TÉMA

Pavel Pacal

Židovskou čtvrť v Třebíči málem nahradily paneláky. Světová rarita je už 20 let na seznamu UNESCO

Třebíč oslavuje výročí na seznamu UNESCO. Od zápisu židovské čtvrti se hřbitovem a areálu baziliky svatého Prokopa mezi výjimečné světové pamětihodnosti uplynulo rovných dvacet let. V 80. letech přitom hrozilo, že židovské město nahradí socialistická výstavba. Po revoluci se nejprve musela čtvrť stát plnohodnotnou součástí města, o zapsání na seznam UNESCO tehdy podle prvního porevolučního starosty Třebíče Jana Heřmana, který byl hostem Událostí, komentářů, nikdo nepomýšlel.
18. 8. 2023|

V kuželně nebo autoservisu. Lidé budou volit prezidenta i na neobvyklých místech

Kuželna, sauna, autoservis nebo kuchyň domu. I na těchto kuriózních místech mohou lidé v příštím týdnu odevzdat svůj hlasovací lístek v prezidentské volbě. Starostové oslovení Českou televizí se shodují, že tyto lokality zvolili kvůli nedostatku jiného vhodného prostoru. Volby se obvykle konají ve školních budovách, kulturních sálech nebo na obecních úřadech. Lidé s covidem-19 pak mohou odvolit i z auta.
8. 1. 2023|

Třebíč chtěla na náměstí víc zeleně, kvůli protestu památkářů přijde o 750 tisíc korun

Třebíč přišla o dotaci 750 tisíc korun na rekonstrukci památek soukromých majitelů. Důvodem je spor města s památkáři o stromy na Karlově náměstí. V rámci revitalizace jich tam radnice vysadila víc, než měla, a nedodržela tudíž závazná stanoviska.
23. 5. 2022|

Odsouzené ve vykonstruovaném procesu spojeném s případem Babice připomíná pamětní deska

Politický proces, který se v Třebíči odehrál před 70 lety, od pondělí připomíná pamětní deska na budově bývalého třebíčského kina. V takzvaném druhém babickém procesu bylo souzeno 17 lidí. Kromě trestů vězení v součtu 251 let byl vynesen i jeden trest doživotí a jeden trest smrti, ke kterému byl odsouzený římskokatolický farář z Rokytnice nad Rokytnou Jan Bula. Soudní proces se v tehdejším kině konal od 13. do 15. listopadu 1951.
15. 11. 2021|

Oprava náměstí v Třebíči komplikuje zásobování. Radnice podnikům sníží nájem

Pokračují práce na revitalizaci Karlova náměstí v Třebíči. Začátkem dubna nechala radnice uzavřít centrální parkoviště a zavřený zůstává také vjezd na horní stranu náměstí. S tím ale mají problém provozovatelé tamních podniků. Kvůli ztíženému přístupu jim klesá počet zákazníků. Stavební práce neumožní otevřít ani předzahrádky.
17. 5. 2021|

Humanitární pomoc do Číny pošle vláda v pondělí. O pomoci ze sbírek dárců se jedná

Vládní humanitární pomoc pro Čínu kvůli epidemii koronaviru bude odeslána v pondělí z Vídně spolu s pomocí, kterou poskytlo Rakousko, Maďarsko a Slovinsko. Dopravu letadlem do Číny bude spolufinancovat Evropská unie, oznámil ve čtvrtek ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Česká vláda posílá 4,5 tuny zdravotnického materiálu. O dopravě pomoci, kterou zorganizovaly kraje a další subjekty, se zatím jedná, podle Petříčka bude odeslána samostatně a pravděpodobně vládním speciálem.
13. 2. 2020|

Třebíč pomáhá Číně, do sbírky se zapojila celá republika

Zatímco česká vláda pošle do Číny na pomoc proti epidemii koronaviru deset milionů korun, vlastní iniciativy se chopila Třebíč. Pořádá sbírku pro své partnerské město I-čchang, které je se svými čtyřmi miliony obyvatel druhým největším centrem nejvíce postižené provincie Chu-pej. Třebíč ze svého i z peněz poskytnutých krajem nakoupila zdravotnické potřeby za 100 tisíc korun a sbírku otevřela veřejnosti. Zájem lidí radnici zaskočil.
7. 2. 2020|

Rukavice, roušky i obuv. Čtyřmilionové město, které čelí koronaviru, žádá partnerskou Třebíč o zdravotnický materiál

Součástí mezinárodního partnerství na úrovni měst může být i humanitární pomoc. Čínské město I-čchang z provincie Chu-pej v úterý požádalo Třebíč o zdravotnický materiál, který by pomohl v boji s koronavirem. Čtyřmilionový I-čchang se nachází v provincii Chu-pej, jež je ohniskem nákazy. Ve městě jsou stovky infikovaných lidí. Vedle Třebíče mohou svým čínským partnerům pomoci také její obyvatelé ve veřejné sbírce organizované městem. Finanční podporu přislíbil také Kraj Vysočina.
29. 1. 2020Aktualizováno29. 1. 2020, 19:10|