TÉMA

Senát ČR

ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ

Pavlův první rok na Hradě: Jmenovaní soudci, povýšení generálové, výzva k euru a žádné veto ani milost

Petr Pavel je už rok ve funkci prezidenta České republiky. Úřadu se ujal složením prezidentského slibu 9. března 2023 na společné schůzi obou komor Parlamentu, a nahradil tak Miloše Zemana. Pavel za rok v nejvyšší ústavní funkci podepsal několik sporných zákonů, například konsolidační balíček nebo omezení valorizace důchodů. Žádný zákon naopak nevetoval. Prezident také jmenoval řadu soudců či profesorů, ale také povýšil či jmenoval řadu osobností, které jeho předchůdce několikrát odmítl.
9. 3. 2024|

Pavel složí prezidentský slib 9. března. Na Hradě plánuje audit

Nově zvolená hlava státu České republiky Petr Pavel bude skládat svůj prezidentský slib 9. března ve Vladislavském sále Pražského hradu. Oznámila to předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Pavel, který na Hradě vystřídá dosavadního prezidenta Miloše Zemana, složí svůj slib do rukou šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Zemanovi končí funkční období 8. března. Od pondělka se chce Pavel scházet s nejvyššími ústavními činiteli a dohodnout se s nimi na formě spolupráce.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 20:41|

Ruská agrese vůči Ukrajině je zrůdný počin, který ohrožuje naši bezpečnost i budoucnost, řekl Vystrčil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přednesl svůj novoroční projev. „Rok 2022 byl složitý, přesto jsme mnoho dokázali,“ řekl. Vzpomenul třicetileté výročí vzniku samostatné České republiky a také aktuální válku na Ukrajině. Občanům Česka poděkoval za solidaritu a ujistil je, že na každém v demokratické společnosti záleží. K Česku promluví na Nový rok také premiér Petr Fiala (ODS). Své vánoční poselství už dříve sdělil prezident Miloš Zeman.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 14:31|

Senátní výbor odmítl Zemanova kandidáta na ústavního soudce

Kandidaturu advokáta Petra Poledníka na ústavního soudce ve středu odmítl senátní ústavně-právní výbor. Zachoval se stejně jako výbor pro lidská práva. Horní komora o nominaci rozhodne za týden. Očekává se, že ani ona neschválí v tajném hlasování návrh na jmenování bývalého místopředsedy České advokátní komory mezi ústavní soudce, který předložil prezident Miloš Zeman.
4. 5. 2022|

Pražské centrum pro uprchlíky se přesune z Kongresového centra, oznámil Hřib. Vnitro vydalo 188 tisíc speciálních víz

Pražské centrum pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny se bude přesouvat z Kongresového centra na jiné místo. České televizi to řekl primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). Kam se centrum přesune, ale neupřesnil. Ve čtvrtek ministerstvo vnitra vydalo 7831 speciálních víz pro lidi zasažené ruskou invazí na Ukrajinu. Celkem je od začátku války dostalo 187 786 lidí. Na cizinecké policii, kde mají lidé třicet dnů na nahlášení od příjezdu do Česka, se zaregistrovalo 102 341 lidí. Ve čtvrtek jich bylo 3711.
18. 3. 2022Aktualizováno18. 3. 2022, 20:19|

Ústavní přezkum vyhlášení nouzového stavu žádá 35 senátorů

Návrh na přezkum vyhlášení nynějšího nouzového stavu, který byl v pátek podán, podepsalo 35 senátorů. Ústavní soud má podle nich rozhodnout, zda vláda postupovala v souladu s ústavou. Autoři stížnosti nepředpokládají, že by Ústavní soud o návrhu rozhodl před koncem aktuálního nouzového stavu, který podle čtvrtečního rozhodnutí sněmovny potrvá nejdéle do 27. února.
19. 2. 2021Aktualizováno19. 2. 2021, 12:04|

Ústavní soud rozhodl o systému voleb do sněmovny, výsledek oznámí ve středu

Ústavní soud ve středu oznámí, jak rozhodl o systému voleb do sněmovny a rozdělování mandátů. Zabýval se návrhem skupiny senátorů, kteří v roce 2017 požádali o zrušení stávajícího systému přepočtu hlasů při volbách do Poslanecké sněmovny. Vadí jim, že zvýhodňuje úspěšnější strany. Ústavní soud zároveň odmítl návrh skupiny senátorů na zrušení prezidentova rozhodnutí o termínu voleb do Poslanecké sněmovny. Volby budou  8. a 9. října, termín tak nadále platí.
2. 2. 2021Aktualizováno2. 2. 2021, 21:18|

Obchody se možná před Vánoci otevřou, uvedl Havlíček. Nelze ale podle něj zatím slíbit konkrétní datum

Je šance, že se obchody otevřou v předvánočním období, řekl senátorům vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podle něj ale zatím nelze slíbit, zda to bude například 5. nebo 10. prosince. Záležet to bude na účinnosti dosavadních protikoronavirových opatření a vývoji pandemie. Reagoval tak na senátorskou kritiku o účelovosti uzavření většiny maloobchodů, zatímco obchodní řetězce otevřeno mít mohou.
12. 11. 2020Aktualizováno12. 11. 2020, 20:04|
Události komentáře

Petříček: Česká diplomacie rovnat záda nepotřebuje. Vztahy s Tchaj-wanem jsme rozvíjeli už před Vystrčilovou cestou

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nesdílí názor předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), že jeho srpnová cesta na Tchaj-wan pomohla narovnat záda české diplomacie. I když Česká republika oficiálně uznává politiku jedné Číny, vztahy s Tchaj-wanem dlouhodobě rozvíjí, připomněl v Událostech, komentářích tuzemský ministr zahraničí.
30. 9. 2020|

Senátoři schválili příspěvek 25 tisíc pro podnikatele, zákon už podepsal i prezident

Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) budou moci dostat od státu příspěvek až 25 tisíc korun. Na příspěvek budou mít nárok podnikatelé, kteří se kvůli omezením v souvislosti s koronavirem dostali do problémů. Návrh, který v úterý ve zrychleném projednávání schválila sněmovna, už podepsal i prezident Miloš Zeman. Senátoři schválili i další dva návrhy, zbylých patnáct zákonů budou projednávat příští týden.
9. 4. 2020Aktualizováno9. 4. 2020, 20:05|