TÉMA

Námořníci

Prezidentská milost Balákovi byla nepřijatelná, shodli se senátoři. K abdikaci ale Zemana nevyzvali

Horní parlamentní komora označila během středečního jednání za nepřijatelné omilostnění šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka prezidentem Milošem Zemanem. Senátoři schválili usnesení odsuzující masakr v Buči, odmítli ale návrh, podle něhož by se čeští dobrovolníci mohli zapojit do bojů na Ukrajině na základě vládní výjimky. Rozhodli také o uzákonění Dne národního vzdoru a Dne odchodu okupačních vojsk.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 19:30|

Před 500 lety zahynul Fernão de Magalhães. Mořeplavec, který neobeplul svět

Fernãa de Magalhãese neměla jeho posádka vůbec v oblibě. Kulhající kapitán byl despota, který se nebál své námořníky trestat brutálními praktikami. Zároveň jej ale nesmírně přitahovala svoboda, kterou představovaly neprobádané vody za nedávno objeveným americkým kontinentem. Ač sám Portugalec, dokázal přesvědčil španělského krále, aby mu svěřil pět lodí, se kterými se chystal jako první obeplout Zemi. Jemu samotnému, stejně jako většině posádky, se to však nepodařilo. Zemřel před 500 lety, 27. dubna 1521, v bojích s domorodci na Filipínách.
27. 4. 2021|

Pandemie mimo pevninu. Kapitán tankeru se po osmi měsících setká s rodinou

Když pandemie koronaviru propukla, námořníci se často báli vylodit. V současnosti by o to naopak stáli, ale na pobřeží nemohou. Lidé na pevnině mají totiž strach z šíření nemoci. Podle oficiálních údajů uvázlo na moři zhruba 100 tisíc námořníků. Dopravním společnostem se kvůli složité logistice a protikoronavirovým opatřením nedaří posádky lodí střídat. Situaci na moři přiblížil kapitán tankeru Ritesh Mehra, který na palubu nastoupil loni v červenci.
30. 3. 2021|

Odysea pěti mužů na tankeru, který nesmějí opustit. Příběh námořníků je absurdní a smutný zároveň

Absurdní životní situaci zažívá pětice asijských námořníků. Majitel tankeru, na kterém slouží, o něj přestal jevit zájem a odmítá vyplatit plnou mzdu. Už čtyři roky. Zrezivělá loď zatím uvízla na mělčině hned u pobřeží Spojených arabských emirátů. Pokud posádka opustí palubu, přijde o peníze a bude jí hrozit zatčení za ilegální vstup. Přežívá pouze díky charitě.
12. 2. 2021Aktualizováno13. 2. 2021, 00:00|

Konec odchodů do důchodu v 55 letech? Francouzští námořníci se zapojí do mohutné stávky

Francie se připravuje na velkou stávku. Do protestů proti důchodové reformě se ve čtvrtek zapojí většina odborových organizací – od železničářů, přes nemocniční personál až po státní zaměstnance. Nejhlasitějšími kritiky změny penzijního systému jsou lidé z profesí, které přijdou o nejrůznější úlevy. Patří mezi ně i námořníci.
3. 12. 2019|