TÉMA

Zlatý glóbus

Zlatým glóbům dominoval Oppenheimer. Odnesl si pět cen, včetně hlavní

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama roku 2023 v neděli získal historický snímek Oppenheimer s hercem Cillianem Murphym. Film si odnesl celkem pět cen. Výsledky Zlatých glóbů, které uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, každoročně naznačují, které filmy mají šanci uspět na Oscarech. Ocenění za nejlepší muzikál či komedii získali Chudáčci s herečkou Emmou Stoneovou. Celkem soutěžily filmové a televizní počiny v téměř třicítce kategorií.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 11:44|

Oscaři s pandemií zapomněli, jak se dělá show. Ceny bojují se sledovaností i diverzitou

Nejlepším snímkem loňského roku se na Oscarech stala favorizovaná Země nomádů, nejslavnější filmové ceny na světě ale v posledních letech hledají lesk i tvář. Letos za to částečně může slabá sezona, která filmy odehnala na stream, kde nedokázaly tolik zazářit. Oscaři ale s odlivem diváků bojují každoročně.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 20:41|

Oscaři budou mít v Číně nejspíš smůlu. Podle studie přitom filmy pro tamní trh Hollywood sám cenzuruje

Turbulentní vztah Hollywoodu a Číny vstupuje do dalšího dějství. V Číně se podle listu The Washington Post nebude vysílat dubnové předávání Oscarů, protože na filmové sošky jsou nominovaní umělci, které Čína vnímá jako kontroverzní. Hollywoodští filmaři jsou však mnohdy pro vstup do země odhodlaní udělat velké ústupky. Obsáhlá analýza organizace PEN America uvádí, že ty největší snímky produkce v Americe upravují tak, aby nepopudily čínské úřady a ty je tak pustily do tamních kin.
14. 4. 2021|

Tenkrát… v roce 1917. Zlaté glóby si odnáší Tarantino a Mendes

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama získal válečný snímek Sama Mendese 1917, v kategorii muzikálu a komedie zvítězil film Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu. Americké filmové ceny, které každoročně ukazují i na oscarové šance, převzala taky Renée Zellwegerová, Joaquin Phoenix nebo Brad Pitt.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 12:07|