TÉMA

Chu-pej

Británií se dominantně šíří nakažlivější mutace. V Německu vyřadili popírače covidu z televizní soutěže

Podle zdravotnického poradce britské vlády se už téměř v celém Spojeném království stala dominantní formou koronaviru mutace, která byla na konci loňského roku objevena v jižní Anglii. Show Německo hledá Superstar se rozloučila už s druhým porotcem – oba popírají existenci koronaviru. Mezinárodní tým expertů Světové zdravotnické organizace (WHO), který má v Číně vyšetřovat původ nového typu koronaviru, dorazí do země ve čtvrtek.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 23:14|

Za 80 procent případů nákazy koronavirem může jen 9 procent nemocných, ukázala velká epidemiologická studie

Jedna z největších epidemiologických studií nemoci COVID-19 přinesla odpovědi na řadu otázek, které jsou o této pandemii pokládané. Vznikla v čínském městě Šen-čen a pracovali na ní experti z řady prestižních výzkumných institucí - včetně americké Univerzity Johnse Hopkinse.
1. 5. 2020|

Jedenáct týdnů v karanténě. Wu-chan po uvolnění izolace opouští desítky tisíc lidí

Čínská metropole Wu-chan, původní epicentrum současné světové pandemie koronaviru, se po více než dvou měsících otevřel světu. Úřady uvolnily zákaz vycestovat ven z města ve středu o půlnoci tamního času. Podmínkou pro opuštění Wu-chanu je potvrzení od povinné mobilní aplikace, že člověk je zdravý a nepřišel v poslední době do kontaktu s infikovaným.
8. 4. 2020Aktualizováno8. 4. 2020, 12:17|

V Chu-peji končí karanténa, Wu-chan si ještě dva týdny počká. Město ale i tak ožívá

Sedmnáct měst s celkovým počtem téměř šedesát milionů obyvatel se od konce ledna postupně dostalo do karantény v čínské provincii Chu-pej. Teď opatření v provincii končí. Výjimkou zatím zůstává původní zdroj celé pandemie, město Wu-chan, které bude v karanténě ještě dva týdny. Provoz se už ale obnovuje i v něm.
25. 3. 2020|

Epidemie koronaviru v Číně zpomaluje, zlepšení situace využívá i tamní propaganda

Čína je v boji s koronavirem stále nejpostiženějším státem světa. V celé zemi s bezmála půldruhou miliardou obyvatel je registrováno přes osmdesát tisíc pacientů a hlášeno je více než tři tisíce obětí na životech. Ale nejen v epicentru nákazy, v šedesátimilionové provincii Chu-pej už začala nemoc stagnovat a počty nově nahlášených případů i úmrtí trvale klesají. Zlepšující se situaci využívá i tamní propaganda.
7. 3. 2020|
Koronavirus

Írán kvůli koronaviru uzavírá školy. Stav nouze platí v Kalifornii, tisíce lidí uvázly na výletní lodi

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom vyhlásil kvůli šířící se nákaze novým typem koronaviru stav nouze. Americký stát dosud eviduje 53 případů infekce a jednoho mrtvého z výletní lodi Grand Princess, jež nyní zůstává v karanténě. Z evropských zemí hlásí první případy Bosna a Hercegovina a také Slovinsko, v Itálii za posledních 24 hodin zemřely další čtyři desítky nakažených. Írán preventivně uzavírá školy a univerzity. Jižní Korea ve čtvrtek zaznamenala 322 nových případů, v zemi jich je celkem 6088. Pacientů tam v posledních dnech přibývá rychleji než v Číně.
5. 3. 2020Aktualizováno5. 3. 2020, 19:06|

V Číně výrazně kleslo znečištění, velký vliv má koronavirus, ukázala NASA

Znečištění ovzduší v Číně se v posledních týdnech výrazně snížilo. Přinejmenším zčásti za tím stojí zpomalení ekonomiky kvůli šíření nového typu koronaviru. Na svých stránkách to uvedl americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).
2. 3. 2020|

Barikády a střety kvůli koronaviru. Lidé se bojí vytvoření „ukrajinského Wu-chanu“

Nemoci způsobené koronavirem v pevninské Číně podlehlo přes 2200 lidí. Nakažených je víc než 75 tisíc. Situace se ve čtvrtek vyhrotila na Ukrajině. Do tamního sanatoria zamířily kvůli karanténě desítky lidí, kteří přicestovali z ohniska nákazy v čínském Wu-chanu. Obyvatelé obce se snažili autobusy zablokovat a došlo i na střety s policií. Bezpečnostní složky zadržely 24 lidí. Prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Ukrajince, aby ukázali soucit. „Všichni jsme lidé,“ zdůraznil.
21. 2. 2020Aktualizováno21. 2. 2020, 12:56|

Koronaviru podlehl ředitel wuchanské nemocnice, Rusko zakáže do země vstup Číňanům

Nemoci způsobené novým typem koronaviru v pevninské Číně podlehlo k pondělní půlnoci již 1868 lidí včetně ředitele nemocnice ve Wu-chanu, odkud se nákaza šíří. Nakažených je přes dvaasedmdesát tisíc, informovala s odvoláním na čínské zdravotnické úřady agentura Reuters. Z obavy před šířením nákazy Rusko od čtvrtka zakáže do země vstup čínským občanům. Oznámilo to ruské ministerstvo zdravotnictví.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 19:35|

Koronavirus zabil ve středu v Chu-peji 242 lidí. První oběť hlásí Japonsko

Centrální čínská provincie Chu-pej, která je považována za epicentrum epidemie nového koronaviru, za středu zaznamenala na nákazu 242 úmrtí a 14 840 dalších případů. S odvoláním na prohlášení místní zdravotnické komise o tom informovala agentura Reuters, která dodala, že komise změnila metodu započítávání nakažených. Celkově bylo v pevninské Číně ve středu zaregistrováno 254 nových obětí a 15 152 nových případů. První oběť viru hlásí Japonsko. U jeho břehů také kotví loď Diamond Princess, kde jsou kvůli šíření nemoci drženi lidé v karanténě.
13. 2. 2020Aktualizováno13. 2. 2020, 14:56|

Počet obětí koronaviru v Číně se blíží tisícovce. Úřady povolily vstup mezinárodním expertům do země

Během neděle přibylo v Číně dalších 97 obětí koronaviru. Mrtvých je tak celkově 908 a nemocných už 40 171. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyslala do Číny mezinárodní tým expertů, který by měl úřadům pomoci v boji s nákazou. Japonsko mezitím oznámilo dalších 60 infikovaných na výletní lodi, jež kotví v Jokohamě. Počet nakažených tak vzrostl na 130.
10. 2. 2020Aktualizováno10. 2. 2020, 10:59|

Koronavirus už má přes osm set obětí. Podle šéfa WHO maří boj s nemocí konspirace a trollové

Nový koronavirus, který se od loňského prosince šíří z čínského města Wu-chan, má už přes osm set obětí a překonal tak epidemii SARS, na niž v letech 2002 až 2003 zemřelo ve světě 774 lidí. Na nový koronavirus zemřelo 812 lidí v Číně a jeden člověk na Filipínách, nakažených je potvrzeno přes 37 500, z toho valná většina v Číně. Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) upozornil, že snahy vypořádat se s epidemií maří konspirační teorie a provokatéři na internetových diskusních fórech.
9. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 13:45|

Počet obětí koronaviru se zvýšil o 86, prvního mrtvého potvrdily Spojené státy

Pevninská Čína hlásí dalších 86 úmrtí po nakažení novým koronavirem. Celkově tak počet mrtvých v kontinentální Číně přesáhl 720. Počet případů nákazy v Číně vzrostl na téměř 34 600. Mezi oběťmi koronaviru v čínském Wu-chanu je americký občan, vůbec první oběť z USA. Informace o smrti šedesátiletého muže potvrdilo americké velvyslanectví v Pekingu. Agentura Kjódó oznámila, že vir má možná také první japonskou oběť. Japonec zemřel po hospitalizaci s vážným zápalem plic rovněž ve Wu-chanu. Do Číny bude bude WHO vyslán tým mezinárodních expertů, kteří zkoumají šíření viru.
8. 2. 2020Aktualizováno8. 2. 2020, 20:28|

Třebíč pomáhá Číně, do sbírky se zapojila celá republika

Zatímco česká vláda pošle do Číny na pomoc proti epidemii koronaviru deset milionů korun, vlastní iniciativy se chopila Třebíč. Pořádá sbírku pro své partnerské město I-čchang, které je se svými čtyřmi miliony obyvatel druhým největším centrem nejvíce postižené provincie Chu-pej. Třebíč ze svého i z peněz poskytnutých krajem nakoupila zdravotnické potřeby za 100 tisíc korun a sbírku otevřela veřejnosti. Zájem lidí radnici zaskočil.
7. 2. 2020|

Počet obětí koronaviru stoupl za jediný den o sedm desítek. Čína dokončila nemocnici ve Wu-chanu

Čína ve městě Wu-chan dokončila výstavbu druhé nové nemocnice s 1500 lůžky, která poslouží pacientům infikovaným novým typem koronaviru. Počet nakažených v zemi stoupl na víc než 28 tisíc, mrtvých je 563. Japonské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že počet nakažených na výletní lodi Diamond Princess, která v pondělí večer zakotvila v přístavu Jokohama v Tokijském zálivu, se zvýšil z deseti na dvacet. Třináctý případ hlásí Německo.
6. 2. 2020Aktualizováno6. 2. 2020, 14:44|

V Číně už je přes 20 tisíc nakažených koronavirem, Hongkong má první oběť

Počet případů nákazy koronavirem v Číně přesáhl dvacet tisíc, nových pacientů během pondělí přibylo přes 3200. Zemřelo už 427 lidí. První oběť koronaviru zaznamenali v Hongkongu. Podle Sylvie Briandové ze Světové zdravotnické organizace (WHO) šíření koronaviru ještě nelze označit za pandemii, je to epidemie s několika ohnisky.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 21:31|

USA vyhlásily kvůli koronaviru zdravotní nouzi. Cizinci, kteří byli v Číně, nesmí do země

Velká Británie a Švédsko hlásí první případy nákazy koronavirem. V Británii jsou nemocní dva příbuzní, oba jsou v péči lékařů. Ve Švédsku je nakaženou žena, jež se vrátila z Číny. Oznámení přichází v den, kdy z čínského Wu-chanu odstartovalo letadlo s 83 britskými občany a 27 lidmi z dalších zemí. První případ koronaviru potvrdilo i Rusko a Německo reportuje nemocné dítě. Mongolsko kvůli šíření nákazy uzavírá hranice s Čínou a Itálie či Spojené státy vyhlásily stav nouze.
31. 1. 2020Aktualizováno31. 1. 2020, 22:26|