TÉMA

Micheál Martin

Přípravy na pohřeb Alžběty II. vrcholí. Do Londýna přijíždějí delegace z celého světa, dorazil už i Biden

Americký prezident Joe Biden přiletěl v sobotu pozdě večer do Londýna na pondělní pohřeb královny Alžběty II. Podle britského listu The Guardian neformální jednání šéfa Bílého domu s novou britskou premiérkou Liz Trussovou, původně plánované na neděli, bylo přesunuto na středu na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Pondělní pohřeb budou podle médií provázet obří bezpečnostní manévry, očekává se pět stovek hlav států a do Londýna zamíří asi milion lidí. Má jít patrně o nejsledovanější akci v britských dějinách.
18. 9. 2022Aktualizováno18. 9. 2022, 22:02|

Zemřel severoirský expremiér a držitel Nobelovy ceny za mír David Trimble

Ve věku 77 let zemřel v pondělí bývalý severoirský premiér David Trimble, který za svou úlohu v severoirském mírovém procesu obdržel v roce 1998 Nobelovu cenu za mír. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na severoirskou Ulsterskou unionistickou stranu (UUP), kterou Trimble na přelomu tisíciletí vedl.
25. 7. 2022|

Britský premiér Johnson odstoupil z pozice lídra Konzervativní strany

Boris Johnson oznámil, že odstupuje z pozice lídra britské Konzervativní strany. Před sídlem britských premiérů v Downing Street řekl, že zůstane ve funkci předsedy vlády, dokud nebude vybrán nový šéf strany. Naplno tak začíná proces výběru nového vůdce konzervativců, a tedy i příštího ministerského předsedy.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 21:55|

Unionisté v Severním Irsku tlačí Londýn ke změně pobrexitového protokolu, jinak nevstoupí do vlády

Irský premiér Micheál Martin varoval britského kolegu Borise Johnsona, aby se nesnažil jednostranně zrušit jakékoliv z pobrexitových pravidel dohodnutých mezi Evropskou unií a Velkou Británií ohledně Severního Irska. Po tamních volbách, kde poprvé v historii zvítězili republikáni ze strany Sinn Féin, to od Londýna žádají probritští unionisté. Tvrdí, že jinak nevstoupí do vlády. Severní Irsko by se tak ocitlo v patu a hrozily by mu předčasné volby.
11. 5. 2022|

Nord Stream 2 není možné kvůli ruskému postupu povolit, řekl Scholz

Udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 není kvůli nynějšímu postupu Ruska vůči Ukrajině možné. Na společné tiskové konferenci s irským premiérem Micheálem Martinem to prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. Oznámení přivítal Washington i Londýn, podle polské vlády je ale zastavení certifikace plynovodu „příliš málo“. Podle ruského ministerstva zahraničí jde o snahu propojit politiku s energetikou, Kreml rozhodnutí Německa lituje.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 19:50|

Severní Irsko zůstává po brexitu rozklížené. Spokojený není nikdo a znějí obavy z návratu násilí

Premiéři Velké Británie a Irské republiky, Boris Johnson a Micheál Martin, na schůzce v rezidenci britského ministerského předsedy v Chequers znovu potvrdili ochotu obou zemí zajistit bezproblémovou budoucnost Severního Irska. Region je po brexitu rozkolísaný a zaznívají obavy z návratu sektářského násilí. Severoirská strana DUP, klíčový politický partner britské vlády, si zvolila nového lídra Edwina Pootse, který vyzval k boji proti brexitové dohodě.
15. 5. 2021|

Policie hasila střety v západním Belfastu vodním dělem. Politici vyzvali davy ke klidu

Nepokoje v severoirském Belfastu pokračovaly i v noci na pátek, několik skupin obyvatel zaútočilo proti zasahujícím policistům a vrhalo na ně kameny, zápalné lahve a dělbuchy. Bezpečnostní složky proti nim zakročily pomocí vodního děla ve snaze násilí ukončit, uvedl zpravodajský web BBC. Britský premiér Boris Johnson jednal po telefonu se svým irským protějškem Micheálem Martinem a vyslovil se pro „uklidnění napětí“.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 22:07|

Británie nechce zavést hraniční kontroly v Severním Irsku. Evropská komise zkritizovala návrh zákona o brexitu

Britská vláda ve středu zveřejnila návrh zákona o vnitřním trhu, který podle tamních médií umožňuje kabinetu ignorovat části závazné brexitové dohody. Dokument, který může dále zkomplikovat dosud neúspěšné rozhovory o budoucích vztazích země s Evropskou unií, vzápětí zkritizovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i šéf Evropské rady Charles Michel.
9. 9. 2020Aktualizováno9. 9. 2020, 22:33|

V Irsku sčítají hlasy po volbách, průběžné výsledky potvrzují vzestup nacionalistické Sinn Féin

Volební komise v Irsku začaly v neděli sčítat hlasy odevzdané při sobotních předčasných parlamentních volbách. Definitivní výsledky možná nebudou známé ani v pondělí, už nyní se nicméně začíná potvrzovat úspěch levicově nacionalistické strany Sinn Féin. Ta má šanci získat srovnatelný počet poslaneckých křesel jako dosud dominantní středopravicové strany Fine Gael a Fianna Fáil a média tak spekulují o scénáři složitých koaličních jednání. Žádná strana nebude s největší pravděpodobností schopna vládnout sama.
9. 2. 2020|

Klausovy názory na EU kdysi označil za absurdní. Nyní je Martin jedním z favoritů irských voleb

Irové jdou v sobotu k předčasným parlamentním volbám. Vyvolal je premiér Leo Varadkar, který chtěl využít úspěchů v brexitových vyjednáváních pro posílení své středopravicové strany Fine Gael. Kampaň však ovládla témata problémů ve zdravotnictví a bydlení. To nahrává opozici, kterou tvoří dvě hlavní strany: také středopravicová Fianna Fáil a levicově nacionalistická Sinn Féin volající po co nejdřívějším referendu o sjednocení se Severním Irskem podléhajícím Spojenému království.
8. 2. 2020Aktualizováno8. 2. 2020, 18:32|