODS chtěla v koalici na radnici v Liberci pokračovat a měla už i vybraného náhradníka za obviněného, nyní už bývalého, náměstka primátora Petra Židka (dříve ODS). Pondělní rozhodnutí ostatních stran vypovědět občanským demokratům koaliční smlouvu ale respektuje. Zároveň zřejmě ODS nebude spěchat při obnově zrušené místní organizace v krajském městě, cílem prý je mít v ní členy, které veřejnost kladně vnímá. Opoziční uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) ale považuje vypovězení koaliční smlouvy s ODS za nedostatečné řešení. Podle něj je odpovědnost i na dalších zástupcích koalice.
16. 4. 2024|

Delegáti kongresu ODS zvolili čtrnáct členů výkonné rady

Delegáti kongresu ODS v neděli v Ostravě zvolili i čtrnáct členů výkonné rady, která má na starost například koordinaci činnosti strany na celostátní úrovni nebo organizaci politických kampaní. Jejím členem se opět stal například jihočeský hejtman a předseda krajské asociace Martin Kuba. Nováčkem je poslanec za Liberecký kraj Petr Beitl.
14. 4. 2024|

Politici před volbami volají po rychlejší stavbě dálnic, slibují vysokorychlostní železnici. Na detailech se ale neshodnou

Nové dálnice a také vysokorychlostní tratě (VRT) – to jsou témata, která rezonují napříč programy jednotlivých stran, které jdou do voleb. Na jejich potřebě se politici shodují, liší se ale například v představě o tom, kam by měly vysokorychlostní železnice hlavně vést. O dopravě diskutovali lídři stran s nejvyšším volebním potenciálem z Libereckého kraje. Hosty předvolební debaty byli Petr Beitl (SPOLU), Jan Farský (PirátiSTAN), Josef Jadrný (ČSSD), Jan Koros (KSČM), Jana Pastuchová (ANO), Jaroslava Pauchová (PŘÍSAHA) a Radovan Vích (SPD). Debatu moderoval Jakub Železný.
15. 9. 2021|

Nechceme, aby zahraniční firmy vyváděly zisky, ale investovaly v Česku, shodují se volební lídři

Dalšími tématy úterní předvolební debaty s lídry za Liberecký kraj byly sociální dávky, dostupnost bydlení nebo udržitelnost veřejných financí. Debaty se zúčastnili Petr Beitl (SPOLU), Jan Farský (PirátiSTAN), Josef Jadrný (ČSSD), Jan Koros (KSČM), Jana Pastuchová (ANO), Jaroslava Pauchová (PŘÍSAHA) a Radovan Vích (SPD).
15. 9. 2021|

Lídři z Libereckého kraje v předvolební debatě řešili, co dělat s rostoucí inflací

V první části předvolební debaty s lídry z Libereckého kraje se řešila inflace a způsoby, jak bojovat proti jejímu zvyšování. Řeč přišla i na důchody, jejich reformu či možnosti dřívějšího odchodu do penze. Debaty se zúčastnili Petr Beitl (SPOLU), Jan Farský (PirátiSTAN), Josef Jadrný (ČSSD), Jan Koros (KSČM), Jana Pastuchová (ANO), Jaroslava Pauchová (PŘÍSAHA) a Radovan Vích (SPD).
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 22:50|

Testování na koronavirus ve firmách asi potrvá nejméně do května, řekl ve sněmovně Blatný

Poslanci na čtvrtečním jednání diskutovali o situaci ve školství. Podle šéfa resortu Roberta Plagy (za ANO) je upravená kompromisní podoba letošních maturit, která byla představena, konečnou verzí. Na dotazy zákonodárců tentokrát na pravidelný čtvrtečních interpelacích neodpovídá předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Ten ráno odletěl na návštěvu Izraele. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na dotaz k přeplněným testovacím místům upozornil, že testování zaměstnanců mají zajistit firmy samy. Opatření bude podle něj nutné nejméně do konce května, i když se bude vývoj epidemie zlepšovat.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 18:09|

Sněmovna schválila až 370 korun denně navíc k náhradě mzdy lidem v nařízené karanténě

Lidé v nařízené karanténě zřejmě budou moci dostávat k náhradě mzdy bonus až 370 korun za den, a to podle výše svého výdělku. Vyplácet jim ho bude zaměstnavatel po deset dnů. O tyto výdaje si pak sníží sociální odvody. Vládní návrh zákona, který s tím počítá, ve zrychleném režimu ve stavu legislativní nouze schválila sněmovna. Musí ho ještě odsouhlasit Senát. Podle návrhu by se příspěvky měly vyplácet od března do konce května.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 15:50|

Poslanci podpořili změnu dětských skupin na jesle i novelu cizineckého zákona. Interpelovali vládu

V souvislosti s novým vydáváním dokladů pro občany Evropské unie bude asi přesněji vymezen okruh lidí, kteří budou považováni za jejich rodinné příslušníky. Předpokládá to návrh cizineckého zákona, který ve čtvrtek podpořili poslanci. Nyní normu posoudí bezpečnostní výbor. Sněmovna dále podpořila návrh na přeměnu nynějších dětských skupin na jesle. Poslanci se odpoledne také věnovali interpelacím na členy vlády.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 18:21|

Vyšetřovací komise k nákupu ochranných pomůcek nevznikne, sněmovna odmítla i poděkování Tchaj-wanu

Pravicová opozice ve čtvrtek ve sněmovně s pomocí SPD prosadila povinnost pro ministerstvo zdravotnictví zpracovat do konce července systém pandemických stupňů pohotovosti. Poslanci naopak neschválili vznik vyšetřovací komise k nákupu ochranných pomůcek, neprošlo ani poděkovaní Tchaj-wanu za bezplatnou pomoc v době pandemie koronaviru. Poslanci nepodpořili ani finanční pomoc pro lidi, kteří pracují na dohodu.
4. 6. 2020Aktualizováno4. 6. 2020, 22:30|

Povinná maturita z matematiky se má o dva roky odložit, nebo zrušit. Ministr ale varuje, že shoda není definitivní

Poslanci ještě v březnu rozhodnou o tom, zda bude povinná maturita z matematiky odložena na rok 2023, nebo zrušena úplně. Jednu z těchto změn má přinést novela školského zákona, kterou v pátek poslala sněmovna do závěrečného kola schvalování. Ministr školství ale varoval, že to sněmovna nemusí dodržet. Kromě toho pustili poslanci do třetího čtení vládní novelu zákona o silniční dopravě, která kromě jiného ukládá dopravcům zajistit dodržování povinných přestávek řidičů nákladních aut.
6. 3. 2020Aktualizováno6. 3. 2020, 12:03|

Poslanci podpořili smlouvy s Kyrgyzstánem, Botswanou nebo Vietnamem

Poslanecká sněmovna v úvodním kole podpořila ve čtvrtek několik mezinárodních smluv. Poslanci vyjádřili souhlas například se smlouvu mezi Českem a Kyrgyzstánem, která má zamezit dvojímu zdanění, evropskou dohodou IGA či dohodou o ochraně investic mezi EU a Vietnamem. Zákonodárci se věnovali také pravidelným interpelacím na členy vlády. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se vyjádřila k postupu rekonstrukce karlovarského hotelu Thermal.
13. 2. 2020Aktualizováno13. 2. 2020, 13:08|