TÉMA

Slavkov

Po dvouleté pauze se u Slavkova odehrála rekonstrukce bitvy tří císařů

Na tisíc účastníků v historických uniformách si připomnělo 217. výročí bitvy tří císařů u Slavkova. Po dvou covidových letech program tentokrát nic neomezilo. Na rekonstrukci bitvy se přijelo podívat několik tisíc lidí.
3. 12. 2022|

30 let zpět: Přitáhne Napoleon do Československa zahraniční turisty?

Radní ve Slavkově, místě, kde za napoleonských válek došlo k bitvě tří císařů, schválili projekt Austerlitz. Ten měl šedivé pozapomenuté městečko do několika let proměnit v atraktivní turistické centrum.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
2. 3. 2022|

Frekventovanou silnici ze Slavkova na Slovácko uzavřela smrtelná nehoda

U Hodějic na Vyškovsku došlo k vážné hromadné dopravní nehodě, při které zemřel jeden člověk a další čtyři se zranili. Kvůli havárii čtyř aut policisté uzavřeli frekventovanou komunikaci vedoucí na Uherský Brod a Uherské Hradiště, tvořily se kolony. Policisté večer předpokládali, že by mohla být silnice uzavřena až do pozdních nočních hodin.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 22:52|

Kvůli pěkné fotografii se chovají bezohledně. Turisté ničí barokní sochy ve Slavkově

Turisté poškozují obnovené barokní sochy ve Slavkově u Brna. Šplhají na ně, fotí se a ulamují jim drobné části. Kolekci padesáti soch bylo přitom velmi náročné opravit. Obnova přišla na dvě stě milionů korun. Z velké části ji pokryly dotace z evropských fondů.
27. 7. 2021|

Napoleon se prohnal Moravou. Staletí po bitvě žijí u Slavkova potomci francouzských vojáků

Jeden z nejslavnějších světových vojevůdců dosáhl jednoho ze svých největších bitevních úspěchů na Moravě. Na začátku prosince 1805 porazil Napoleon v bitvě tří císařů ruskou a rakouskou armádu. Svými rozměry přesáhl střet jakoukoliv jinou do té doby započatou bitvu, zkázu nerozsel ale jen na bojišti. Nejvíce trpěli obyvatelé okolních vesnic, které vojáci zplundrovali. Někteří Francouzi se ale na Moravě usadili a založili rodiny, bitva také přispěla k počátkům národního obrození. Její odkaz je stále živý, ať už v podobě legend o zakopaném pokladu či každoročních rekonstrukcí bojů historickými nadšenci. Od smrti francouzského císaře uplynulo 5. května dvě stě let.
5. 5. 2021|

30 let zpět: Federaci ještě chceme

Uprostřed napjatých jednání, která doprovázela přípravu kompetenčních zákonů stanovujících pravomoci národních vlád v rámci federace, se na zámku Slavkov v den výročí založení státu konalo setkání nejvyšších představitelů federace i obou republik. Na závěr jednání účastníci přijali deklaraci o vůli pokračovat v soužití ve společném státě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
29. 10. 2020|

Sting přijede do Brna, chce stihnout Poslední loď

Na českou premiéru svého muzikálu Poslední loď  se Sting kvůli jiným závazkům nedostal, nenechá si ale ujít podzimní reprízu. Do hlediště Městského divadla Brno usedne britský hudebník 13. září.
28. 8. 2020|

VIDEO: V kůži napoleonského vojáka. Jak vypadala bitva u Slavkova z pohledu pěchoty

O víkendu se konala na slavkovském bojišti ukázka střetu z doby napoleonských válek. Byla připomínkou výročí bitvy tří císařů, která se odehrála 2. prosince roku 1805. Jeden z účastníků představení byl vybavený miniaturní kamerou. Video, které zaznamenal, tak přibližuje tehdejší podobu války z pohledu pěšáka.
2. 12. 2019|