TÉMA

Limit

Limity hluku ze silnic a železnic zůstanou vyšší. Ústavní soud odmítl návrh části senátorů

Ústavní soud (ÚS) ponechal vládní nařízení o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací beze změn. Návrh skupiny 23 senátorů částečně zamítl a odmítl kvůli jeho nesprávné formulaci. Senátorům vadilo zvýšení hygienických limitů hluku ze silniční a železniční dopravy v nejbližším okolí obytných i dalších budov. Také uváděli, že vláda při tvorbě nařízení překročila své zákonné zmocnění. Právní úpravu celkově považují za chaotickou a nevyváženou.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 11:34|

Závodní stravování se řídí novými pravidly. Firmy si stěžují na větší administrativu

Pro závodní jídelny platí nová pravidla. Firmy musí sledovat hodnotu jídla, které každý zaměstnanec sní. Z pohledu osvobození od daně pro něj totiž platí stejný limit jako třeba pro stravenkový paušál – letos je to 116 korun na den. Provoz jídelen podle nových pravidel ale znamená navýšení administrativy. Někteří zaměstnanci také mohou doplácet za jídlo víc než dřív.
13. 1. 2024|

Twitter dočasně zavedl limit na počet příspěvků, které si lze za den zobrazit

Americká internetová společnost Twitter dočasně zavedla limit na počet zobrazených příspěvků na své stejnojmenné sociální síti. Oznámil to v sobotu šéf firmy Elon Musk, který také později ve stejném dni ohlásil, že tento limit bude brzy zvýšen.
1. 7. 2023|

Kandidáti na prezidenta skládají účty z kampaně, nejvíce utratili Pavel a Babiš

Týmy kandidátů, kteří se ucházeli o post hlavy státu, počítají celkové útraty za kampaně. Osmička uchazečů za propagaci zaplatila přes 173 milionů korun. Nejvíce peněz utratili Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO), kteří postoupili do druhého kola. Využijí celý zákonný limit, tedy padesát milionů.
18. 2. 2023|

Odborná skupina chystá uvolnění trhu s konopím. Vobořil chce návrh zákona představit na začátku roku

Na Úřadu vlády poprvé zasedla skupina, která chystá uvolnění trhu s konopím. Podle národního protidrogového koordinátora by ho bylo možné koupit v certifikovaných prodejnách a také v omezeném množství pěstovat. Opozice záměr kritizuje.
26. 11. 2022|

EU schválila Česku zvýšení limitu povinného placení DPH na dva miliony korun

Státy Evropské unie v úterý Česku schválily zvýšení limitu pro povinné placení daně z přidané hodnoty (DPH) z jednoho na dva miliony korun. Novinářům to po jednání s unijními kolegy sdělil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda je podle něj připravena zavést změnu od začátku příštího roku. Podle odhadů ministerstva by zvýšením limitu mělo ubýt zhruba 105 tisíc plátců DPH.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 13:49|

Pojišťovny loni vrátily díky ochrannému limitu víc peněz za léky než kdy dříve

Téměř miliardu korun vrátily loni zdravotní pojišťovny svým klientům na doplatcích za léky. Byla to historicky nejvyšší částka, meziročně se zvedla téměř o desetinu. Přeplatky posílají pojišťovny lidem, kteří překročí roční limit za předepsané léky, loni jich bylo asi devět tisíc, převážně seniorů nad 70 let.
19. 2. 2022|

Menší porce a žádné svačiny. Provozovatelé domovů pro seniory přemýšlejí, jak vyjít s penězi na stravování

Ze zákona mohou domovy pro seniory za celodenní stravu účtovat maximálně 170 korun. Částka se nezměnila od roku 2014 a přestává stačit. Provozovatelé domovů už roky volají po vyšším limitu, i kvůli rostoucím cenám. Zatím zmenšují porce nebo doplácí ze svého.
21. 12. 2021|

Americký Kongres zvýšil limit státního dluhu, zabránil tak platební neschopnosti

Obě komory amerického Kongresu v noci z úterý na středu středoevropského času schválily zákon o zvýšení limitu státního dluhu o 2,5 bilionu dolarů (56 bilionů korun) a odvrátily tak hrozící platební neschopnost americké vlády. Zákon nyní putuje k prezidentu Joeu Bidenovi, který jej musí podepsat, píše AP.
15. 12. 2021|

Spojené státy by se mohly vyhnout platební neschopnosti, Senát schválil zvýšení dluhového stropu

Americký Senát ve čtvrtek místního času schválil zákon, který vládě prodlužuje možnost půjčovat si finanční prostředky. Spojeným státům se tak nejspíše podaří vyhnout platební neschopnosti, informovaly agentury AP a Reuters. Normu musí schválit také Sněmovna reprezentantů.
7. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 05:44|

Ve Spojených státech je nově možné kupovat tabák a e-cigarety až od 21 let

Ve Spojených státech začal platit zákon, podle kterého lze kupovat a užívat tabákové výrobky i jejich elektronické alternativy až od věku 21 let. Předpis schválený minulý týden Kongresem podepsal prezident Donald Trump. Informoval o tom server CNN s odvoláním na Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
29. 12. 2019|