TÉMA

Energetický mix

Klíčové výbory Evropského parlamentu odmítly označit jádro a plyn za čisté zdroje

Dvojice klíčových výborů Evropského parlamentu (EP) v úterý odmítla dočasné označení jádra a plynu za ekologicky čisté zdroje energie. Europoslanci z výborů pro hospodářství a životní prostředí schválili usnesení, které má zablokovat přijetí takzvané taxonomie podporované většinou členských států včetně Česka. Konečné slovo bude mít v červenci parlamentní plénum, kde bude pro odmítnutí návrhu potřebná většina europoslanců.
14. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 12:55|

Rusové by byli blázni, kdyby zastavili dodávky surovin do Evropy, vyloučit to ale nelze, míní Zeman

Rusové by podle prezidenta Miloše Zemana byli blázni, kdyby zastavili dodávky plynu nebo ropy do celé Evropy. Jde o nejvýznamnější část jejich exportních příjmů, míní. Přesto není vyloučeno, že to udělají, protože politika je někdy velmi iracionální, řekl v nedělním pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 17:35|

EU omezí používání kryptoměn a zakáže vývoz luxusního zboží do Ruska, pošle také více peněz na obranu

Evropská unie v sobotu uvalí další sankce na Moskvu kvůli ruské agresi na Ukrajině. Členské státy Rusku pozastaví doložku nejvyšších výhod a omezí používání kryptoměn, aby jejich prostřednictvím ruský stát a elity sankce neobcházely. Zakážou také vývoz luxusního zboží do Ruska a dovoz výrobků ze železa a oceli, oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Na závěr summitu ve Francii navíc unijní lídři schválili text Versailleské deklarace slibující postupné odbourání závislosti na ruském plynu či výrazné zvýšení výdajů na obranu.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 20:37|

Summit EU pohrozil Rusku dalšími sankcemi, Ukrajině členství neslíbil

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie v pátek nad ránem ukončili první den neformálního summitu ve francouzském Versailles. Pohrozili Rusku přijetím dalších sankcí kvůli pokračující invazi na Ukrajinu a ve společném prohlášení také přislíbili posílení vazeb s Kyjevem. Nevyjádřili se však k ukrajinské žádosti o urychlené přijetí do řad bloku, na něž mají členské země rozdílné pohledy. Předsedkyně  Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová rovněž prohlásila, že Komise do května předloží plán postupného ukončení odběru plynu z Ruska do roku 2027.
10. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 04:37|

Britský velvyslanec Archer: Důvodem vysokých cen energií není zelená transformace

První návrh dohody klimatického summitu v Glasgow je na světě. Státy vyzývá, aby už od příštího roku začaly naplňovat plány vedoucí ke zpomalení oteplování planety. Text poprvé vybízí k ukončení spalování uhlí a financování fosilních paliv, do poloviny století k uhlíkové neutralitě. Podle expertů je ale návrh příliš vágní a dohoda v takové podobě k omezení oteplování na 1,5 stupně od průmyslové revoluce nepovede. Britský velvyslanec Nick Archer v Událostech, komentářích řekl, že zelená transformace není důvodem vysokých cen energií.
11. 11. 2021|

Důl Turów těžbu uhlí nepřerušil. Na úterý Poláci svolávají blokádu hraničního přechodu v Hrádku nad Nisou

Polsko zatím nepřerušilo těžbu v hnědouhelném dole Turów u českých hranic. Odporuje tak pátečnímu rozhodnutí Soudního dvora EU, který nařídil bezodkladně dolování zastavit. Polsko se proti opatření ohradilo mimo jiné s tím, že těžba v dole vytváří tisíce pracovních míst. Proti zastavení těžby chystají na pondělí tamní hornické odbory první protesty. Evropská komise vyzvala Polsko, aby dodržovalo zákaz těžby. Varšavě hrozí vysoké pokuty.
22. 5. 2021Aktualizováno22. 5. 2021, 19:12|

Největší těžař uhlí na světě se soustředí na solární energii. Špinavý zdroj podle něj stejně brzy skončí

Indická společnost Coal India, která je největším těžařem uhlí na světě, se nově výrazně soustředí na sluneční energii. Bude i nadále zavírat menší doly, píše BBC. Indie nyní ročně spotřebuje miliardu tun uhlí, což z ní dělá po Číně druhého největšího spotřebitele této suroviny na světě. Pálení uhlí přímo poškozuje zdraví lidí v okolí a také významně přispívá ke změně klimatu. Většina států se proto od něj postupně odklání.
24. 3. 2021|
Události komentáře

Věta o jaderné energetice v závěrech summitu dává Česku zelenou, tvrdí Petříček

Premiér Andrej Babiš (ANO) prosazoval na summitu Evropské unie uznání jádra jako „čistého“ energetického zdroje a požadoval ujištění v tom smyslu, že EU nebude bránit rozvoji jaderné energetiky v ČR. Do závěrů summitu se dostala obecná formulace: „Některé členské státy daly najevo, že využívají jadernou energii jako součást svého energetického mixu“. Nic nám tudíž nebrání v přechodu z uhlí na jádro, interpretoval formulaci v Událostech, komentářích ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).
14. 12. 2019|