TÉMA

Habsburkové

Kvíz: Poznáte české hrady a zámky? Stovka památek zahajuje sezonu, více představí Habsburky

Na stovce hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) začne na Zelený čtvrtek návštěvnická sezona. Letos se věnuje Habsburkům. Na návštěvníky čekají nově zpřístupněné prostory a prohlídkové trasy nejen ve spojení s tímto panovnickým rodem. Svou znalost českých hradů a zámků, kterých se novinky týkají, si můžete ověřit v kvízu na konci článku. Lidé musí v nové sezoně na části památek počítat se zvýšením vstupného.
26. 3. 2024|

Před 105 lety vzniklo Československo. Vybojovali ho politici, diplomaté i prostí vojáci

Když poslední rakousko-uherský císař Karel I. vydal 16. října 1918 manifest proklamující federalizaci monarchie, bylo již na záchranu habsburského mocnářství pozdě. O necelé dva týdny později, 28. října 1918 byl vyhlášen samostatný československý stát, který s tragickou přestávkou způsobenou druhou světovou válkou vydržel až do konce roku 1992. Tehdy se rozpadl na Českou a Slovenskou republiku.
28. 10. 2023|

Na zámku v Zákupech restaurují Navrátilovy malby. Strop se vrátí do habsburských dob

Restaurátoři opravují na zámku v Zákupech na Českolipsku stropní malby Josefa Navrátila. Pocházejí z let 1850 až 1851, kdy byl zámek zařizován jako letní sídlo pro posledního českého krále Ferdinanda Dobrotivého. Zmizel i historický paskvil, který vytvořili restaurátoři v padesátých letech doplněním maleb o barokní ornamenty.
24. 5. 2022|

Ve svatém Vítovi spočinula část ostatků posledního českého krále. Ceremonii přihlížela hlava habsburského rodu

Do Císařské kaple v Chrámu sv. Víta na Pražském hradě byly po mši uloženy ostatky posledního českého krále a rakouského císaře Karla I. Rakouského. Ceremonie se zúčastnil jeho vnuk a současná hlava rodu Karel Habsburský nebo zástupce apoštolské nunciatury Giuseppe Silvestrini. Mši celebroval římskokatolický duchovní a pomocný biskup pražský Václav Malý. Akt se konal k příležitosti 100. výročí úmrtí Karla I. Rakouského, který usedl na trůn na podzim roku 1916 po smrti císaře Františka Josefa.
24. 4. 2022|

Mýtus císařovny Sisi je zpět. Tentokrát jako příběh ženy, která si dělá, co chce

Zájem o aktivní hrdinky v kombinaci s přetrvávající popularitou výpravných kostýmních seriálů přivádí západní filmaře na vídeňský dvůr. Minisérii o životě rakouské císařovny Alžběty známé pod přezdívkou Sisi před nedávnem odvysílala německá RTL, vlastní produkci připravuje Netflix a do kin mají vstoupit i dva filmy o životě manželky Franze Josefa. Osudy císařovny „s hvězdami ve vlasech“ tak podle všeho tvůrce nepřestávají fascinovat – a ti nyní reinterpretují mýtus bavorské princezny pro novou generaci diváků.
30. 1. 2022|

U Staroměstské radnice bude nový mariánský sloup. Stavba začíná archeologickým průzkumem

Na pražském Staroměstském náměstí začal archeologický průzkum, který je nutný před stavbou nového mariánského sloupu – napodobeniny původního, strženého v roce 1918. Sloup s Pannou Marií by měl na náměstí stát v září.
17. 2. 2020|

V Praze vyroste první český pomník Marie Terezie. Měřit bude přes pět metrů

Vůbec první český pomník Marie Terezie letos odhalí jižně od parku Milady Horákové Praha 6. Socha by měla být hotova v září a i se stavebními úpravami vyjde na čtyři miliony korun. Češi se tak vrací k osvícenské habsburské panovnici a jediné ženě na českém trůně, záměr vztyčit vladařce pomník ale vyvolal i nevoli a proti instalaci sochy vzniklo několik petic.
12. 1. 2020|

Za „habsburskou čelist“ může 200 let příbuzenských sňatků, ukázal výzkum

Mezinárodní vědecký tým popsal, že takzvaná habsburská čelist – výrazná deformita obličeje, která postihla tuto evropskou královskou rodinu, byla výsledkem 200 let sňatků v rámci rodu. Úplné výsledky studie byly publikovány v časopise Annals of Human Biology.
6. 12. 2019|