TÉMA

Reading

Potvrzeno. Kvůli klimatické změně přibývá turbulencí v letadlech

V letech 1979 až 2020 se na leteckých trasách v severním Atlantiku zvýšil výskyt turbulencí o 55 procent a bude jich stále přibývat. Zjistili to vědci z britské univerzity v Readingu, kteří studovali nerovnoměrné proudění vzduchu v bezoblačném prostoru, kde je pro piloty obtížnější se turbulencím vyhnout. Tento nárůst přičítají oteplování způsobenému lidskou činností a emisemi oxidu uhličitého, kvůli kterým se mění rychlost větru ve velkých výškách
16. 6. 2023|

Z parazita symbiontem. Vědci popsali, jak se mění trudníci na lidských obličejích

Mikroskopičtí roztoči, kteří žijí v lidských pórech a v noci se páří na našich obličejích, se díky svému neobvyklému způsobu života stávají natolik zjednodušenými organismy, že se možná brzy stanou našimi symbionty, ukázal nový výzkum.
22. 6. 2022|

Civilizace začala v Amazonii upadat už před příchodem Evropanů. Příčinou byly klimatické změny

Dopady klimatických změn, které se projevily v amazonském deštném pralese už před příchodem evropských kolonistů po roce 1492, vedly k tomu, že populace původních obyvatel byly na ústupu před takzvaným „velkým vymíráním“. Tuto možnost popsal nový výzkum, který analyzoval údaje o pylu a dřevěném uhlí z celé Amazonie.
25. 5. 2021|

Třetina antarktických šelfových ledovců se zhroutí, pokud se Země oteplí o čtyři stupně

„Nepředstavitelné“ množství vody odteče do oceánů, pokud dojde k nárůstu teploty a led na Antarktidě kvůli tomu změní skupenství z pevného na tekuté. Tak zní varování klimatologů z univerzity v Readingu.
9. 4. 2021|

Astronomové poprvé pozorovali vesmírný hurikán, vznikl nad severním pólem

Vědci tvrdí, že potvrdili existenci vesmírných hurikánů. Důkazem je podle nich analýza tisíc kilometrů široké vířící masy plazmatu, kterou pozorovali stovky kilometrů nad severním pólem.
4. 3. 2021|

Britská policie označila útok nožem v Readingu za terorismus. Zemřeli při něm tři lidé

Britská policie vyšetřuje sobotní útok nožem v jihoanglickém městě Reading, při němž zemřeli tři lidé, jako teroristický čin, potvrdil národní koordinátor pro boj s terorismem Dean Haydon. Vyšetřovatelé dosud hovořili o tom, že motiv útočníka je nejasný a že chtějí v tomto ohledu zůstat otevření všem možnostem.
20. 6. 2020Aktualizováno21. 6. 2020, 16:41|

Norové přebírají data a „prodávají“ je pod svou hlavičkou, štvou tím Česko i ostatní státy, říká šéf ČHMÚ

Více než na českou předpověď počasí v mobilní aplikaci se Češi často odkazují na norskou. Ředitel Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Mark Rieder ale tvrdí, že ta česká je pro Česko přesnější, protože porovnává a vyhodnocuje data nejen evropská, ale i lokální, což podle něj norská neposkytuje. Češi jsou zřejmě jediní Evropané, kteří často používají předpověď počasí od cizího státu, řekl v rozhovoru ke 100. výročí založení ústavu.
30. 12. 2019|