TÉMA

Bystřice nad Pernštejnem

Na bystřické zvony bude třeba více peněz. Kovy podražily

Zdražení kovů komplikuje sbírku na nové zvony pro Bystřici nad Pernštejnem. Když ji tamní věřící zakládali, potřebovali v ní získat zhruba jeden a čtvrt milionu korun. Jenže cín a měď, ze kterých se zvonovina slévá, podražily – během několika měsíců o desítky procent. Celková částka, která bude na tři nové zvony potřeba, se tak zvýšila o stovky tisíc.
11. 2. 2022|

U Rožné na Žďársku po srážce s nákladním autem vykolejil vlak. Dva lidé se zranili

Na železničním přejezdu u obce Rožná na Žďársku se ve středu ráno srazil osobní vlak s nákladním autem a vykolejil. Zraněni byli dva lidé –⁠ řidič auta a jeden cestující z vlaku, řekla policejní mluvčí Stanislava Rázlová. S podezřením na lehké zranění byla převezena na ošetření do nemocnice také průvodčí. Drážní inspekce odhadla škodu na vozidlech a trati v součtu na 32,5 milionu korun. Podle Českých drah (ČD) bude výluka na trati trvat do středečních 16:00.
29. 12. 2021Aktualizováno29. 12. 2021, 10:01|

Města z Vysočiny chtějí do jihomoravské dopravní sítě. Kvůli vlakovým spojům do Brna

Čtveřice měst Vysočiny chce dopravně vstoupit na jižní Moravu. Od zapojení do tamního integrovaného dopravního systému si Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě, Bystřice nad Pernštejnem a Třebíč slibují větší komfort pro cestující a udržení důležitých vlakových spojů do Brna.
18. 8. 2021|

Bouřky zasáhly Česko. Pět tisíc domácností je bez proudu

Tisíce domácností bez proudu a stovky výjezdů hasičů si vyžádaly bouřky, které zasáhly v pondělí Česko. Hasiči odstraňují hlavně popadané stromy ze silnic a elektrického vedení nebo odčerpávají vodu. Meteorologové varují, že kvůli bouřkám mohou následovat lokální záplavy, nebezpečím jsou také kroupy a blesky. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro všechny kraje až do úterního poledne.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 22:34|

Radnice se potýkají se stárnoucími městskými byty. Někde je prodávají, jinde investují do oprav

Více měst po republice teď přistupuje k privatizaci bytů. Ve většině případů je k tomu vede pragmatismus, zastarávající bytové fondy totiž chátrají a na rekonstrukce by radnice musely vydat i stamiliony korun. Opravy tak už chtějí nechat na soukromých majitelích. Opačný přístup ale zvolila radnice Bystřice nad Pernštejnem, do oprav bytů se tam pustilo město.
11. 6. 2021|

Policie rozšiřuje prvosledové hlídky. Novou mají například v Bystřici nad Pernštejnem

Policie zřizuje a posiluje takzvané prvosledové hlídky. Jedná se většinou o dvojice policistů ve speciálním nasazení, kteří by v případě potřeby měli být schopni rychle reagovat na mimořádné bezpečnostní ohrožení typu teroristického útoku nebo podobného útoku osamělého střelce. Nově takovou hlídku mají například v Bystřici nad Pernštejnem.
11. 5. 2021|

Při lokální povodni na Uničovsku a Šumpersku byl nalezen jeden mrtvý člověk, další se pohřešuje

Po lokálních povodních se pohřešuje 74letá žena z Oskavy na Šumpersku, policie po ní pátrá. Jeden člověk při povodních zemřel, byl z oblasti Šumvaldu, uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Zejména východ země zasáhly v neděli odpoledne silné bouřky doprovázené intenzivními srážkami a kroupami.
7. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 08:30|

V některých městech nastává konec herních automatů. O víkendu totiž vyprší licence

V České republice o víkendu vyprší licence stovkám hracích automatů. Například v Praze jich zmizí z heren pětatřicet, v Ostravě čtrnáct, v Brně ze třech heren posledních čtrnáct. V některých městech to bude znamenat konec tohoto typu hazardu.
20. 12. 2019|