TÉMA

Cukroví

Lidé věřili, že má magickou moc. Dnes je cukroví oblíbenou vánoční pochoutkou

Tvary, různé suroviny a nespočet druhů jsou nejčastěji dochovanými tradicemi při pečení cukroví. Dospělí i děti si Vánoce bez něj neumí představit. Dříve lidé věřili, že má magickou moc, která ochrání rodinu i obydlí před temnými silami. Na stůl pokládali všechno, co si přáli mít v úrodě následující rok, ať už to bylo pečivo z bílé a žitné mouky, sušené ovoce, houby a ořechy, které měly zajistit plodnost a hojnost. Dnes jsou to vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky nebo třeba vosí hnízda, která na vánočním stole nesmí chybět.
24. 12. 2023|

Za prodej doma vyráběného cukroví mohou hrozit vysoké pokuty. Potravinářská inspekce zahájila kontroly

Státní zemědělská a potravinářská inspekce začala kontrolovat prodej domácího vánočního cukroví. Podle hygienických norem prodej amatérsky vyrobeného pečiva není legální a hrozí za něj až desetitisícové pokuty. Většina doma zhotoveného cukroví na výdělek je navíc v inzerátech nabízená k odeslání kurýrní službou a to podle profesionálních pekařů i hygieniků může snižovat jeho trvanlivost a garanci nezávadnosti.
6. 12. 2023|

Marmelády či cukroví bez „přísady“ byrokracie. Pomůžou sjednocená pravidla pro hygienické stanice

Ulehčit administrativu drobným výrobcům sezonních produktů, například marmelád a cukroví, v domácím prostředí má sjednocení pravidel pro krajské hygienické stanice. Například nemusí investovat do speciálních provozoven ani hlásit prodej. Zmírnění podmínek přináší antibyrokratický balíček, který chystá úlevy pro menší živnostníky.
2. 7. 2023|

Drahé Česko: Je možné péct cukroví levněji a zdravěji?

Vánoční cukroví, stálici svátečních stolů, ohrožují vysoké náklady za energie a suroviny. Je ale vůbec možné na cukroví šetřit? Existují levnější a zdravější alternativy tradičního cukroví? Na otázky diváků pořadu Drahé Česko odpovídala nutriční terapeutka z Nemocnice České Budějovice Alena Sladká.
9. 12. 2022|

Drahé Česko: Jak výhodně pořídit vánoční cukroví?

Výrobci vánočního cukroví už mají plné ruce práce, zakázek je ovšem méně než v předchozích letech. Cukroví je totiž výrazně dražší. Příčinou jsou vyšší ceny surovin i energií. Kolik tedy cukroví stojí? Kolik se ho vyplatí koupit? A jak se může letošní nabídka lišit? S radami přišel pořad Drahé Česko.
9. 12. 2022|

„Dávat někomu je pro mne stokrát důležitější než dostávat.“ Vánoce s těmi, kteří pomáhají druhým

Vánoce jsou považovány za svátky klidu a rodinné pohody. Ne každý však má to štěstí, že je má kde a s kým strávit. Toto období zároveň řadu lidí vybízí k myšlenkám, že vše mají, a část svých prostředků nebo času se rozhodnou věnovat jiným. Jak vypadají Vánoce v denním centru pro lidi bez domova, v nemocnici na onkologickém oddělení nebo doma u osamělých seniorů? A co vede některé k nezištné pomoci druhým zrovna v období koled, rozsvíceného stromečku a splněných přání?
24. 12. 2021|

Jak se loupal perníček. Chuťová stopa českých Vánoc vede až do středověkého Jeruzaléma

Zdobené perníčky jsou tradiční součástí českého vánočního stolu, a i když to v soudobé konkurenci průmyslově vyráběných cukrovinek nemusí být patrné, právě perník kvůli použitému exotickému koření po staletí představoval prémiovou pochoutku. Ve střední Evropě má navíc nebývalou tradici sahající až do středověku.
24. 12. 2020|

Nesnědené vánoční cukroví je v Praze a Brně možné darovat potřebným

Společnost Nesnězeno sbírá v Brně a v Praze cukroví, které zbylo lidem z Vánoc. Chce ho předat například dětským domovům nebo domovům pro seniory. Zájemci mohou přinést cukroví a další jídlo na pobočku firmy v Rašínově ulici v Brně a do cukrárny Alchymista v Praze 7.
3. 1. 2020|