TÉMA

Tamim bin Hamad Sání

Řešení situace v Gaze musí být komplexní, cílem je forma státnosti pro Palestince, řekl Petr Pavel v Kataru

Katar patří k umírněným zemím v regionu, a s takovými je zapotřebí vést dialog, řekl prezident Petr Pavel po jednání s tamním emírem Tamimem bin Hamadem Sáním a s místopředsedou vlády a ministrem obrany Chálidem bin Muhammadem Attíjou. „Shodli jsme se, že bezpečnostní situaci v Gaze je nutné řešit v komplexnějším balíku, který má konkrétní cíl – a tím je forma státnosti pro Palestince,“ konstatoval český prezident.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 14:27|

Pavla přijal izraelský prezident. „My v tomto pokryteckém světě mnoho takové podpory nenacházíme“

Česká vláda vyčlenila pět milionů korun na humanitární pomoc pro palestinské civilisty prostřednictvím Světového potravinového programu a pět milionů pro izraelské zdravotnické organizace, uvedl český prezident Petr Pavel, který v pondělí dopoledne přiletěl do Tel Avivu. V Izraeli jednal se svým protějškem Jicchakem Herzogem, s premiérem Benjaminem Netanjahuem, předsedou Knesetu Amirem Ohanou a členem válečného kabinetu Bennym Gancem.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 14:15|

Írán na summitu ocenil aktivity Hamásu. V Londýně se konala další velká propalestinská demonstrace

Arabské a islámské země ve společném prohlášení na svém mimořádném summitu v Rijádu vyzvaly k ukončení bojů v Pásmu Gazy a vpuštění humanitární pomoci do oblasti. Zároveň odsoudily „izraelskou agresi v Gaze“ a uvedly, že Izrael páchá v pásmu válečné zločiny. Muslimské státy proto mimo jiné požadují zastavení vývozu zbraní do Izraele, informovala agentura Reuters. Izrael provádí v Pásmu Gazy vojenskou operaci v reakci na krvavý útok teroristického hnutí Hamás ze začátku října. V Londýně mezitím podle BBC pochodovalo kolem 300 tisíc lidí, kteří požadují příměří v Pásmu Gazy. Agentura Reuters hovoří o stovce tisíc účastníků. Policie prý zatkla 82 lidí, kteří se proti demonstrujícím stavěli.
11. 11. 2023|

Palestinci nesmějí být nuceně přesidlováni, řekl Blinken na setkání s Abbásem

Šéf americké diplomacie Antony Blinken při schůzce s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem uvedl, že Palestinci nesmějí být nuceně přesidlováni. Napsala to agentura Reuters. Ministr zahraničí do Ramalláhu zajel na předem neohlášenou schůzku během své současné cesty po Blízkém východě, kam se vypravil kvůli válce Izraele proti teroristickému hnutí Hamás v Pásmu Gazy vedené v odvetě za útok, při kterém Hamás zabil stovky izraelských civilistů. Francouzská šéfka diplomacie Catherine Colonnaová v neděli jednala s katarským emírem Tamimem bin Hamadem Sáním.
5. 11. 2023Aktualizováno5. 11. 2023, 17:32|

Dokud budou USA, nebudete se muset bránit sami, slíbil Blinken Izraelcům

Do Izraele přiletěl americký ministr zahraničí Antony Blinken. Jednal zde s premiérem Benjaminem Netanjahuem a slíbil další podporu zemi, kterou o víkendu napadli teroristé Hamásu. Washington dodá Izraeli novou munici do systému protiraketové obrany Iron Dome. Kvůli odvetné reakci Izraele opustilo své domovy v Pásmu Gazy podle OSN už 338 tisíc lidí. Rostou počty obětí na izraelské i palestinské straně.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 23:03|

Katarský emír hovořil se Zemanem i Fialou o dodávkách plynu i otevření ambasády v Praze

Katarský emír Tamim bin Hamad Sání se na oficiální návštěvě v Praze setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Jednali hlavně o katarských investicích v Česku v oblasti energetiky nebo dopravy. Řešili také možnosti přepravy zemního plynu. Společně poté odsoudili ruskou invazi na Ukrajinu. Dodávky plynu byly i hlavním tématem emírova odpoledního jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS). Podle předsedy vlády považuje Katar Prahu za jednoho z preferovaných partnerů pro dodávky LNG. V Česku zůstane emír do čtvrtka, kdy bude hlavní město hostit neformální summit evropských zemí.
5. 10. 2022Aktualizováno5. 10. 2022, 16:47|

Chameneí vyzývá k nápravě škod napáchaných Američany

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval země v regionu k užší spolupráci s cílem napravit problémy, které v oblasti podle něj způsobily Spojené státy. Vztahy mezi Washingtonem a Teheránem se vyhrotily poté, co Američané v Iráku před více než týdnem zabili vlivného íránského generála Kásema Solejmáního.
12. 1. 2020|