TÉMA

Petr Knap

Ministři EU schválili novou normu Euro 7, napsal Kupka. Emisní limity pro auta jsou mírnější

Ministři Evropské unie, kteří jsou zodpovědní za konkurenceschopnost, v pondělí schválili novou emisní normu Euro 7. Na sociální síti X to oznámil český ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který vyjednaný kompromis označil za velký úspěch. Emisní limity pro osobní i nákladní auta už nejsou tolik přísné jako v původním návrhu. Rovněž se podařilo dojednat delší časový rámec zavedení normy. Českou republiku, která velmi usilovala o zmírnění limitů, během pondělka na jednání v Bruselu spolu s Kupkou zastupoval i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 23:01|

Zvítězila ideologie nad rozumem, hodnotí zákaz prodeje aut se spalovacími motory europoslanec Zdechovský

Evropský parlament ve středu schválil návrh, který by měl od roku 2035 zakázat prodej nových osobních aut a lehkých užitkových vozů se spalovacími motory. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s krokem nesouhlasí. V aktuální situaci, kdy nejsou zajištěny ekologické zdroje pro nabíjení vozů na baterie, jde o Potěmkinovu vesnici a vítězství ideologie nad rozumem, řekl v pořadu 90' ČT24. Jeho kolega z Evropského parlamentu Mikuláš Peksa (Piráti) však rozhodnutí považuje za vítané vodítko pro automobilky, které tak budou vědět kudy se při vývoji vozů ubírat.
10. 6. 2022|

Automobilový průmysl v covidu klesá, nepředvídatelnost výroby dopadá i na subdodavatele

Výroba aut nejen v Česku vykazuje rekordní propady. V říjnu produkce v tuzemských automobilkách meziročně klesla skoro o polovinu. Můžou za to odstávky kvůli chybějícím čipům. Ty ale kromě samotných producentů aut dopadají taky na subdodavatele.
24. 11. 2021|

Brusel chce konec spalovacích motorů. Návrh vzbuzuje v Česku opatrnost a pochyby

Největší pozornost z rozsáhlého klimatického balíčku Evropské komise na sebe zatím poutá návrh, aby nové vozy od roku 2035 nemohly produkovat žádné emise oxidu uhličitého. Skončil by tím prodej aut se spalovacími motory. Unijní exekutiva také chce výrazně podpořit prodej elektromobilů, pro něž by měly členské země budovat podstatně více dobíjecích stanic. Premiér Andrej Babiš (ANO) k tomu řekl, že cíle pro zavedení elektromobility musí být takové, aby nepoškodily český průmysl. Z něj přicházejí nejednoznačné ohlasy. Návrh Komise ještě musí schválit členské státy a Evropský parlament.
15. 7. 2021|

Konec spalovacích motorů plánuje už řada zemí, Česko s podporou bezemisní dopravy zatím brzdí

Nejnověji před pár dny Thajsko ohlásilo termín, od kdy na jeho území nebude možné prodávat auta na benzin či naftu. Spalovací motory mají brzy skončit v řadě dalších států, v Evropě, v USA, v Asii. Už za čtyři roky si nové auto s konvenčním motorem nekoupí lidé v Norsku nebo v Jižní Koreji. Paralelně s tím vlády masivně podporují rozvoj elektromobility jako budoucího řešení poptávané nízkoemisní dopravy. Tématu se věnoval pořad Bilance.
4. 5. 2021|

Prodej osobních aut v EU v září mírně vzrostl, letos poprvé

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii v září vzrostl o 3,1 procenta na 933 987 milionu vozů. Jde přitom o první růst v letošním roce, oznámilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Výsledek naznačuje, že na některých trzích v Evropě se začíná situace na trhu zlepšovat. Vyšší prodej zaznamenala za uplynulý měsíc i Česká republika.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 14:01|

Nová auta zdraží o desetinu kvůli emisím i slabé koruně, říkají výrobci

Ceny nových osobních aut letos vzrostou až o deset procent. Od začátku roku již cenová hladina u jednotlivých značek stoupla o tři až sedm procent a dál poroste. Mohou za to náklady na vývoj nízkoemisních technologií a budoucí penále za nedodržení emisních limitů i oslabení koruny vůči euru. Vyplývá to z informací jednotlivých značek.
21. 5. 2020|

Prodej aut v EU v dubnu klesl o tři čtvrtiny, v Česku se výroba propadla o 88,5 procenta

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v dubnu kvůli koronavirové krizi meziročně propadl o rekordních 76,3 procenta na 270 682 vozů, oznámilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Většina prodejen aut v EU byla v důsledku opatření proti šíření koronaviru po celý duben uzavřena. V Česku pak výroba osobních aut do konce dubna meziročně klesla o 31,1 procenta, v dubnu způsobily odstávky propad produkce o 88,5 procenta, oznámilo Sdružení automobilového průmyslu (SAP).
19. 5. 2020Aktualizováno19. 5. 2020, 13:20|

Výroba automobilů v Německu byla loni nejnižší za 23 let

Výroba aut v Německu se loni snížila o devět procent na 4,66 milionu vozů, což je nejméně od roku 1996. Důvodem poklesu byla slábnoucí poptávka ze zahraničí, prodej na domácím trhu naopak vzrostl. S odvoláním na údaje německého automobilového sdružení VDA o tom informovala agentura Bloomberg.
7. 1. 2020|