TÉMA

Letovisko

Egyptské letovisko u hranic s Izraelem zasáhl zřejmě dron. Čedok evakuuje stovky českých turistů

Cestovní kancelář Čedok během pátku evakuuje zhruba pět set českých turistů z egyptského letoviska Taba u Rudého moře. Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake a posléze informaci potvrdila i mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Mluvčí dopravce Smartwings v pátek pozdě večer uvedla, že je trojice letadel již na cestě do Česka. Zdravotnické zařízení v Tabě v noci zasáhl podle mluvčího egyptské armády patrně dron. Dřívější informace uváděly raketu. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež nemá v tuto chvíli informace o tom, že by klienty v Tabě měla ještě jiná tuzemská kancelář než Čedok. Druhou explozi vedle toho ohlásily úřady u města Nuweiba. Podle izraelského ministerstva zahraničí útočili jemenští šíitští povstalci Húsíové.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 19:03|

Situace na hořícím Rhodosu je velmi vážná, řekl velvyslanec. Evakuují se tisíce turistů

Dvacet tisíc turistů a tamních obyvatel se muselo evakuovat kvůli lesním požárům na jihovýchodě řeckého ostrova Rhodos, uvedla tamní policie. Podle ní jde o největší záchrannou akci. Týká se i stovek Čechů v ohněm ohrožených turistických letoviscích. Některé přepravily autobusy nebo lodě, jiní museli jít do bezpečí i deset kilometrů pěšky. Evakuovaní míří do tělocvičen, na stadiony nebo do jiných přeplněných hotelů. Ministerstvo zahraničí vyzývá Čechy k registraci do systému Drozd. Česko je podle premiéra Petra Fialy (ODS) v případě potřeby připravené vyslat vládní letadlo.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 22:01|

Před plameny prchali pěšky dlouhé kilometry. Češi popisují útěk na Rhodosu

Požáry na řeckém ostrově Rhodos vyhnaly z domovů a hotelů na dvacet tisíc lidí. Někteří Češi popisují dramatický útěk, při kterém si nestihli vzít ani doklady. Turisté si stěžují na chaos a nedostatečnou komunikaci ze strany cestovních kanceláří. Někteří našli náhradní ubytování v hotelech, evakuačních centrech nebo přímo v řeckých domácnostech. Situace je podle velvyslance vážná. Ministerstvo zahraničí vyzývá Čechy na ostrově k registraci do systému Drozd.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 18:16|

V čínské turistické oblasti se objevil covid-19, desítky tisíc turistů skončily v uzávěře

Čínský ostrov Chaj-nan nařídil uzávěru v dalších městech v reakci na stoupající počet případů nákazy koronavirem v této turisty hojně vyhledávané oblasti. Už v neděli uvázlo více než 80 tisíc turistů v oblíbeném čínském přímořském letovisku San-ja, když úřady kvůli šíření nemoci město uzavřely. Jak informovala agentura Reuters, nově platí uzávěra v dalších městech včetně Chaj-kchou, ostrovního správního centra. Hongkongské úřady se naproti tomu rozhodly zkrátit nynější sedmidenní karanténu pro lidí přijíždějící z ciziny na tři dny.
8. 8. 2022|

Bouře Zeta v Karibiku zesílila na hurikán, postupuje k Yucatánu

Tropická bouře Zeta, která míří k mexickému poloostrovu Yucatán, zesílila na hurikán. Provází ji vítr o rychlosti kolem 130 kilometrů v hodině. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Meteorologové očekávají, že Zeta udeří ještě v pondělí na východní pobřeží Yucatánu, známé turistickými letovisky. Ve středu by měla Zeta dorazit na jižní pobřeží Spojených států.
26. 10. 2020Aktualizováno26. 10. 2020, 22:17|

V Austrálii už shořela plocha větší než polovina Česka. Lidem uvázlým na plážích vozí záchranáři jídlo a vodu

V Austrálii začala rozsáhlá záchranná operace na pomoc tisícům lidí, kteří před ničivými požáry uprchli na pláže, kde strávili i silvestra. Do akce se zapojily také vojenské lodě a letadla, aby přepravily humanitární pomoc a pomohly vyhodnotit škody, uvedla agentura AFP. Během posledních 48 hodin zahynuli čtyři lidé a pět dalších se pohřešuje. Plameny zničily nejméně dvě školy a desítky dalších domů, z některých vesnic zbyly jen dýmající ruiny.
1. 1. 2020|