TÉMA

Avast

Avast nesouhlasí s pokutou za předávání údajů o uživatelích, zvažuje správní žalobu

Bezpečnostní počítačová firma Avast nesouhlasí s pokutou 351 milionů korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a zvažuje další kroky včetně správní žaloby. Rekordní pokuta se týká předávání neanonymizovaných údajů o zhruba sto milionech uživatelů dceřiné společnosti Avastu Jumpshot. Avast ji na začátku roku 2020 uzavřel.
16. 4. 2024|

Avast dostal pokutu 351 milionů za předávání údajů o uživatelích

Společnost Avast Software dostala od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutu 351 milionů korun za neoprávněné zpracování údajů o uživatelích jejího antivirového programu. Podle úřadu firma po část roku 2019 předávala společnosti Jumpshot některé údaje o přibližně sto milionech uživatelů, které nebyly anonymizované. Pokuta, která je nejvyšší od vzniku úřadu v roce 2000, je pravomocná.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 18:42|

Avast dostal v USA pokutu za prodej dat o uživatelích

Softwarová společnost Avast musí ve Spojených státech zaplatit pokutu 16,5 milionu dolarů (více než 386 milionů korun) a přestat prodávat data o uživatelích k reklamním účelům, oznámila americká Federální obchodní komise (FTC). Firma Avast se sídlem v Británii se podle FTC nedovoleného jednání dopouštěla přes svou českou součást Jumpshot.
23. 2. 2024|

Kyberúřad varuje před podvodnými telefonáty „z banky“, nabádají k převodu peněz

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varuje na svých internetových stránkách před podvodnými telefonáty, které mají lidi přimět k převodu peněz. Volající tvrdí, že pracuje v bance, má informace právě od NÚKIB a přesvědčuje volaného, aby převedl své peníze na „rezervní účet“, jinak hrozí jejich ukradení.
11. 8. 2023|

„Klíče od bytu také nenecháváte v zámku.“ Ransomware a další druhy kyberútoků není dobré podceňovat

Ransomwarové útoky dokáží způsobit dost škod. Pachatelé při nich zpravidla zašifrují data oběti a pak požadují výkupné. Před vyšším rizikem použití ransomwaru proti cílům v Česku varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) naposledy v červnu. A i když jsou podle expertů cílem vyděračů zpravidla firmy či veřejné instituce, zaměřit se mohou i na jednotlivce. Proto odborníci důrazně nabádají k opatrnosti a doporučují těm, kteří nejsou v kyberprostoru zdatní, aby si vzdělání doplnili a ochránili tak sebe i ostatní. V současnosti zároveň finišuje příprava nového zákona o kybernetické bezpečnosti.
28. 7. 2023|

Úřad pro ochranu osobních údajů uložil Avastu rekordní pokutu, píší Seznam Zprávy

Úřad pro ochranu osobních údajů prověřoval antivirovou společnost Avast, respektive její nástupnickou společnost Gen, kvůli nepřímému prodeji osobních údajů přes dceřinou společnost Jumpshot. Seznam Zprávy s odkazem na dřívější informace specializovaného serveru Global Data Review napsaly, že úřad kvůli tomu udělil firmě rekordní pokutu 13,7 milionu eur (přes 320 milionů korun) s tím, že řízení ale ještě neskončilo. Zástupci společnosti Gen uvedli, že dosud nebylo vydáno konečné rozhodnutí, proto případ nebudou komentovat.
25. 4. 2023|

Kellnerová je stále nejbohatší Češkou. V první stovce žebříčku je sedm nováčků

Nejbohatší v Česku je dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem za 382,9 miliardy korun. Druhý je v letošním žebříčku časopisu Forbes majitel KKCG Karel Komárek se jměním za 190,2 miliardy korun, třetí se umístil realitní magnát Radovan Vítek se 144 miliardami korun. Pořadí na prvních pěti místech žebříčku se nezměnilo, v první desítce si nejbohatší Češi jen proměnili umístění. Ve stovce nejmovitějších Čechů je sedm nováčků, jmění všech lidí v žebříčku přesahuje 2,1 bilionu korun. Forbes ho zveřejnil na svém webu.
5. 10. 2022Aktualizováno5. 10. 2022, 10:55|

Britský regulátor definitivně schválil převzetí Avastu firmou NortonLifeLock

Britský antimonopolní úřad (CMA) v pátek definitivně schválil převzetí české antivirové společnosti Avast americkou softwarovou firmou NortonLifeLock za 8,6 miliardy dolarů (211,2 miliardy korun). Uvedl, že trh s bezpečnostním softwarem zůstane podle úřadu konkurenční i po spojení obou firem. Úřad tak potvrdil své předběžné rozhodnutí z minulého měsíce.
2. 9. 2022Aktualizováno2. 9. 2022, 11:38|

Biden ohlásil konec obchodu s Ruskem, YouTube zablokoval kremelské kanály

Americký prezident Joe Biden oznámil, že Washington zakáže dovoz ruského alkoholu, mořských plodů či diamantů, zruší doložku nejvyšších výhod a přeruší s Moskvou běžné obchodní vztahy. O sankci vůči Rusku informoval i největší internetový server pro sdílení videosouborů YouTube, který s okamžitou platností globálně zablokoval všechny kanály spojované s ruskými státními médii. Ruský prezident Vladimir Putin kontroval, že západní sankce tamější ekonomice prospějí.
11. 3. 2022Aktualizováno12. 3. 2022, 00:22|

Ministerstvo vnitra spustilo webový portál pro elektronické petice, funguje od začátku února

Lídé v Česku mají nově jednodušší cestu k zakládání a podepisování petic na internetu. Ministerstvo vnitra spustilo oficiální nástroj nazvaný ePetice, v provozu je od začátku února. Přihlašuje se do něj podobně jako do datové schránky.
9. 2. 2022|

Podvodné stránky se vydávají za Českou poštu, z uživatelů mohou vylákat až patnáct set korun týdně

Na internetu se objevily podvodné stránky vydávající se za Českou poštu. Uživatele lákají na možnost vysoké výhry a ke stažení aplikace, která je může připravit až o zhruba patnáct set korun týdně. V úterý o tom informovala antivirová firma Avast. Ta jen od neděle zablokovala přístup na podvodné weby šesti tisícům uživatelů. Před podvodem varuje i Česká pošta na Twitteru.
26. 10. 2021|

Fúze s NortonLifeLock umožní Avastu zůstat dominantním hráčem, myslí si podnikatel Obluk

Spojení Avastu s NortonLifeLock dokazuje, že se Avast stal naprosto zásadním hráčem na poli zabezpečení koncových zařízení, řekl v Událostech, komentářích investor, manažer a podnikatel Karel Obluk. Zároveň je to podle něj logický krok, který oběma firmám zajistí, aby mohly i nadále zůstat na špici oboru. Na poli zabezpečení koncových zařízení totiž podle něj probíhá konsolidace již delší dobu a vznikají velcí hráči s obrovskými zdroji.
12. 8. 2021|

Software zdarma začal Avast nabízet kvůli tlaku konkurence

Jedna z největších antivirových firem se spojí s americkým NortonLifeLock. Český Avast vznikl na konci 20. století. Hrubý provozní zisk společnosti loni vzrostl na 495,5 milionu dolarů, tedy asi 10,75 miliardy korun. V minulosti čelila kritice, že předává údaje o aktivitách konkrétních uživatelů na internetu. Antivirový gigant reagoval uzavřením inkriminované divize. Na firmu jsou navázány také nadace. Tu nejnovější vede rodina generálního ředitele Ondřeje Vlčka.
11. 8. 2021|

Irská komise vyšetřuje Facebook kvůli úniku dat. Firma mohla porušit GDPR

Irská Komise pro ochranu dat (DPC) začala vyšetřovat Facebook v souvislosti s rozsáhlým únikem osobních údajů uživatelů. Komise oznámila, že zkoumá, zda firma neporušila pravidla Evropské unie na ochranu soukromí.
14. 4. 2021|

Česká antivirová společnost Avast se dostala do prestižního indexu londýnské burzy

Do prestižního indexu londýnské akciové burzy FTSE 100 ve středu přibyl se třemi dalšími firmami český výrobce antivirových programů Avast. Čtvrtletní aktualizaci složení indexu po ukončení obchodování oznámil jeho provozovatel FTSE Russell. Avast je první českou firmou v indexu FTSE 100.
3. 6. 2020|

Anticenu Velký bratr obdržely BIS, Avast a PRE. Za sledování, nahrávání i prodej osobních dat

Největšími „slídily“ v minulém roce byly Bezpečnostní informační služba (BIS) a společnosti Avast a Pražská energetika (PRE). Anticenu Velkého bratra jim udělila nezisková organizace Iuridicum Remedium. U BIS porotcům vadilo nekontrolovatelné využití technologie na rozpoznávání obličejů, Avast cenu dostal za prodej dat svých klientů a PRE za nahrávání zákazníků při jednání na pobočkách. BIS a PRE kritiku odmítly, Avast dle svých slov už prodej údajů ukončil.
4. 3. 2020|

Antivirová firma Avast uzavře divizi Jumpshot, která je kritizovaná za prodej citlivých dat

Společnost Avast oznámila, že přestane prodávat jakákoli data o svých uživatelích. Odborné magazíny PCMag a Motherboard upozornily, že její antivirový program shromažďuje údaje o chování lidí na internetu a ta je pak možné přiřadit ke konkrétním lidem. Avast tvrdí, že marketingovým společnostem nabízel jen anonymní informace a o této možnosti nevěděl. Akcie firmy na pražské burze od pondělí ztratily přibližně 25 procent.
30. 1. 2020|