TÉMA

Neil Gaiman

Česky vychází Čítanka Neila Gaimana, výběr sestavili čtenáři

Britský autor Neil Gaiman je známý díky komiksové sérii Sandman nebo fantasy románům Američtí bohové nebo Dobrá znamení, která napsal společně s Terrym Pratchettem. V češtině teď vychází i Gaimanova Čítanka. Texty v obsáhlém souboru povídek nově přeložili Viktor Janiš a Richard Podaný – a do knihy je vybrali čtenáři.
6. 11. 2023|

Seriálový Sandman si plní sen o úspěchu, přesto si o pokračování zatím může nechat zdát

Netflixu kraluje Pán snů. Sandman se už tři týdny drží na vrcholu žebříčku nejsledovanějších seriálů této streamovací platformy. Na hrané adaptaci slavné komiksové série se podílel i její původní autor, britský spisovatel fantasy Neil Gaiman. Druhá seriálová sezona navzdory diváckému úspěchu ještě potvrzena není.
29. 8. 2022|

Velký knižní čtvrtek přináší novinky Lednické, Attenborougha či Gaimana

V jeden den přibylo na knihkupecké pulty dvanáct novinek. Na tituly, které by mohly být pro čtenáře zajímavými, upozorňuje Velký knižní čtvrtek. Jeho jarní akce letos připadá na 24. března. Ve výběru jsou zastoupeny nové příběhy od zahraničních i českých autorů, například Karin Lednické, Davida Attenborougha, Jeana-Michela Guenassii, Bianky Bellové či Neila Gaimana.
24. 3. 2022|

Recenze: Neil Gaiman vede čtenáře do temných hlubin dětství

Román britského prozaika, scenáristy, autora komiksů a publicisty Neila Gaimana Oceán na konci cesty je knihou, po níž mohou sáhnout jak malí, tak velcí – každý si v ní možná sice najde něco jiného, zklamán však nebude nikdo.
5. 2. 2021|

Hvězdné války předpověděly hvězdné války. A objev měsíců za Sluneční soustavou

Filmová sága Star Wars – Hvězdné války – je reakcí na to, jak šokující informace se lidstvo dozvědělo o vesmíru kolem nás. Krom toho, že série, jejíž závěrečný díl měl světovou premiéru, pomohla lidem vyrovnat se s prázdnotou kosmu, dokázala také řadu vědeckých objevů předvídat.
18. 12. 2019|

Recenze: Neil Gaiman se dívá sice zdálky, ale dobře

Možná vám jméno Neil Gaiman příliš neřekne, stačí ale zmínit Koralinu, Americké bohy či Knihu hřbitova – a jsme doma. Autor všech těchto oblíbených knih se ale věnoval i publicistice. Své články, rozhovory či sloupky knižně shrnul do Postřehů z poslední řady. Na podzim vyšly i česky a jejich četba nabízí překvapivý pohled na Gaimana i jeho názory.
4. 12. 2019|