TÉMA

Sebeobrana

V okrese Liptovský Mikuláš narazil medvěd do lesního dělníka a zranil ho

Zranění hrudníku a páteře a zlomená žebra utrpěl při srážce s medvědem v okrese Liptovský Mikuláš na severu středního Slovenska pětatřicetiletý lesní dělník, uvedla slovenská média. Podobných incidentů s největší slovenskou šelmou bylo v poslední době hlášeno několik.
4. 4. 2024|

O incidentu u Brněnské přehrady jednal městský soud. Muže, kteří napadli Rohozina, potrestal za výtržnictví

Městský soud v Brně v pátek potrestal dva muže, kteří byli zraněni při incidentu u Brněnské přehrady, za výtržnictví. Muže obžalovaného z vraždy napadli. Při potyčce jeden muž na následky bodného zranění zemřel. Obžalovaný Roman Rohozin vinu odmítl, šlo podle něj o sebeobranu. Ve věci městský soud rozhodl neveřejně, vydal trestní příkaz, řekla mluvčí soudu Petra Láníčková.
26. 1. 2024|

Při střelbě je důležité neriskovat, utéct a schovat se. Pomoct mohou i nácviky správné evakuace

Nádraží, centra měst nebo obchodní domy jsou místa, kde může s vyšší pravděpodobností dojít k nebezpečnému incidentu. Bezpečnostní experti po tragédii na pražské filosofické fakultě radí v případě hrozícího útoku zbytečně neriskovat, utéct nebo se schovat a počkat na příjezd policie. Aktivní odpor doporučují pouze při bezprostředním ohrožení života.
5. 1. 2024|

Soud otevřel případ úmrtí Roma u Brněnské přehrady. Obžalovaný se hájí sebeobranou

Krajský soud v Brně se v pátek za přísných bezpečnostních opatření začal zabývat případem vraždy u Brněnské přehrady, obžalovaným je muž původem z Ukrajiny Roman Rohozin. Muž vinu odmítl, uvedl, že šlo o sebeobranu. Zabitým mužem byl Rom, případ v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy. Sedmatřicetiletému cizinci hrozí až osmnáct let vězení.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 19:51|

EU podpořila právo Izraele na sebeobranu. Volá po humanitárních pauzách

Představitelé zemí Evropské unie na summitu podpořili právo Izraele na sebeobranu a vyzvali k rychlému a bezpečnému přístupu humanitární pomoci k těm, kteří ji potřebují, mimo jiné prostřednictvím humanitárních koridorů a přestávek pro humanitární účely. Vyplývá to z textu společných závěrů. Shodu potvrdila mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michela.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 23:30|

Zájem Čechů o kurzy přežití se od začátku války na Ukrajině zvýšil. Některé agentury registrují i trojnásobnou poptávku

Od začátku války na Ukrajině se až trojnásobně zvýšil zájem Čechů o kurzy přežití. České televizi to potvrdily oslovené firmy. Lidé podle nich chtějí být připraveni na krizové situace. Oblíbené jsou jak kurzy přežití v přírodě, tak i ve městě. Vyšší poptávka se projevila i v prodeji vybavení pro přežití. Nákupy vzrostly hlavně u konzervovaných jídel a filtrů na vodu.
8. 5. 2022|

Porota v americké Georgii uznala trojici bělochů vinnou z vraždy Afroameričana Arberyho

Porota soudu v americkém státě Georgie uznala tři bílé muže vinnými z vraždy pětadvacetiletého Afroameričana Ahmauda Arberyho. Porotci k verdiktu nad Gregem McMichaelem, jeho synem Travisem McMichaelem a sousedem Williamem Bryanem dospěli po zhruba desetihodinovém rozhodování. Trojici hrozí doživotní vězení. Muži obvinění odmítli a tvrdí, že jednali v sebeobraně.
24. 11. 2021|

Solejmání byl velitelem ve válce a ve válce byl také zabit, řekl ČT šéf saúdskoarabské diplomacie

Saúdská Arábie uznává právo Spojených států na sebeobranu. V souvislosti se zabitím íránského generála Kásima Solejmáního americkým dronem to v rozhovoru pro ČT řekl saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr. Šéf tamní diplomacie také tvrdí, že vražda novináře Džamála Chášakdžího, k níž dal podle vyšetřovatelky OSN příkaz Rijád, je „velkým zločinem“, jehož pachatelé už však byli potrestáni.
11. 1. 2020|