TÉMA

Kamenolom

V Česku dochází štěrk a písek, firmy pro ně jezdí stovky kilometrů

V tuzemsku začíná docházet štěrk a písek, a to především na stavbu dálnic nebo železničních tratí. Některé firmy už situaci označují jako surovinovou krizi. A na stavby v příhraničí chtějí materiál dovážet z okolních zemí.
5. 4. 2024|

Lidi na Svitavsku trápí špína a prach z kamenolomu. Kraj přispěje na novou myčku pro kamiony

Obyvatelé Budislavi na Svitavsku a okolních obcí dlouhodobě spílají nánosům bahna a prachu z místního kamenolomu. Denně tudy projíždí stovky kamionů, jejich počet navíc v poslední době narůstá. V blízkosti se totiž začaly stavět další kilometry dálnice D35. Pardubický kraj už slíbil pomoc, zaplatí část speciální myčky pro kamiony.
7. 10. 2023|

Obec na Karlovarsku odmítá těžbu čediče, firma se snaží místní uklidňovat

Obyvatelé Hlinek u Stanovic na Karlovarsku se bojí, že se za vesnicí v blízkosti jejich domů, navíc v přírodě tamního chráněného krajinného území (CHKO) Slavkovský les, začne těžit čedič. Ministerstvo životního prostředí k rozšíření ložisek stavebního kamene už vydalo souhlas. Těžební firma KMK Granit se místní snaží uklidňovat, že obavy jsou zatím předčasné a že v nejbližší době tam kámen těžit nezačne.
29. 3. 2023|

Obce v okolí lomu Zárubka jsou proti prodloužení těžby. Vadí jim hluk, prach i silné otřesy

Obce v okolí lomu Zárubka na Chrudimsku se bouří proti plánu prodloužení těžby kamene. Obávají se zatížení nákladní dopravou i dalších negativních dopadů na život obyvatel. Práce měly skončit letos v prosinci. Stavební firma, která lom provozuje, chce ale termín o dalších dvacet let prodloužit a zásoby kamene dotěžit.
15. 8. 2022|

Plánovanou linku na zpracování kamene přesune firma dál za Ševětín. Místní se k záměru s lomem vyjádří v referendu

Firma Kámen a písek posune v kamenolomu Kolný u Ševětína na Českobudějovicku, kde chce začít těžit, technologickou linku do lesa, blíž k novému ložisku. Požadují to místní. Městys tak oddělí od drtičů a třídičů stromy, což minimalizuje hluk i prach. Záměr otevřít nový lom ale někteří místní kritizují, v říjnu se o něm proto bude hlasovat v referendu.
25. 8. 2021Aktualizováno25. 8. 2021, 19:58|

U Potůčků v Krušných horách by mohl vzniknout kamenolom. Ochránci přírody a radnice nesouhlasí

Krajinu v okolí Potůčků v Krušných horách zatím rádi vyhledávají turisté. V tamní nenarušené přírodě by ale mohl vzniknout kamenolom. Proti tomuto záměru se staví jak ochránci přírody, tak i místní radnice. Podle ministerstva životního prostředí zatím ale není o stavbě lomu definitivně rozhodnuto.
27. 12. 2019|