TÉMA

Velká Birtánie

Drahokam Koh-i-Noor pochází z větších hlubin než jiné diamanty, naznačuje studie

Vědci zkoumali původ nejslavnějšího diamantu světa – Koh-i-Noor. Jde nejen o místo, odkud geologicky pocházel, ale také o to, jak se dostal na místo, kde byl nalezen.
včera|

Závodníci s kolečky prosvištěli severním Londýnem a oslavili tak svátek svatého Jiří

Už po jednašedesáté tlačili závodníci ulicemi severního Londýna stavební kolečka. Dvoučlenné týmy se střídají v rolích „pasažéra“ a „řidiče“. K tradici neodmyslitelně patří i konzumace piva, kroje, tanec a zpěv. Událost se koná u příležitosti svátku svatého Jiří, který je patronem Anglie.
22. 4. 2024|

Zelenskyj jednal s Bidenem, USA připravují novou vojenskou pomoc Ukrajině

Americký prezident Joe Biden oznámil nový balík vojenské pomoci Ukrajině, když se v Hirošimě na okraj summitu skupiny G7 setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.Zmínil poskytnutí dodatečné munice, dělostřelectva a obrněných vozidel. Vedle toho USA vyslovily souhlas s tím, aby ukrajinská armáda používala stíhačky F-16. Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že jeho země v létě zahájí výcvik ukrajinských pilotů.
21. 5. 2023Aktualizováno21. 5. 2023, 20:30|

Královna Alžběta II. ve vánočním projevu vyjádřila solidaritu s těmi, kteří přišli o blízké

Britská královna Alžběta II. v sobotu pronesla vánoční poselství. Vzpomínala v něm na letos zesnulého manžela prince Philipa. Vyjádřila pochopení pro lidi, pro něž Vánoce mohou představovat těžké období, protože také přišli o své blízké. Panovnice tráví Vánoce na hradě Windsor. Do areálu v sobotu pronikl ozbrojený muž. Policisté ho zadrželi.
25. 12. 2021|

Britové na procházce. Jurassic Coast zaplavili přírodychtiví turisté

Nařízení a krizová opatření zahnala lidi nejen ve Velké Británii do dlouhodobé izolace. Jednou z mála možností jak strávit čas mimo své domovy, je procházka parkem či přírodou. Desítky tisíc britských turistů tak nyní navštěvují významná přírodní místa. Jedním takovým je jižní pobřeží Anglie známé jako Jurassic Coast, které je pro své bohatství a jedinečný ráz krajiny chráněno organizací UNESCO.
25. 5. 2020|

Korupční kauza přijde Airbus draho. Musí zaplatit přes 90 miliard korun za urovnání obvinění

Evropský výrobce letecké techniky Airbus zaplatí úřadům ve Francii, Velké Británii a Spojených státech zhruba 3,6 miliardy eur (téměř 91 miliard korun) za urovnání obvinění z korupce. Oznámila to v pátek francouzská finanční prokuratura. Podle odborníků jde o největší urovnání korupční kauzy v historii, uvedla agentura Reuters.
31. 1. 2020|

Brity dělí poslední den od voleb, které určí další cestu brexitu: kdy, jak a zda vůbec

Dva a půl roku od posledních parlamentních voleb budou Britové ve čtvrtek znovu hlasovat o složení Dolní sněmovny. Předčasné volby by měly přinést odpověď na otázku, kterou se Británie zabývá už od referenda v roce 2016: kdy, jak a jestli vůbec opustí Evropskou unii. Pokud vyhrají konzervativci, jak předpokládají předvolební průzkumy, chce jejich lídr a současný premiér Boris Johnson brexit dokončit. Jestliže ale vyhrají opoziční labouristé, může dojít i na vypsání dalšího referenda.
11. 12. 2019|