TÉMA

Východní Jeruzalém

Hamás propustil 24 rukojmí, z izraelských věznic se dostalo 39 odsouzených Palestinců

Palestinské teroristické hnutí Hamás propustilo 24 rukojmí včetně 13 izraelských žen a dětí, které od říjnového útoku drželo v zajetí v Pásmu Gazy. Informoval o tom Mezinárodní výbor Červeného kříže, který pomáhal s převozem osvobozených lidí přes hraniční přechod Rafáh do Egypta. Mezi propuštěnými je rovněž deset Thajců a jeden občan Filipín, uvedlo katarské ministerstvo zahraničí. Izrael na základě dohody o čtyřdenním příměří propustil ze svých věznic 39 palestinských žen a dospívajících chlapců, kteří si odpykávali tresty za zločiny spáchané v Izraeli nebo na Západním břehu.
24. 11. 2023Aktualizováno25. 11. 2023, 00:02|

Útočník střílel po autobusu u Zdi nářků v Jeruzalémě, zranil nejméně osm lidí

Při ozbrojeném útoku na autobus v centru Jeruzaléma bylo v neděli ráno zraněno nejméně osm lidí, z toho dva těžce. Uvedla to místní policie a bezpečnostní složky. Pachatel byl na útěku šest hodin, poté se podle izraelských médií policii vzdal.
14. 8. 2022Aktualizováno14. 8. 2022, 08:47|

Ve východním Jeruzalémě se Palestinci střetli s pravicovými Židy. Policie zatkla patnáct lidí

Izraelští policisté zatkli v noci na pátek ve východním Jeruzalémě patnáct Palestinců. Policie zasahovala při nepokojích, v nichž se střetli Palestinci s pravicovými Židy, informovala agentura AFP. Napětí vyvolávají soudní spory o vystěhování některých palestinských rodin z jejich domů. Později zaútočili na izraelské vojáky na základně na palestinském Západním břehu Jordánu tři ozbrojení Palestinci. Izraelci dva z nich zastřelili a třetího těžce zranili.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 21:44|

Palestinská samospráva odloží parlamentní volby, mají být první za patnáct let

Palestinský prezident Mahmúd Abbás oznámil, že se hlavní palestinské frakce dohodly na odložení parlamentních voleb. Krok zdůvodnil nejistotou, zda Izrael umožní hlasování ve východním Jeruzalémě, informovaly agentury AP a Reuters. Za rozhodnutím může být kromě postoje Izraele i to, že odklad působí výhodně pro samosprávu a jejího předsedu Abbáse. Jeho strana Fatah by totiž podle průzkumů ve volbách prohrála.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 19:46|

Netanjahu obvinil haagský tribunál z antisemitismu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu z antisemitismu. Reagoval tak na páteční oznámení prokurátorky ICC Fatou Bensoudaové, že zahájí vyšetřování válečných zločinů na palestinských územích.
23. 12. 2019|