TÉMA

Šperk

Šperk nalezený loni v Opavě je z mladší doby bronzové. Má jít o ozdobu hlavy

Zlatý šperk nalezený loni při orbě v Opavě-Kateřinkách pochází z mladší doby bronzové. Potvrdili to experti, kteří nález zkoumali. Podle nich šlo o ozdobu hlavy. Téměř totožná zlatá ozdoba byla v 80. letech minulého století nalezena také v polských Krzanowicích, řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová. Předmět bude do konce týdne vystaven v bruntálském zámku. Ve střední Evropě je doba bronzová datována přibližně 2300 až 800 let před naším letopočtem.
1. 11. 2023|

Jihočeští policisté obvinili účetní, že zpronevěřila 200 milionů. Nakupovala auta, dovolené a šperky

Jihočeští policisté obvinili čtyřicetiletou ženu z Českobudějovicka, že jako účetní vyvedla ze dvou jihočeských firem dohromady 200 milionů korun. Peníze tímto způsobem podle policie odcizovala třináct let a nakoupila si za ně třeba auta, luxusní dovolené či šperky s diamanty. Kriminalisté případ prověřovali přes rok. Ženě, která je vyšetřovaná na svobodě, hrozí až desetileté vězení.
13. 2. 2023|

Zemědělec našel na Opavsku po sklizni řepy zlatý diadém z doby bronzové

Soukromý zemědělec našel na Opavsku po sklizni řepy zlatý diadém z doby bronzové. Stane se součástí sbírky bruntálského muzea. Vystaven bude poprvé koncem příštího roku. Nálezce čeká odměna v hodnotě deseti procent z částky, kterou stanoví znalec. Hodnotu šperku vážícího šest set gramů znalecký posudek teprve určí.
5. 10. 2022|

V Turnově vystavují repliku šperků pro Alžbětu II. Nevěděli jsme, jestli má propíchnuté uši, vzpomíná šperkař

Muzeum v Turnově vystavuje repliku granátových šperků, které před čtvrtstoletím zhotovil pro královnu Alžbětu II. místní šperkař Jiří Urban. A to na zakázku Brna, které šperky panovnici předalo při její oficiální návštěvě města. Urban je rovněž autorem vystavené repliky, ta se od originálu mírně odlišuje.
24. 9. 2022|

Těžba českého granátu klesla, není o něj zájem

O tradiční český granát aktuálně není na trhu zájem. Jeho těžba je proto výrazně omezená i přesto, že ho je v podzemí stále ještě dostatek. Zájem není zejména kvůli epidemii covidu-19 a válce na Ukrajině. Velkou část kupců totiž tvořili zákazníci ze zahraničí.
15. 7. 2022|

Turnovské muzeum po pětiměsíční rekonstrukci zpřístupnilo kabinet granátového šperku

Muzeum v Turnově po bezmála pětiměsíční rekonstrukci ve středu opět zpřístupnilo kabinet granátového šperku se stálou expozicí. Součástí výstavy je i autorská replika kříže pro papeže Jana Pavla II. vytvořená zlatníkem Jiřím Urbanem. Od úprav zhruba za 350 tisíc korun si kurátor expozice Miroslav Cogan slibuje, že více vyniknou mistrovské práce starých šperkařů.
15. 12. 2021|

Šperkařka z Frýdlantu tvoří čelenku pro zpěvačku Beyoncé

V rodinném ateliéru na severu Čech vzniká šperk pro americkou zpěvačku Beyoncé. Ta není jedinou celebritou, kterou práce manželů Škardových z Frýdlantu zaujala. Jejich originální čelenku si před pár měsíci vybrala i Khloé Kardashianová. Nová zakázka míří do Las Vegas.
10. 1. 2021|

Neznámý mecenáš nabízí obří částku za návrat ukradených šperků z Drážďan

Tajemný mecenáš umění nabízí 1,3 milionu eur (zhruba 33,1 milionu korun) za návrat ukradených drážďanských klenotů. Vyšetřování nepřineslo od listopadové loupeže žádný výrazný posun. Podle expertů nabízená částka nemusí stačit, jelikož hodnota vzácných klenotů je nevyčíslitelná.
22. 12. 2019|